2020. Július 15. Henrik, Roland nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Ingyenes a fogászati szűrővizsgálat

A Fogorvostudományi Kar októberi ingyenes szűrővizsgálatán megjelent csaknem 300 páciens esetében a fogszuvasodás, a fogágy betegség és a foghiány voltak a leggyakoribb fogászati elváltozások.


Hatodik alkalommal rendezte meg a Kar a szűrőnapokat azzal a céllal, hogy az alapellátásban dolgozó fogorvosokat tehermentesítse, és lehetőséget biztosítson Debrecen lakosságának, hogy fogazatát ellenőriztesse – mondta dr. Hegedűs Csaba dékán, a Fogpótlástani és Bioanyagtani Tanszék vezetője. – Ugyanis ha egy-egy körzetbe 2000- 3000 páciens tartozik, és egy szűrővizsgálat 10-15 percet vesz igénybe, akkor a fogorvosoknak fél évig csak szűrni kellene, s a kezelésekre nem, vagy alig maradna idejük – számolt utána a tanszékvezető. Magyar és külföldi negyed-, és- ötödéves hallgatók végezték a vizsgálatokat a Kar oktatóinak vezetésével, és amelyik páciensnél fogbetegséget találtak, ott felajánlották a kezeléseket is egy későbbi, egyeztetett időpontban. Előnyös volt az ajánlat, mert a betegeknek a tömésekért nem kell fizetniük, és a pótlások készítése esetén is csak a technikai munkáért kell fizetniük, az orvosi munka térítésmentes. A szűrővizsgálat a szájüregi daganatszűrést is magában foglalta. A Kar gondolt a gyermekekre is, ők a helyes fogápolást játékos formában sajátíthatták el.

Rossz a lakosság fogazati állapota

Nem javul a lakosság fogászati állapota – adta hírül dr. Hegedűs Csaba. Az ilyen szűrő, felvilágosító alkalmak, amennyiben él vele a lakosság, segítenek javítani a páciensek száj higiénéjét, ezzel csökkentve a szájüregi megbetegedéseket. Kevesebb lenne a fogászati beteg, ha jól és rendszeresen használnák az emberek a fogápolási eszközöket és megismerkednének az új termékekkel is. A tanszékvezető kiemelte, hogy az egész országban, a körzeti fogorvosi rendelőkben is ingyenes a szűrővizsgálat és a fogak tömése. Országosan a lakosság fogászati ellátására 22-24 milliárd forint áll rendelkezésre.

Megbetegítik a szervezetet a szuvas fogak

A dékán azt is elmondta, hogy a szuvas fogakat érdemes minél előbb kezeltetni, s hívja, várja a betegeket fogászati ellátásra, a Karra. A fog szuvasodása, ha elhanyagolják, következményes betegségekhez és a fog elvesztéséhez vezet. A kezeletlen foghiány nem csak esztétikai gondot jelent, hanem befolyásolja a táplálkozást is, és emésztőrendszeri betegséget okoz. Tudományos kutatások kimutatták az összefüggést a fogágy betegségek és a terhesség alatt előforduló komplikációk, koraszülések, és kissúlyú újszülöttek születése között. A fogíny gyulladásos betegségében szerepet játszó baktériumok pedig az érelmeszesedéses lerakódásokban is kimutathatók, hozzájárulhatnak, rizikó tényezőt jelenthetnek a szívinfarktusban. A Karon a fogmegtartó kezelések ingyenesek, fogpótláskor is csak a technikai munkát (pl. koronakészítés) kell kifizetni a betegnek. Aki nem a Kar nyújtotta lehetőséget akarja igénybe venni, azoknak is érdemes évente felkeresni körzeti fogorvosukat a szűrővizsgálat elvégzése, fogászati betegségeik kezelése céljából.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.