2021. Március 02. Lujza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Lelki teher is okozhat porckorongsérvet

Amióta az ember a négykézláb járásból felegyenesesedett, azóta ismeri a nyak, a hát és a derékfájdalmat. Mik a fájdalom okai? – kérdeztük dr. Szabó Sándor idegsebészt.


A nyaki és derékfájdalom, valamint a hozzá társuló, karba, lábba sugárzó fájdalom, zsibbadás oka leggyakrabban a gerinc degeneratív elváltozásaiban keresendő. Leegyszerűsítve, kétféle mechanizmus hozza létre a panaszokat. Az egyik, nevezzük ezt nyomásosnak, ami azt jelenti, hogy a porckorong elődomborodása (discopathia, protrusio, hernia), a csigolyák peremszéleinek megnyúlása, csőrképződés (spondylosis), a csigolyák közötti kisízületek megnagyobbodása (arthrosis) miatt a gerinccsatornában lévő idegképletek nyomás, feszülés alá kerülnek. Ez még létrejöhet úgy is, hogy két csigolya közötti kapcsolat nem stabil, ún. csúszás (listhesis) is kialakul, és ez eredményez tartós vagy hullámzó idegi kompressziót, nyomást. Ezekben az esetekben kerülhet sor idegsebészeti műtéti mérlegelésre, leggyakrabban dekompresszióra, azaz a nyomás megszüntetésére, ritkábban a kapcsolat stabilizálására, fixatióra. A fájdalom másik oka a csigolyák közötti kapcsolatot biztosító alkotóelemek gyulladásos megbetegedése, ezek tartoznak a rheumatológia tárgykörébe, ezekben az esetekben műtét nem ajánlható. Összefoglalva, az idegsebészeti műtéti mérlegelés alapvető kérdése az, fennáll-e ideggyököt, gerincvelőt érintő kompresszió, ill. igazolható-e gerincoszlopot érintő instabilitás – mondta az Idegsebészeti Klinika egyetemi docense.

– Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

– Bizonyos mértékben a kötőszöveti gyengeségre való genetikai hajlam öröklődhet is. Azonban nagyobb szerepe van a fokozott fizikai terhelésnek, hogy aránytalan, diszharmonikus terhelés éri a gerincoszlopot. A hangsúly a porckorongra nehezedő diszharmonikus statikai igénybevételen van. Ez kialakulhat akár lúdtalp, de elhízás, sörhas, egyenlőtlen súlyú mellek, kényszertartást igénylő foglalkozás miatt is. A mikrotraumák, így a vibráció, pl. autóvezetés, elősegíti az anulus sérülését. Az ülőfoglalkozás további hajlamosító tényező. Tapasztalatom, hogy a porckorongsérvesedés, mint sok más betegség is, gyakran egy kedvezőtlen élethelyzetben, fokozott lelki igénybevételt jelentő periódusban alakul ki. A tartós stressz fokozza az általános izomtónust, a gerinc melletti izmok tartós feszülése fokozott fizikai megterhelést eredményez, és áttételesen a stressz, mint fizikai terhelés járul hozzá a sérv kialakulásához. Valószínűleg azonban többről van szó. A pszichoszomatikában a tünetnek „jelentése" is van, a beteg nem bírja a ránehezedő terheket, vagy esetleg olyanokra kényszerül, amit „nehéz egyenes gerinccel képviselni".

– Mi történik a sérvvel?


– A sérvek leggyakrabban fájdalmat, zsibbadást okoznak, ezekben az esetekben a műtéti megoldás a kezelés utolsó lépése kell hogy legyen. Oka, hogy a sérvek nagyobb része spontán gyógyulást mutat, tehát az idő múlásával az idegi nyomás megszűnik. Azért, mert a sérv visszahúzódik, de azért is, mert elmozdul a gerinccsatornában, zsugorodik, víztartalma csökken, ellapul. Kisebb részben az ideggyökben futó mozgató gyök károsodik, vagy a teljes gerinccsatorna szűkület révén több gyök kerül nyomás alá, ekkor kiterjedtebb izomgyengeség, bénulás, vegetatív zavar, elsősorban a vizelettartás zavara alakulhat ki. Ezek sürgősségi beavatkozást indokolnak, 24-48 órán belül elvégezzük a műtétet. Azért sürgős, mert a mozgató és a vegetatív működést biztosító idegek regenerációs képessége rossz, szemben az érző rostokéval. Összefoglalva, fájdalom esetén az utolsó, a mozgató, vegetatív tünetek esetén az első a műtét.

– A műtéttel helyreállítják a porckorongot?


– Eltávolítjuk azt a porckorongrészletet, amelyik az ideggyököt nyomja, majd általában a korong maradék belső magját is kikaparjuk. A betegség is destruktív, a porckorong szerkezetének megbomlásával jár, és a műtét sem tudja ezt helyreállítani, hanem ezt a destruktív folyamatot befejezi. Azaz a műtét nem helyreállító beavatkozás. Visszavonhatatlan változást is okoz a porckorong szerkezetében, ezért is kell nagyon gondosan mérlegelni. Sajnos orvosok is gyakorta táplálják azt a hiedelmet, hogy a műtétet a bénulás megelőzése indokolja. Nagyon határozottan állítható, az esetek döntő többségében a műtét sohasem megelőző. A betegségtől, a bénulási veszélytől való félelem eloszlatása az egyik legfontosabb eleme a kezelésnek. A nem műtétes kezeléseket konzervatív therápiaként szoktuk emlegetni, mint az ágynyugalmat, a gyógyszeres és fiziotherápiát, gyógytornát, manuál therápiát (csontkovács kezelés) és egyéb természetgyógyászati, paramedicinális kezelési féleségeket. Ezek a kezelések nem céltudatosak, hiszen a gyógyulást az eredményezi, hogy az ideggyök felszabadul a nyomás alól. Ezért a különböző kezelési formákat váltogatni kell.

– Megelőzhető a betegség?

– Bizonyára segít, ha nincs túlsúlyunk, ha nem tesszük ki testünket tartósan kemény fizikai igénybevételnek, ha a terhelés helyes testhelyzetben történik, és életkorunkat is számításba vesszük. Ezek nem tudományosan megalapozott tények, de valószínűsíthetőek. Jelentősebb, ha nem becsüljük le lelki egészségünk fontosságát. A hosszan tartó stressz, a megoldatlan konfliktusok cipelése mindennél nehezebb, és maradandó testi károsodást okoz. A mondás is szerintem ekképpen igaz: ép lélekben ép test.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.