2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Érekmeszesedés, érszűkület

Kirakatbetegségnek is nevezik a főleg a lábon mutatkozó érszűkületet. Ugyanis a beteg nem tud hosszú távon gyalogolni lábfájdalmai miatt, ezért pihenésképpen gyakran megáll a kirakatok előtt pihenni, hogy szűnjenek lábfájdalmai.


A perifériás artériás érbetegségnek két fajtája van, a verőerek elmeszesedése, és a Buerger-kór. Előbbi a végtag, elsősorban a láb szöveteiben oxigénhiányt és további károsodásokat idéz elő, mely amputációhoz vezethet. Utóbbi az alsó és a felső végtag artériáiban vérrögöket (trombózis) hoz létre. Az európai lakosságra az érelmeszesedés jellemző, pl. India, Izrael népességére a Buerger-kór – ismertette dr. Boda Zoltán egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika Thrombosis és Haemostasis Központ vezetője.

Gutaütés, infarktus

Az érszűkület az 55 éves kor fölötti lakosság 15 százaléban jelentkezik, dupla annyi férfi betegszik meg, mint nő. Az esetek 70-80 százalékánál megáll a betegség, nem csökken jelentősen a beteg járástávolsága. Viszont a betegek 20-30 százalékánál erőteljesen előrehalad az érszűkület, és 10 százalékuknál amputációra kerül sor. Leggyakrabban az egyes lábujjakat kell csonkolni. Az érszűkület kialakulását elősegíti a dohányzás, az elhanyagolt cukorbetegség, az idült vesebetegség, a magas vérnyomás. A betegséghez hozzájáruló egyéb kockázati tényezők laboratóriumi vérvizsgálattal állapíthatók meg. A szűkület kialakulása során az ér belsejében plakkok képződnek, majd megkeményednek. Ha az agy ereiben jön létre az érelmeszesedés, gutaütés (stroke) jelentkezik, ha a szív koszorúerében, akkor infarktus, ha a kéz-és láb ereiben, perifériás érbetegség alakul ki. Utóbbi esetben a beteg megtesz 100-200 métert, de a lábában jelentkező fájdalom miatt gyakran megáll pihenni. Ha a betegség súlyosbodik, már nyugalmi állapotban is fáj a lába, az éjszakákat karosszékben tölti. Az utolsó fázisban érszűkületi fekélyek alakulnak ki, majd üszkösödik a seb. Ilyenkor már csak amputációval lehet megállítani a betegséget. Magyarországon évente csaknem 7500 végtagot amputálnak érszűkület miatt.

Fájdalommentes vizsgálatok

Éppen ezért nagyon fontos a betegség minél korábbi felismerése. Erre fájdalmatlan vizsgálatok állnak rendelkezésre, pl. a Color Doppler, a végtag ultrahang-vizsgálat, mely megmutatja az érszűkület helyét, s fokozatát. A kezeléshez néhány fajta gyógyszer áll rendelkezésünkre. Ezeket otthoni használatra írjuk ki a betegeknek, de csak akkor van értelme, ha abbahagyja a dohányzást. Vérzsírcsökkentőt is adunk, és diétát is előírunk. Ha a klinikán fekszik a beteg, kúraszerűen infúzióban adunk értágítót évente kétszer-háromszor. Érsebészeti beavatkozás is történhet, ha hosszú érszakasz záródott el. Például áthidalásos (bypass) műtétet végeznek, az elzárt érszakaszt a beteg testéből vett érrel, vagy műérrel áthidalják. Tíz érszűkületes beteget a saját őssejtjükkel kezeltünk, 2006-ban. Kilenc betegnek begyógyultak a sebei, máig sem kellett csonkolni a lábujjaikat. Egy beteg lábát nem sikerült megmenteni, neki előrehaladott állapotban volt a betegsége.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.