2018. November 14. Alíz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az a bizonyos „sav-bázis-egyensúly”

Egy kis emlékeztető: Egy vizes oldat savasságát vagy lúgosságát a pH-értékkel szoktuk jellemezni. A pH 0-tól 7-ig: savas, a pH = 7 semleges, a pH 7-től 14-ig: lúgos vegyhatás. Táplálékaink kémiai karakterüket tekintve lehetnek savasak, lúgosak vagy semlegesek. Ezt úgy állapítják meg, hogy az élelmi anyagokat elégetik, majd feloldják és pH-t mérnek.


Szervezetünk sejtjeiben és sejt közötti állományában a kémhatás eltérő, de adott közegben csak szigorúan meghatározott értékek között mozoghat – visszafordíthatatlan szervi károsodások nélkül. Minden szervben, illetve minden anyagcsereszakaszban egy bizonyos pH-tartomány beállítására van szükség az optimális viszonyok kialakulásához, egészségünk érdekében. (pl. a nyál pH értéke: 6,8; a gyomornedvé: 1,2-3; a hasnyálmirigy-nedvé: 8; a bőr felszíné: 5,5 (A testünket védő savas köpeny létfontosságú! Különböző „csodakészítmények-kel” ne akarjuk szántszándékkal lúgos irányba eltolni, mert azzal csak ártunk!) A sav-bázis- egyensúly fenntartásában a legfontosabb szervek a tüdő és a vesék. Szervezetünk sav-bázis viszonyait nem merev rendszernek, sokkal inkább egy állandó mozgásban levő, dinamikus egyensúlyi állapotnak kell tekinteni.

Vegyes táplálkozás

Az emberi szervezet zseniálisan lett „összerakva”. Annak ellenére, hogy egyes élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH-értékűek, szervezetünk gondoskodik róla, hogy szöveteink, vérünk sav-bázis egyensúlya – ami az egészség, sőt, az élet feltétele, - fennmaradjon. Ugyanis az emberre jellemző vegyes táplálkozást követően, a vegyhatás eltolódásának megakadályozását különféle – velünk született! – védő mechanizmusok: ebben egymást kiegészítve a szervezet puffer (kiegyenlítő) rendszerei, a tüdő, a máj, és a vesék (kiválasztó tevékenységükkel) működnek közre.

Folyamatos utánpótlás

Röviden, tömören: A vesében, a tüdőben és a májban lezajló biokémiai folyamatok felelősek a sav-bázis egyensúly fennmaradásáért. Ahhoz, hogy ezek a folyamatok napi szinten végbe-mehessenek, biztosítanunk kell az „alapanyagok” folyamatos utánpótlását. A tápanyagok és a megfelelő folyadékbevitel segítségével a kiegyenlítő-rendszerünk felfrissül, új erőre kap. Ha jól táplálkozunk, akkor folyamatos az utánpótlás a vese, a tüdő és a máj felé azokból az anyagokból, amelyek besegítenek az egyensúly fenntartásában. Segítsünk a szervezetünknek, hogy ne csak önmagára kelljen támaszkodnia!
Ha rosszul táplálkozunk, akkor ebbe a három szervünkbe nem jut elég „segítő” anyag a sav-bázis-egyensúly fenntartásához, így egy idő után „kifáradnak”, „lemerülnek”, ami különböző betegségek kialakulásához vezethet.

Egészséges életmód

Az egészségtelen, egyoldalú táplálkozással összefüggő anyagcsere-folyamatokon túl más életmódbeli és környezeti hatások is befolyásolhatják a sav-bázis egyensúly eltolódását. Közülük legelterjedtebb a dohányzás, a nem szakemberek által összeállított fogyókúra, radikális táplálkozási divatirányzatok, koplalás, sztárdiéták, a celebek által irányított eszetlen és indokolatlan böjtök, méregtelenítő kúrák, a mozgáshiány, a stressz, a folytonos idegeskedés, a hosszantartó lelki és fizikai túlterheltség és a mértéktelen alkoholfogyasztás. A túlzott fizikai megterhelés, illetve az egyéniségünknek nem megfelelő, túlzásba vitt sportolás szintén savas irányú eltolódást okozhat.

Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszeripari mérnök,
a Dietetikai Szolgálat vezetője

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.