2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Tornáztatja az ízületeket, égeti a zsírt

Napjainkban a motorizáció és számítástechnika egyre nagyobb teret hódít, azonban nem szabad megfeledkeznünk egy igen régóta használt közlekedési eszközről, a kerékpárról.


Nálunk fejlettebb országokban már rájöttek arra, hogy nemcsak gazdasági, hanem egészségügyi szempontból is sok előnnyel jár, ha minél többen kerékpároznak. Szerencsés helyzetben van az, aki a munkahelyét is így közelítheti meg, és él is ezzel a lehetőséggel. Népszerű közlekedési eszköz a kerékpár, a kerékpározás sok szempontból előnyös. Sportszerűen űzhető formái közül talán a túra és triatlon a legnépszerűbb, míg az időjárástól függetleníthető, otthoni változat, a szobakerékpár, az időhiányban vagy egyensúlyzavarban szenvedőknek ajánlott. Egészségügyi szempontból leginkább a mozgásszervi betegségek megelőzésében és rehabilitációjában játszik az úszás után legfontosabb szerepet a kerékpározás.

Minden korosztálynak ajánlott a biciklizés

Leginkább az alsó végtag nagyízületeinek betegségeiben ajánlott a kerékpározás. Gyermekkorban csípőfejlődési és csontosodási zavarok okozta ízületi deformitások, illetve izom eredetű mozgásbeszűküléssel járó betegségek esetén javasolt a terhelés nélküli, minél gyakoribb csípő- és térdízületi mozgásgyakorlatok végzése. Ennek legjátékosabb megvalósítási módja a kerékpározás. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy amihez a gyerekeket hozzászoktatjuk és amit megkedveltetünk velük, azt egész életükben szeretni fogják, és talán később is szívesen folytatják. Fiatal felnőttkorban az egyre gyakoribb porcgyengeség miatt kialakuló térdfájdalmak és a combcsontfej aszeptikus elhalása miatt fokozódó csípőfájdalmak esetén indokolt az érintett ízületek kímélete, a terhelés kerülése. Ugyanakkor fontos az ízületek tornáztatása illetve a testsúlynövekedés megakadályozása az izommunka és a zsírégetéses folyamatok elősegítése révén. Mindkét követelménynek leginkább kerékpározással tehetünk eleget. Hangsúlyozni kell, hogy fontos az ülésmagasság megfelelő beállítása, mert a túlzott térdhajlítás a térdkalácsot érintő porckárosodás esetén nem ajánlott. Krónikus térdízületi szalaglazaság esetén a térd izomzatának kerékpározással történő erősítése révén bizonyos szinten kiegyenlíthetők a tünetek.

Rehabilitációs kerékpározás

A térdízület szalagsérüléseinek műtét utáni rehabilitációjában is hasznos szerepet kaphat a kerékpár. Idősebb korban az előrehaladott degeneratív és reumatológiai kórképek talaján kialakult csípő- és térdízületi porckárosodások esetén a súlyosbodás megakadályozása céljából javasolható a kerékpár, mint közlekedési eszköz. A várható térd- és csípőízületi endoprotézis (műízület) beültetésének idejét halaszthatjuk és körülményeit (izomzsugorodás elkerülése révén) optimálisabbá tehetjük, illetve az elvégzett arthroplasztikai (műízület-beültetés) és arthroszkópos sebészi beavatkozások rehabilitációját is nagymértékben segíthetjük a kerékpár rendszeres használatával.

Dr. Soltész István
klinikai szakorvos
Ortopédiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.