2020. Július 15. Henrik, Roland nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Előzzük meg az elesést!

Az idős emberek százalékos aránya megemelkedett az utóbbi évtizedekben szerte a világban. „Őszülő társadalmak” alakulnak ki.


Az idősödésnek két fő összetevője van. A fiatalok későn és kevés gyereket vállalnak, valamint a javuló gazdasági és egészségi környezet miatt egyre hosszabb életkort élnek meg az emberek – mondta dr. Bakó Gyula professzor, a Belgyógyászati Klinika Geriátriai Tanszék vezetője. – Az 1900-as évek elejétől 2000 elejéig megduplázódott a születéskor várható élettartam. Míg több mint száz évvel ezelőtt 40-45 évet éltek az emberek átlagosan, addig ma 80-90 évet. Az idő előrehaladásával szervezetünk egésze, és szervrendszereink is eltérő módon öregednek. Van, akinek az idegrendszere öregszik meg korábban, másnak a mozgásszervei, megint másnak az érrendszere. Összességében az életkor együtt jár a szervezet teljesítőképességének csökkenésével, és az egyénenként jelentkező betegségek számának növekedésével. Megjelennek az úgynevezett társuló betegségek: a mozgásszervi, idegrendszeri, szív és érrendszeri, anyagcsere betegségek különböző kombinációi. A sok betegség következtében az idős emberek számos gyógyszert szednek.

Csonttörések

A kor előrehaladásával az elesése száma növekszik. Statisztikailag elmondható, hogy 60-65 éves kor között évente egyszer elesik a koros ember. Ennek nem mindig van következménye, de az életkor emelkedésével, és az elesések számának növekedésével egyre nagyobb valószínűségű, hogy súlyosabb kihatású lesz az elesés. A legsúlyosabb a koponyasérülés agykárosodással. Gyakori a csípőtáji, (medence, combnyak, combcsont törés), egyéb csontok, végtagok, bordák törése. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a csípő, vagy bármely törés után az idős emberek mozgásrehabilitációja sokszor nem megfelelő. Részben a sérülés miatt, részben azért, mert a balesetet szenvedett emberek tartanak az újabb elesésétől, s emiatt keveset mozognak.

Ingadozó vérnyomás

Meg kell vizsgálni az elesést okozó tényezőket, és törekedni kell rendezésükre, illetve elhárításukra. Az egyik leggyakoribb gondot okozó tényező a vérnyomás hirtelen esése, emelkedése. Ugyanis a vérnyomás szabályozása megromlik idős korra, melyhez gyakran járul a vérnyomás csökkentő gyógyszerek erőteljes hatása, a vízhajtók vértérfogat csökkentő hatása. Szívelégtelenségre gyakran hasonló gyógyszereket szednek a betegek, melyeknek szintén vérnyomáscsökkentő hatásuk van. Időskorra megromlik a látás, egyensúlyzavarok, szédülés, idegrendszeri betegségek mutatkoznak, mint pl. Parkinson-kór. Kialakulhat fel nem ismert epilepszia is. Felléphet idős kori zavartság, de ez az állapot bármely gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet. Cukorbetegség esetén szédülést, eszméletvesztést okozhat a hirtelen csökkenő vércukorszint. A mozgásszervi betegségek miatt fájhatnak az idős ember lábai, károsodhatnak az egyensúlyt fenntartó érzőidegek. Az agyi érelmeszesedés következtében kialakul a széles alapú, apró léptű csoszogó járás.

Gyógyszercsere

Fentiek mind közrejátszhatnak abban, hogy elesik a hajlott korú ember. A csonttöréssel járó baleset baleseti sebészeti ellátással, utókezeléssel, rehabilitációval jár együtt. Ha a felépülést követően a beteg tartózkodik a mozgástól, járástól, akkor a mozdulatlanságnak megfelelő tünetegyüttes alakul ki, ami tovább rontja a szervezet keringését, a légzést, az emésztést, az agy működését, és szociális izoláltsághoz vezet. Súlyosabb következmény a tartós fekvés miatti felfekvés, és következtében a fertőzés létrejötte. Ezért rendkívül nagy súlya van az elesések megelőzésének. Ha a családtagok azt tapasztalják, hogy az idős ember járása kezd bizonytalanná válni, a legfontosabb, hogy akadálymentesítsék a lakást. Távolítsák el a küszöböket, szedjék fel a szőnyegeket a szabad mozgás érdekében. Szereltessenek kapaszkodókat a fürdőszobába a kádhoz, zuhanyzóhoz, WC-hez, tegyenek csúszásgátlót a fürdőkádba. Szereltessenek ülőalkalmatosságot a zuhanyzóba. Szerezzenek be gyógyászati segédeszközöket, pl. botot. Nézzék át alaposan a gyógyszereket, és ha van köztük olyan, amelyik nagyon gyorsan leviszi a vérnyomást, a vércukor értéket, cseréltessék ki az orvossal. Váltassák ki az erőteljes vízhajtó gyógyszerek más orvosságra, és ellenőrizzék a kellő mértékű folyadékfogyasztást.
Az időskori elesések esetében is, mint általában minden betegség esetében a megelőzésre kell a fő hangsúlyt helyezni. Kellő mértékű, mennyiségű mozgás, a gyógyszerek szedésének pontos betartása, a szociális izoláltság (egyedüllét) kerülése, és az ismert betegségek miatt szükséges rendszeres gondozás a legfontosabb teendők.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.