2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Élet a méhben

Sokan gondolják, hogy az anyaméhben fejlődő magzat valamiféle passzív kis lény, aminek érzékelés híján a külvilág ingereire még nincsenek reakciói. Másoknak extrém érzékenysége jut eszébe először a magzat és környezete közötti viszonyról, és a hétköznapi értelemben vett átlagos kellemetlen inger, elesés, apró ütődés esetén is hajlamosak a legrosszabbra gondolni.


A magzat súlytalanul, kipárnázva lebeg a magzatvízben. Optimális fejlődéséhez szükséges a magzatvíz, ez éltető közege, mint a felnőtteknek a levegő. A hasonlat szinte szó szerint igaz, hiszen fejlődő légútjaiba a magzatvizet be is szívja, ezek a „légzőmozgások" ultrahanggal láthatók, amit jó közérzetének egyik jeleként értékelünk. Magzatvíz hiányában azonban mozgása nem fejlődik megfelelően, tüdeje kicsi, károsodott lesz, alakja eltorzul. A magzatvíz mennyiségének megítélése ultrahang vizsgálat alkalmával magának a magzatnak a vizsgálatához hasonlóan fontos. A rétegvastagság jelentős csökkenése a terhességi kortól függően különböző további vizsgálatokat, beavatkozásokat tesz szükségessé: középidőben a magzati vese fejlődési rendellenesség, később a fertőzésveszéllyel járó tartós magzatvíz szivárgás és a magzati alultápláltság, aluloxigenáltság kizárása fontos.

Magzatmozgás

A légzőmozgásoknál természetesen jóval ismertebbek a végtagok, a törzs mozgásai, melyeket a várandós is érez. Az első ilyen érzést sokszor félreérthetően a magzat megmozdulásának nevezik, természetesen ez korántsem jelenti azt, hogy addig nem mozgott a baba. Ultrahanggal vizsgálattal igazolható, hogy az embrió már a 7. héten mozgatja végtagjait, azonban az ebből származó rezgések ereje még nem éri el az anya ingerküszöbét. Első terhességben a legtöbben a 20. héten érzik először egyértelműen a magzatmozgást, a további terhességekben a tapasztalat miatt ez már a 18. héten, néha korábban is megtörténhet. Eleinte még normálisnak tekinthető, ha a várandós nem érez minden nap magzatmozgást, azonban a 28. hét után ez már aggodalomra adhat okot. Régi, de ma is használt és sokszor ajánlható módszer a magzat méhen belüli állapotának megítélésére minden nap az első 10 mozgás számolása. Ha a 10. mozgás még délelőtt bekövetkezik, a baba aznap nagy valószínűséggel jól van. Ha ez csak délutánra, estére történik meg, és másnap is hasonló a helyzet, akkor a következő napon szakorvosi vizsgálat indokolt. Ha a mozgások száma egész nap nem éri el a 10-et, tanácsos haladéktalanul felkeresni a szülészeti intézmény ügyeletét.

Érzékelés

A magzat nemcsak véletlenszerűen mozog, hanem a külvilág ingereire is reagál. Ismert példa erre az, hogy erős sípszóra a baba mozgással, a szívműködés gyorsulásával válaszol. Ezt a megfigyelést sok helyen még mindig használják a magzat méhen belüli állapotának megítélésére. Bár a fül szerkezete csak a 24. hétre alakul ki teljesen, ennél korábbról is van bizonyíték a hangok érzékelésére. Ismert az is, hogy a magzat képes különbséget tenni az anya, családtagok és idegenek hangja között. Más érzékszervek méhen belüli működésére is számos bizonyíték van. A fájdalomérzéssel kapcsolatban azt mondhatjuk, hogy az ezzel kapcsolatos agyi képződmények a 29-30. hétre alakulnak ki, tehát ezelőtt a fájdalom érzése az általunk ismert értelemben nem valószínű.

Kötődés

A terhesség 9 hónapja alatt anya és magzata között zajló kölcsönös ingeráramlás rendkívüli jelentőségű az újszülött további fejlődése és a magfelelő anya-gyermek kötődés szempontjából. A magzati élet tehát az egyén életének, a tapasztalatszerzés folyamatának szerves része, a születés ezeknek nem kezdete, hanem csak egyik állomása.

Dr. Kovács Tamás Szilveszter
egyetemi docens
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.