2021. Március 02. Lujza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Szép tartás, jó kondíció

A mindennapi életünket kísérő stressz, a hosszan tartó ülő és a mozgásszegény életmód hatására jellegzetes ízületi- és izomfájdalmak alakulnak ki.


Rendszeres mozgás nélkül az izmok fokozatosan gyengülnek, az ízületi porc és a szalagrendszer túlterhelődik, amelyet a meggyengült izomzat egy túlzott mértékű feszüléssel próbál ellensúlyozni. A következmény, az egyre fiatalabb életkorban jelentkező gerinc-, váll- és csípő körüli fájdalom, amely panaszok az életkor előre haladásával gyakrabban és erőteljesebben jelentkeznek. A kedvezőtlen fizikális változás a lelki életünkre is hatással van, a krónikus mozgásszervi problémák gyakran társulnak hangulatzavarral, a szorongás, illetve a depresszió tüneteivel. A stressz, a napi feszültség következtében kialakult izom és ízületi fájdalmak állandósága általános tűrőképességünket rontva kedvetlenebbé, türelmetlenebbé, figyelmetlenebbé tehet bennünket. Egy 20-25 éves egyetemisták körében végzett vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a fiatal életkor ellenére nagyon gyakori a hát- és derék-, valamint a térdízület fájdalma körükben. Ráadásul, a megváltozott fizikális állapot mellett alvás- és önértékelési zavar, különböző súlyosságú szorongás és a depressziós tünetek is jellemezték a vizsgált hallgatók egy részét. Mindez arra utal, hogy a testi és a lelki egészség szorosan összefügg egymással.

Gerinctorna, Pilates, gyógytestnevelés

Ezek után felmerül a kérdés, valójában milyen jelentősége van a mozgásnak? A vizsgálatban résztvevő hallgatók három mozgásprogramból választhattak: a gerinctorna, a Pilates torna és a gyógytestnevelés. A gerinctorna-gyógytorna segít a gerinc körüli izomzat funkciójának helyreállításában, az izomerő és a rugalmasság javításában, emellett megdolgoztatja a lapocka, valamint a csípő körüli izmokat is. A helyes testtartás automatikussá válik, csökken a kisízületek és a porckorongok nyomása, ezáltal jelentősen csökken a hát és a derék fájdalma. A gyógytestnevelés gyakorlatanyaga a gerinctornáéhoz hasonló, de leginkább iskolai keretek között alkalmazzák a különböző tartáshibák, gerincferdülések esetén. A Pilates torna gyakorlatainak alapja szintén a gerinctorna, de sajátos testhelyzetekben dolgoztatja az izmokat, és nagyobb hangsúlyt helyez a légzéssel összehangolt mozgásokra, az egyensúly fejlesztésére.

Csökkenő szorongás, egészséges ívű gerinc

Ezeket a mozgásformákat vizsgálva kerestek a szerzők bizonyítékokat a testmozgás kedvező hatásaira, mind a fizikai mind pedig a mentális állapot szempontjából. A program alapján azt találták, hogy jelentősen javult az izmok nyújthatósága és ereje, valamint - a speciális tornaprogramok - szintén kedvezően hatottak a lelki folyamatokra. A vizsgálatban résztvevőknél csökkent a szorongás mértéke, javult a hallgatók önértékelése és az alvásuk minősége. Az említett mozgásformák mindemellett hozzájárulnak a szép tartás és a normális ívű gerinc kialakításához, egy általános jó kondíció eléréséhez, aminek eredménye a könnyen mozgó, energikus test. Így az erős és rugalmas izomzatban, a megfelelően terhelt ízületi alkotóelemekben a fájdalom csökkenését vagy megszűnését eredményezik, hozzájárulnak a kiegyensúlyozott lelki egészséghez, ezzel javítva az életminőséget.

Petrika Hajnalka
gyógytornász
Fizioterápiás Tanszék
Népegészségügyi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.