2018. December 15. Valér nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A feledékenységtől a szellemi leépülésig

Fájó, ha idős szüleink, hozzátartozóink már nem úgy gondolkodnak és cselekednek, mint régen. A hosszú évtizedek alatt megfordul a kocka, már nem szüleink vigyáznak ránk, hanem nekünk kell figyelni rájuk, különösen, ha megbetegednek, ha szellemileg leépülnek.


– Az idős korral együtt jár a feledékenység, ami nem mindig jelent betegséget. Oka, hogy csökken az agysejtek száma, az agy állománya, nehezebbé válik a tanulás. Általában a részletekre nem emlékszik az idős személy, nehezen tudja felidézni a neveket, telefonszámokat. Ilyenkor Alzheimer-kórtól tartanak a hozzátartozók, de jobb esetben csak időskori feledékenységről van szó. Ekkor ajánlott rögtön szakemberhez fordulni, mert alapos orvosi vizsgálatokra van szükség és a kezelés minél hamarabbi elkezdésére – mondta dr. Égerházi Anikó, a Pszichiátriai Klinika egyetemi docense.

Nyugtalanság, depresszió

A demencia (időskori szellemi leépülés, elbutulás) lehet elsődleges, amikor az idegszövet károsodik és másodlagos, amikor más betegség (érelmeszesedés, cukor-vagy vesebaj) miatt károsodnak az idegsejtek. A betegség korai tünete a memória, az idő- és a térbeli tájékozódási zavar. Előfordul, hogy az idős ember eltéved, nem találja a megfelelő szavakat vagy nem érti, hogy mit mondanak neki, nem a rendeltetésének megfelelően használja a tárgyakat, nem tudja megtervezni teendőit (főzésnél kihagy valamilyen hozzávalót az ételből, nem tudja rendezni pénzügyeit). Nem emlékszik, hogy hová tette a dolgait, ezért a környezetében élőket lopással gyanúsítja. Nem ismeri meg rokonait, ellenséget láthat bennük. Látomásai lehetnek, depresszió alakulhat ki nála. A legsúlyosabb állapotban ágyhoz kötötté válhat a beteg és teljes ellátásra szorul. Előfordul, hogy depresszió következtében alakulnak ki a demencia tünetei. Erre jellemző, hogy a kérdésekre „nem tudom" válaszokat ad a beteg. Kezeléssel a tünetek megszüntethetők. Ha a demencia egyéb betegség miatt alakult ki, az alapbetegséget kell gyógyítani, mely javíthatja a demencia tüneteit.

Szellemi aktivitás

A betegség gyógyszeres kezelést, pszichoszocioterápiát, gondozást igényel és a hozzátartozók tájékoztatását. Tudatosítani kell, hogy a beteget meg kell tanulniuk jelenlegi állapotában elfogadni és a legjobb életminőséget biztosítani neki. Alzheimer demencia esetén a gyógyszeres kezelés kezdetétől 1-3 hónapon belül várható javulás. Egyéves kezelésnek lehet a betegség előrehaladását lassító hatása. A hozzátartozók tájékoztatásánál ki kell térni arra, hogy vonják be a beteget beszélgetéseikbe, s bízzák meg a képességeinek megfelelő feladatokkal (otthoni kisebb munka), mozdítsák ki az egyhangúságból. A túl nagy változás, mint pl. a kórházi környezet, zavartságot eredményezhet, mert a beteg nehezen alkalmazkodik új helyzetekhez. Amikor állapota elér egy olyan fokot, hogy veszélyezteti magát és környezetét, akkor meg kell oldani otthoni vagy intézeti ápolását. A betegség megelőzését segíti a szellemi igénybevétel. Aki tréningben tartja az idegrendszerét, gondolkodását, azé jobban működik. Idősebb korban is érdemes hetente 1-2 verset megtanulni, keresztrejtvényt fejteni, olvasni és megbeszélni az olvasottakat. Tanácsos elkerülni a dohányzást, az alkoholfogyasztást. Fontos rendszeres életet élni, eleget aludni, a friss levegőn tartózkodni és sportolni.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.