2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Zsíros bőr, erős szőrnövekedés, hajhullás

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) nevét a petefészek jellegzetes elváltozásáról kapta. Európában, így Magyarországon is a termékenységi korban lévő nők 5-10 százalékát érintő, a leggyakoribb női hormonális-, anyagcserezavarral járó kórkép.


Akkor beszélünk PCOS-ról, ha az alábbi három tényezőből kettő jelen van: a petesejtérés zavara; a férfihormon-túlsúly tünetei, illetve laboratóriumi jelei és a petefészkek jellegzetes ultrahangképe, más endokrin betegség hiányában. Az emelkedett férfi nemi hormonszintből adódó tünetek: zsíros, pattanásos bőr; fokozatosan erősödő, férfias típusú szőrnövekedés, hajhullás, férfias típusú kopaszodás. A hormonháztartás zavarából adódó tünetek: derékra lokalizálódó elhízás (csak a betegek egyharmadánál); magas vérnyomás; cukorbetegség. A petefészek-elváltozásból adódó tünetek: rendszertelen menstruáció, meddőség. A betegek elsősorban a rendszertelen vérzés, a meddőség vagy a fokozott szőrnövekedési panaszok miatt fordulnak orvoshoz, leggyakrabban nőgyógyászhoz. A kivizsgálás során a kórtörténet megismerése után vérvétel útján hormonszinteket határozunk meg és elemzünk, ill. ultrahang-vizsgálatot végzünk.

Diéta, mozgás

A terápia sokszor interdiszciplináris feladat, így nőgyógyász, belgyógyász, endokrinológus, bőrgyógyász közreműködésével történhet. A legfontosabb az életmód alapvető megváltoztatása. A tünetek akár jelentős mérséklésében a szénhidrát-szegény diétának, a testsúly csökkentésének és a rendszeres testmozgásnak van a legnagyobb szerepe. A PCOS gyógyszeres kezelése jelenleg megoldatlan. Egyrészt, mert számos feltárt kórmechanikai részlet ellenére a kórkép kialakulásának pontos természete nem tisztázott. Másrészt azért, mert az egyes eseteket jellemző hormonális eltérések szerteágazóak, s hatékony befolyásolási lehetősége kevésnek biztosított. A kezelés így jobbára tüneti szinten zajlik, mely a fogamzásgátló tabletták bizonyos fajtáinak szedését jelenti. Ezzel nemcsak a menstruációs ciklus rendeződik, a bőr- és szőrzetprobléma jelentősen javul, de a késői szövődmények lehetősége is csökken.

Terhesség

Amennyiben a PCOS-ban szenvedő nő terhességet tervez, úgy a petesejt érését kell gyógyszeresen elérni. Erre a jól ismert hatásmechanizmusú gyógyszerek használatosak. Azon ritka esetekben, amikor a gyógyszeres kezelés nem sikeres, úgy hastükrözéses módszerrel a petefészkeket megoperáljuk. A betegségre jellemző magas inzulinszint és inzulinra való érzéketlenség, továbbá a magasabb férfi nemi hormon-szintek szoros kapcsolatát igazoló megfigyelések a kórkép terápiájának új lehetőségeit vetették fel. A jelenlegi belgyógyászati kezelés elsősorban az inzulinrezisztencia csökkentésére irányul. Legalapvetőbb összetevője a túlsúly csökkentését célzó életmód-változtatás, emellett ígéretesen alkalmazhatónak látszanak az inzulinérzékenység fokozását elősegítő gyógyszerek is. Nehezíti a kezelést, hogy törzskönyvezett indikációval a szénhidrátháztartást befolyásoló gyógyszerek esetében sem rendelkezünk. A PCOS kezelése sokszor bonyolult, szerteágazó és részeredményekkel kecsegtető feladat. Ennek ellenére mihamarabbi felfedezése és kezelése elengedhetetlen, és a szövődmények megelőzése miatt is hangsúlyos.

Egészséges táplálkozás, mozgás

A legfontosabb lehetséges szövődmények a korai vetélések, az elhízás, az úgynevezett metabolikus szindróma és 2-es típusú cukorbetegség, a szív- érrendszeri betegségek, a méhtestrák, a csontritkulás, a bőrgyógyászati szövődmények és a PCOS-sel együtt járó pszichés eltérések.Mivel a policisztás petefészek szindróma civilizációs betegség, nagyon fontos a megelőzése. Már fiatal korban fel kell hívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

Dr. Sápy Tamás
egyetemi adjunktus
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.