2020. December 02. Melinda, Vivien nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fogászati góc kezelése

Legtöbben sajnos csak akkor mennek fogorvoshoz, ha fájdalmaik vannak, vagy ha azt szeretnék, hogy a fogaik szebben mutassanak. Pedig a rossz fog, a szájüregben tartósan fennálló gyulladások más szervek megbetegedéseit okozhatják.


Előfordul, hogy az egészségügyi problémánk nem akar meggyógyulni, újra és újra előjön. Ilyenkor az orvosok a betegség kiváltó okaként a szervezetben megbújó gócot feltételezik. A gócbetegség olyan kórfolyamat, amely során egy adott szerv vagy egy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján létrejött, fertőzéses eredetű idült gyulladásából származik. A betegséget kiváltó idült (krónikus) gyulladást nevezzük gócnak, amely lassan fejlődik ki, ezért észre sem vesszük, hogy valamilyen kóros elváltozás van kialakulóban, a szervezetünkben. A gócban a kórokozók elszaporodnak, amik bekerülnek a véráramba. Ezek a kórokozók, vagy az általuk termelt méreganyagok (toxinok) eljutnak a szervezet különböző, védekezésre kevésbé képes területeire és ott betegségeket okoznak.

Hajhullás, ízületi fájdalmak

Szervezetünkben a leggyakrabban előforduló gócok, vagyis ahonnan azok a kórokozók származnak, amelyek a másodlagos betegséget okozzák: a fogak, a mandulák, az arc a homloküreg, a középfül idült gyulladása, szem-, vakbél-, petefészek-, prosztata-, epehólyag gyulladás. A gócbetegség gyanúja vetődhet fel az alábbi tünetek észlelésekor: pl. foltos hajhullás, kopaszodás, ízületi fájdalmak, allergiák, bélgyulladások, bőrproblémák (bőrkiütések, ekcéma), stb. A fog eredetű gócok között szerepelhetnek: olyan fogak, amelyek fogbele (pulpája) elhalt; elhalt, nem gyökérkezelt fogak; gyökérkezelt fogak, amelyek gyökértömése nem megfelelő, nem falálló és nem csúcsig érő;gyökérkezelt fogak, amelyek gyökértömése ugyan jónak mondható, de a gyökércsúcs körüli részén mégis krónikus gyulladás (granulóma, ciszta) alakul ki; visszamaradt foggyökér; olyan fog, amely az állcsontban van és az előtörését valamilyen veleszületett vagy szerzett tényező akadályozza (pl., bölcsesség fog). A szájüregi góc talaján kialakuló leggyakoribb szervi megbetegedések: szív és érrendszeri megbetegedések, sokízületi gyulladás, kötőhártya gyulladás, krónikus vesegyulladás, májtályog, bőrbetegségek (foltos hajhullás, ekcéma, psoriasis), légzőszervi betegségek (COPD, aspirációs pneumónia, tüdőtályog), emésztőrendszeri megbetegedés (gyomor és nyombélfekély, Crohn-betegség), idegrendszeri betegségek (agyhártyagyulladás agytályog), valamint a koraszülés kialakulása.

Góckutatás

Góc gyanúja esetén az orvos a beteget különböző szakrendelésekre küldi, ahol góckutatást végeznek: fogászat, fül-orr-gégészet, belgyógyászat, nőgyógyászat, urológia. Amennyiben felmerül a fogászati góc gyanúja, akkor a fogazat és a szájüreg teljes vizsgálata szükséges. Ellenőrzik a fogak vitalitását (él-e a fog vagy sem), a jelenlévő fogszuvasodásokat, vizsgálják az ínyt (speciális szondával ellenőrzik, hogy van-e tasak a fog és az íny között), megtekintik a fogágy épségét, a tömések, a fogművek milyenségét. A szájüreg alapos átvizsgálását követően röntgenvizsgálat szükséges, mert a csontban vagy a fogak gyökércsúcsánál lévő elváltozások csak így fedezhetők fel.A gócszűrés célja a szájüregben lévő gócos fogak kiszűrése, azok kezelése, szükség esetén szanálása. A gócos fog esetében a kezelés során elsősorban a fog megmentésére törekednek, az eltávolítás mellett csak a végső esetben döntenek. Leggyakoribb megoldás a fog tömése, gyökérkezelése, de előfordul, hogy a korábban gyökérkezelt fog lesz gócos. Ilyenkor szóba jön a gyökércsúcs eltávolítása vagy a rossz gyökértömés újra cserélése, a fog eltávolítása csak végső megoldásként marad. A kezelést meghatározza, a beteg alapbetegsége. Például egy szívműtét előtt álló betegnél nagy valószínűséggel csak a fogeltávolítás jön szóba, mivel a fog gyökérkezelésére nem biztos, hogy van idő (konzultáció a kezelőorvossal). Azokat a fogakat, melyek nem tudnak előtörni (bölcsesség fog, állcsontban maradt fog), valamint az állcsontok cisztás megbetegedéseit műtéti úton kell eltávolítani. Az íny és a fogágy gyulladásánál fontos az íny alatti és feletti fogkő eltávolítása.
A rendszeres fogorvosi ellenőrzés, az időben és megfelelő módszerekkel kezelt fogak, az otthoni gondos szájápolás minimálisra csökkenthetik a fogászati gócok kialakulásának az esélyeit, ezen keresztül pedig a szervezet általános egészségkárosodását.

Gulyáné Jósvai Ildikó
fogászati szakasszisztens
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.