2020. Szeptember 23. Tekla nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Humánus gyógyító

Egész életében végzett kiemelkedő egészségügyi szervező, tudományos munkájáért, a közélet figyelmének az egészségügyre irányításáért, magas színvonalú, humánus gyógyító munkájáért sanofi-aventis Életműdíjat kapott dr. Édes István intézetigazgató egyetemi tanár, az Auguszta Központ igazgatója.


Az életmű- díjat évente egy orvosnak adományozza a gyógyszergyár a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri értékelése alapján. Az idén 40 pályázó közül a Kardiológiai Intézet igazgatója kapta a legkiválóbb hazai, fiatal egészségügyi szakembereknek alapított díjat, melyre kollégái terjesztették fel tudta nélkül. Meglepetés volt számára az elismerés.
A professzor az ország egyik legnagyobb kardiológiai centrumát vezeti, melynek szakmai profilja a szívinfarktus kezelése, a szívkatéterezés. Ezek során életfontosságú véralvadásgátló, zsírcsökkentő és más, a hirtelen szívhalál megelőzésére és a szívfunkció megőrzésére alkalmazott gyógyszereket adnak a betegeknek. A különböző gyógyszerek alkalmazása során jelentős tapasztalatot szereztek és publikálták azokat.
A professzor 3-3 évig volt a Kardiológiai Szakmai Kollégium és a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke, utóbbi vezetőségében 9 évet töltött. Az ezredforduló elején gazdasági megszorítások nélkül nyithatott a betegeknek kedvező új lehetőséget a gyógyításra. Elnöksége alatt fogadta be és finanszírozta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az érrugókat (stenteket), s ezzel lehetővé vált a szívinfarktusos betegek korlátozás nélküli kezelése, gyógyítása. Elnöksége alatt 20-25 szakmai ajánlást írt munkatársaival a kardiológusoknak az infarktusos betegek kezeléséről. Nevéhez fűződik a kardiológus szakorvosképzés első (primer) szakvizsgává tétele. Egyúttal a rezidensképzésbe is bekerült a primer szakvizsga, s központi finanszírozás biztosítja a törzsképzést. Ezzel az európai trend szerint az egyre több szív- és érrendszeri beteget egyre több és jól képzett kardiovaszkuláris specialista láthatja el. A szakképzés anyagát az egyetemi tanár állította össze.
Az évekig az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó professzor tengerentúli mintára különböző kutatási profilokat honosított meg intézetében. Egyedülálló klinikai modelljében a Kardiológiai Intézetben kapott helyet az elméleti Klinikai Fiziológiai Tanszék. Kutatási profiljai a szívizom fehérjéinek változása a szívelégtelenség kialakulásában, a hajszálerek működése, a gyógyszerek szívhatásai, szívinfarktus, magas vérnyomás kialakulása, kezelése.
A professzor megkapta az egyetem orvos centruma által dr. Kompecher István akadémikus emlékére alapított emlékérmet és jutalomdíjat is. A Centrum tanácsa ezzel elismerte kiemelkedő gyógyító, oktató, példaértékű egyetemi vezetői és országos szakmapolitikai munkáját. Az általa vezetett klinika kiemelt területei a haemodinamikai vizsgálatok. Intézetében a kardiológiai betegellátás minőségi változását a munkafeltételek kiemelkedő technikai és személyi fejlesztése kísérte a betegellátás növekedésével együtt. 

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.