2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Akaratlan könnyezés és szárazszeműség

Könnyezhetünk örömünkben, bánatunkban is, de a könny nemcsak érzelmeink kifejezését szolgálja, hanem kiegyenlíti a szaruhártya felszíni egyenetlenségeit, ezáltal fénytörő közeget hoz létre, állandóan nedvesen tartja a szem elülső felszínét és nagyban hozzájárul a szemünk külvilág ártalmaitól való védelméhez.


A könnyfilm pislogás révén fedi be a szemgolyónk felületét. Percenként átlagosan kb. 16-szor pislogunk, annyiszor, mint amennyiszer lélegzetet veszünk. Ha bármilyen képernyő előtt ülünk, szinte elfelejtünk pislogni, csak a szemünkben észlelt szúró fájdalom figyelmeztethet rá, hogy nem pislogunk eleget, pedig ez fontos az állandó könnyfilm kialakulásához.

Védelem

A könnynek háromféle formája van: a normálisan termelődő, ún. bazális, a reflexesen termelődő, és a napszakonként változó összetételű. A reflexes könnyezés kialakulhat érzelmi okok következtében, vagy külső hatásra, pl. hideg miatt, vagy a szem irritációja eredményeképpen, pl. füst, por, idegentest, sérülés hatására. A könnyet a nagy könnymirigy és a járulékos könnymirigyek termelik, és a könnyelvezető rendszer részein át vezetődik el. A könnynek három rétege van: az olajos, a vizes, és az úgynevezett mucinózus (sűrű, nyákos) réteg. Az olajos réteg kb. egy mikrométer vastag, feladata a szaruhártya külső határfelületének védelme a kiszáradástól, a könny párolgásának megakadályozása. A vizes réteg alkotja a könny vastagságának kb. 90 százalékát, kb. 6-7 mikron vastag, 98-99 százaléka víz, kb. 1 százalékban tartalmaz szerves sókat és szerves anyagokat. Feladata a szaruhártya kellően nedves állapotának megtartása, az anyagcserében részt vevő anyagok hordozója és vivő­közege, valamint védő szerepet is betölt. A mucinózus réteg az alsó réteg, mely a szaruhártya (cornea) egyenetlenségeit tölti ki, ezáltal biztosítja optikai hatását.

Gyulladás, sérülés

Akaratlan könnyezéssel sokan fordulnak orvoshoz. Oka lehet pl. a szem gyulladása, többek között allergia miatt, sérülés, illetve a szárazszeműségnek nevezett betegség következtében, vagy a könnycsatorna részleges vagy teljes elzáródása miatt is. A felnőttkorban előforduló könnyezés többnyire jóindulatú betegség következménye, néha azonban súlyos elváltozás eredményeképpen alakul ki. Az ezt előidéző okokat két csoportba lehet sorolni: a túlzott könnyelválasztásra és a könnyelvezetési elváltozásokra. Ha a könnyezést túlzott mértékű könnyelválasztás okozza, akkor a kiváltó ok kiküszöbölésével a tünet is elmúlik. Ha viszont a könnyelvezető rendszer zavaraival van összefüggésben, akkor a kezelés célja az, hogy visszaállítsuk az eredeti könnyelfolyást. Az utóbbi legtöbbször a könnyelvezető rendszer alsó részét képező könnytömlő gyulladásának, vagy a könnyvezeték szűkületének, illetve elzáródásának tulajdonítható. Nagyon kevés objektív módszer áll rendelkezésre a könnyutak megítélésre, és így a diagnózis legtöbbször a kórelőzmény pontos felvételén és néhány klinikai teszten alapul.

Csíp, szúr, ég

A szárazszeműség csípő, szúró, égő érzéssel jár, a beteg sűrűn pislog, és dörzsöli a szemét. Kezelése első lépésben műkönnyel, illetve gélekkel történik. Az életkorral is változik a könnytermelő képesség, 25-30 éves kort követően mindenkinek csökken. Az életkor előrehaladtával foglalkozni kell a szárazszeműséggel, 40-50 éves kor körül érdemes elkezdeni annak kezelését. A könnycsatorna elzáródása lehet élettani, melyet átfecskendezéssel meg lehet szüntetni. Előfordul, hogy nem fejlődik ki a könnyelvezető rendszer valamelyik része, de sokkal gyakoribb, hogy gyulladás miatt elhegesedik, és ritkán, de kőképződés is kialakulhat. Az utóbbi esetek gyógyítására különböző műtéti megoldások állnak rendelkezésre.

Dr. Kemény-Beke Ádám
docens
Szemklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.