2019. Március 23. Emőke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  „Lyukas” szív kezelése

Az újszülöttek 2/3-ának van a szívük két pitvara között összeköttetés és öt százalékának a szívük két kamrája között mutatható ki lyuk. Döntő többségüknél a nyílás természetes úton bezáródik, de ezer újszülöttből két-három babánál megmarad a rendellenesség. Mi a teendő? – kérdeztük a gyermekkardiológust.


A szív bal oldali pitvarból, és az alatta lévő kamrából, jobb oldali pitvarból és az alatta lévő kamrából áll. A szív két felét függőleges sövény választja el. A pitvarok és kamrák között, valamint a szívből kivezető erek mentén billentyűk vannak, melyek egy irányban tartják a vér áramlását. A szív két fele egyidejűleg, összehangolva dolgozik. A szív ritmikusan dobog, azaz összehúzódik és elernyed. Ernyedéskor a pitvarokba áramlik a vér, összehúzódáskor először a pitvarok, utána a kamrák húzódnak össze. A vér a pitvarokból a kamrákba jut, majd a verőerekbe.

Szabálytalan véráramlás

Ha a szív két pitvarát elválasztó sövényen lyuk van, akkor a bal szívfélből a lyukon keresztül vér áramlik a jobb szívfélbe. Ennek következtében a tüdőbe nagyobb mennyiségű vér kerül, és hosszabb távon károsodik a szívizom is. Gyermekkorban ez rendszerint nem okoz tüneteket, nem befolyásolja az életkilátásokat, nem igényel kezelést. A panaszok felnőttkorban észlelhetők. Nagy lyuk esetében indokolt a műtét elvégzése gyermekkorban a felnőttkorban várható szövődmények megelőzése érdekében. Ilyen szövődmény lehet a láb vénáiban keletkező vérrög, mely a tüdőbe felérve is kockázatot jelent, de nagyobb a baj, ha a pitvari sövényen levő lyukon átjutva a pitvaron át feljut az agyba, és gutaütést (stroke) idéz elő. A gyermekeket a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben operálják. Pitvari sövényhiány esetén többnyire katéterrel végzik a beavatkozást, ami kisebb kockázattal jár, mint a nyitott szívműtét. Ilyenkor egy kis záró eszközt helyeznek a fölösleges nyílásra. Ha mégis nyitott szívműtétre van szükség, akkor a kis lyukat összeöltik, a nagyot bestoppolják szövetbarát műanyag folttal – mondta dr. Mogyorósy Gábor egyetemi docens, a Gyermekgyógyászati Klinika Belgyógyászati Tanszékének vezetője.

Fáradékonyság

Ha a szív két kamráját elválasztó sövényen van a lyuk, akkor a bal kamrából vér folyik a jobb kamrába. Ebben az esetben orvosi vizsgálat során szívzörej hallható, és képalkotó kardiológiai vizsgálat (pl. ultrahang) esetében a rendellenesség bizonyítható. A lyuk a gyermek növekedésével szűkülhet, és gyakran önmagától bezáródik. Nagy lyuk esetében a vér a bal kamrából a jobb kamrába áramlik, és sokkal több vér jut a tüdő felé, mint ép szív esetében. Ennek következtében a tüdőerekben a nyomás megemelkedik. Ez az elváltozás a szívet fokozott munkára kényszeríti. Az ilyen szívhibával született csecsemő fáradékony, nehezen etethető, tüdőgyulladásra, hörghurutra hajlamos. Down-szindrómás gyerekeknél különösen gyakori, hogy a pitvar, és kamra között is van lyuk, ami nem mindig jár szívzörejjel. Ezt a rendellenességet szinte minden esetben operációval hozzák helyre.

Szapora légzés, étvágytalanság

Gyermek és felnőtt beteg kamrai sövényhiánya esetében is megterheli a szívet a vérátfolyás, és szívelégtelenség tünetei jelentkeznek: szapora légzés, étvágytalanság, sápadtság, izzadékonyság. Ilyen esetben a gyógyszeres kezelés átmeneti segítség, a megoldást a műtét jelenti. Fiatal csecsemők esetében a gyógyszeres kezelést azért is választjuk elsőként, mert a lyuk gyakran szűkül, és elkerülhető a műtét. Ha ennek ellenére operációra kerül sor, akkor a kis lyukat összeöltik, a nagyot befoldozzák. Fontos a nagy lyukak zárása, ugyanis hosszú távon károsodhatnak a tüdő erei, érbetegséget okozhatnak, melyet nehéz kezelni. Felnőttnél szívinfarktust követően is keletkezhet lyuk, kamrai sövényelhalás következtében.
A szívműtét után is indokolt a betegek állapotának nyomon követése, mert ugyan ritkán, de szövődmények évekkel a műtétet követően is felléphetnek (pl. szívbelhártya gyulladás).

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.