2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Megelőzhető a méhnyakrák

Mi a közös József Attila édesanyjában, Pőcze Borbálában, Eva Peronban, azaz Evitában, Juan Domingo Perón argentin elnök második feleségében, és a Kék lagúna című film főszereplőjében, BrookeShildes-ben? Az, hogy mindhármuknak méhnyakrákjuk volt. Csak utóbbi élte túl a bajt.


A méhnyakrák felismeréséért, a betegek gyógyulásáért hozta létre a Mályvavirág Alapítványt Tóth Icó, méhnyakrákkal operált fiatalasszony 2013 májusában. Mint weblapján írja:„A mályvavirágot az érett nő virágaként választottuk alapítványunk szimbólumának, mely szívós, kitartó és nagyon szép virág, olyan, mint a női lélek. „ Az alapítvány célja a betegségmegelőzés és a betegségben érintettek rehabilitációja. Ennek jegyében Magyarországon harmadik, Debrecenben második alkalommal rendezték meg az Európai Méhnyakrák-megelőzési Hét programját. A prevenciós délutánon előadások hangzottak el a betegségről, a rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságáról, a betegek rehabilitációjáról. Dr. Bartha Tünde a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyásza, mint az Alapítvány tagja a méhnyakrákos betegek gyógyulását segítő programjáról is beszélt.

Hetente kilenc nő elhalálozik

A szakorvos elmondta, a méhnyakrák nőknél a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, főként a 45 év feletti nőket sújtja, de egyre gyakrabban előfordul fiatalabb korban is. Minden héten 9 nő hal meg a betegségben hazánkban, pedig senkinek sem kellene meghalnia, mert a daganat rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal megelőzhető. A kór már a nők 25-35 éves kora körül elkezdődhet, de a rákmegelőző állapottól hónapok, évek telnek el a valódi méhnyakrák kifejlődéséig. A betegség minél korábbi felismeréséhez nélkülözhetetlen a nőgyógyászati szűrővizsgálat. Ha mégis kialakul a daganat és operációra kerül sor, előrehaladott esetekben a műtét után rendkívül fontos a beteg rehabilitációja. Ugyanis a méhnyakrák operációja és utókezelése hatására előfordul vizeletcsepegés, székletürítési zavarok, gyulladások, szexuális zavarok. A lélek is megbetegedhet, félelem, depresszió, a nőiesség elvesztésének érzése kerekedhet felül a betegen. Ezek megoldásához utat kell találniuk.

Gyógyulást segítő program

A műtétet követően a beteg életminőségének javítása a cél, testi-lelki egészségének fenntartása. Erre az Alapítvány létrehozza személyre szabott gyógyulást segítő programját. Segítő csoporttal dolgozik, tagjai: nőgyógyász, pszichológus, gyógytornász, dietetikus, pilates (összetett mozgásforma) oktató, gátizomtornát tanító edző, szexuálterapeuta. A betegek és a segítők zárt Facebook-csoportot alkotnak, ahol az érintettek feltehetik kérdéseiket. A sorstársak szükség esetén felkeresik a kórházban fekvő, operációra váró, vagy már megoperált beteget, s beszélgetéssel segítik a gyógyulás felé vezető úton. A közösség ereje azt üzeni a betegnek, hogy nincs egyedül. Az Alapítvány szeretné mindegyik egészségügyi intézmény minden nőgyógyászával megismertetni programját. Emellett Mályvavirág Pontokat nyit az országban, ahol havonta találkoznak az érintettek, a betegek, vagy a már gyógyultak, családtagok, barátnők. A műtét előtt állók szakemberek segítségével tudatosan készülnének fel a műtétre, és a műtét után is segítenék a betegek rehabilitációját.

Nem vagy egyedül

Az Európai Méhnyakrák-megelőző Hét alkalmával saját maguk fűzte rózsaszín gyöngykarkötőket adományoztak 15 debreceni általános és középiskola tanulói, valamint a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete a Debreceni Egyetem Klinikai Központja, és a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet képviselőinek, hogy adják át a két intézményben fekvő méhnyakrákos betegeknek. „Nem vagy egyedül” – szól a karkötőkön keresztül az üzenetük.
A Mályvavirág Alapítványról, a méhnyakrákról a www.malyvavirag.hu oldalon lehet tájékozódni. Az Alapítvány kérésre minden érintett nőnek ingyenesen elküldi Tóth Icó: Minden anyuka meggyógyul című könyvét, mely erőt nyújt a gyógyuláshoz. A debreceni Mályvavirág Pontról Fejes Veronika vezetőtől lehet érdeklődni a 20/9580-665-ös telefonszámon, és a gvera@t-online.hu e-mail címen.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.