2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Bélbetegségek bőrtünetei

Az idült gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) esetében a betegségek vezető tünetei (hasi diszkomfort érzés, fájdalom, görcsök, hasmenés, véres széklet) mellett előfordulhat a gyomor-bél traktuson kívüli szerv, vagy szervrendszer érintettsége is. Leggyakrabban a bőrtünetekkel, szemészeti, és ízületi panaszokkal, valamint májérintettséggel találkozhatunk.


A bőrtünetek közül gyakori a bőr alatti zsírszövet gyulladása (erythema nodosum). Klinikailag típusos esetekben a sípcsont előtt, szimmetrikusan elhelyezkedő fájdalmas, gyulladt csomók képében jelenik meg, melyek nem fekélyesednek ki, és heg nélkül gyógyulnak. A gyulladásos bélbetegségeken kívül számos más oka is lehetséges.

Fertőzés, tbc, gyógyszer

Kialakulhat fertőzéseket (leggyakrabban felső légúti fertőzéseket, régebben tbc-t) követően, okozhatja gyógyszer, sarcoidosis részjelensége is lehet, sőt akár terhesség során is megjelenhet, súlyosabb betegség nélkül. Szintén gyakran találkozhatunk a pyoderma gangraenosum nevű bőrbetegséggel, mely az erythema nodosummal ellentétben kifekélyesedik, és heg hátrahagyásával gyógyul. Gyakori, hogy banális trauma után egy bevérzéses hólyag alakul ki, mely ezt követően gyorsan kifekélyesedik, a széli részek felé terjed. Jellemzője, hogy a fekély környékét egy lilás színű, kissé felhányt, ajakszerű szél övezi, mely jelzi a betegség aktivitását. Legjellemzőbb megjelenési helyei a lábszárak, de előfordulhat a törzsön is. Ahogyan az erythema nodosum, ez a betegség sem specifikus sem a Crohn-betegségre, sem a colitis ulcerosára. Előfordulhat hematológiai, autoimmun, gyulladásos ízületi betegségekhez kapcsolódóan is. Elsősorban Crohn-betegségben találkozhatunk a bél felől a bőrre nyíló sipolyokkal (fistulákkal), illetve végbél körüli tályogok kialakulásával. A sipoly tulajdonképpen egy vékony csatornát, vagy járatot takar, mely a test két pontját, jelen esetben a vastag, vagy végbelet, illetve a bőrt köti össze. A bőrérintettség mellett ezeknek a bélbetegségeknek, elsősorban a Crohn-betegségnek lehetnek a szájüregben is tünetei, melyek közül a leggyakoribb a fekélyekkel (aphtákkal) járó gyulladás (stomatitis aphtosa). Ebben az esetben a szájnyálkahártyán utcakőszerű, kiemelkedő, vagy kifekélyesedő tüneteket láthatunk. A megfelelő helyi kezelés mellett szteroidokat, illetve egyéb immunszupresszív kezelést alkalmazunk. Ezen kívül kulcsfontosságú a háttérben meghúzódó bélbetegség kezelése, és egyensúlyban tartása. A sipolyok, illetve tályogok megoldása sebészi feladat.

Daganatos bélbetegségek

Nem kizárólag gyulladásos betegségeket, hanem a bélrendszer daganatos betegségeit is kísérheti bőrtünet. Ezek a tünetek lehetnek a nyirokutakon, vagy az ereken keresztül szóródó daganatsejtek által kialakult áttétek, melyek csoportosan elhelyezkedő csomók, nem gyógyuló, bizarr fekélyek képében jelennek meg. A másik lehetséges tünetcsoport az ún. paraneoplasiás (dagantokhoz társuló) tünetek csoportja, melynek kialakulásáért a szervezet immunreakciója, vagy a daganat által termelt anyagok, hormonok tehetők felelőssé. Figyelemfelkeltő jel lehet, ha az arcon, nyakon, törzsön sűrű, finom, több centiméter hosszú szőrzet jelenik meg, vagy, ha a törzsön hirtelen nagyszámú, egyébként teljesen ártalmatlan éles szélű, ovális alakú, zsírosan fénylő felszínű növedékek, melyek színe változatos lehet. A bőrszínűtől a barna különböző árnyalatain keresztül egészen a feketéig terjedhet. Ezek időskorban minden háttérbetegség nélkül is előfordulhatnak nagy számban, lassan fokozatosan kialakulva. A társuló bőrbetegségek esetén elsődleges a háttérben meghúzódó tumor kezelése.
Összefoglalóan elmondható erről az elég sokszínű betegségcsoportról, hogy mivel több szervrendszert érint, kezelésük is a különböző szakorvosok megfelelő együttműködésével lehet eredményes.


Dr. Almádi Tamás
bőrgyógyász

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.