2018. December 15. Valér nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyermekkori fogpótlások

Manapság a fogpótlás szó hallatán az emberek az idősek protézisére gondolnak, pedig napjainkban egyre több felnőtt, sőt gyermek szorul rá arra, hogy valamilyen pótlást készítsünk neki.


A leggyakoribb okok, ami miatt fogpótlást kell készítenünk gyermekkorban, a fogszuvasodás, illetve a baleseti sérülések következtében elvesztett vagy megsérült fogak pótlása illetve helyreállítása. A fogazat fejlődési rendellenességei például a csírahiány is okot adhat arra, hogy akár egészen kis korban fogpótlást készítsünk.

Esztétikai hátrány, beszédfejlődési zavar

A fogak idő előtti elvesztése legyen szó akár tej vagy maradó fogakról, a nyilvánvaló esztétikai hátrányon túl egyéb gondokat is okozhat: a beszédfejlődés zavarát vagy a rágóképesség csökkenését. A hiányt határoló fogak elvándorolhatnak helyükről, ami esetleg a későbbi maradó fogak rendellenes helyzetben való előtörését eredményezheti. A tejfogazati illetve vegyes fogazati időszakban (2-12 éves kor) az elvesztett fogak pótlására tehát leginkább azért van szükség, hogy fenntartsuk a helyet a maradó fogak számára, így azok megfelelő helyen tudnak előbújni. Ezt az úgynevezett helyfenntartó készülékek segítségével tudjuk kivitelezni. Későbbi gyermekkorban a fogpótlás készítésének nyilvánvaló célja, hogy megteremtsük a megfelelő körülményeket egy végleges pótlás készítéséhez. Fontos ugyanis tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy ameddig a gyermek növekedésben, fejlődésben van, addig végleges vagy rögzített fogpótlás (pl. híd, implantátum) készítésére nincs lehetőségünk, hiszen azzal az állcsontok további fejlődését gátolnánk meg.

Kivehető pótlás, fogsorok

Ma már a fogpótlások készítésekor számos lehetőség áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy mind a szülő és a gyermek igényeit is figyelembe véve esztétikailag és funkcionálisan is kielégítő pótlást készítsünk, szem előtt tartva azt, hogy ezek ideiglenes jelleggel készülnek. Kivehető pótlások közül az 1-2 fogat pótló műanyag klipszek, vagy teljes és részleges fogsorok is készülhetnek gyermekek részére, melyeket rendszeresen cserélni kell az állcsontok fejlődésének ütemében.

Letört fog

Egy-egy letört fog helyreállítása is történhet fogpótlással. Számos fogszínű tej és maradó fogakra is kapható koronát gyártanak a különböző igények kielégítésére, ugyanakkor a fogtechnika által készített esztétikus felépítmények (porcelán, cirkon) közül is választhatunk. Egy helyesen elkészített fogpótlással lehetőségünk van az elvesztett rágófunkció visszaállítására, a foghiány következtében kialakuló beszédhibák javítására, valamint esztétikai helyreállításra is. A sikeres kezeléshez a szülő és a gyermek megfelelő együttműködése elengedhetetlen.


Dr. Baksa Brigitta
rezidens
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.