2018. December 15. Valér nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyógytorna autista gyerekeknek

Az autisztikus spektrumzavar – hétköznapi nevén autizmus - egy veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség, amely elsősorban a kommunikációs, szociális és kognitív képességek zavarában nyilvánul meg.


A gyermekek tünetei széles skálán változnak, amely nagymértékben megnehezíti a betegség felismerését és gyógyítását. Az autizmus leggyakoribb gyanújelei közé tartozik a beszédkészség hiánya, sajátos beszédhasználat, repetitív viselkedési formák, pl. repkedő kézmozgások, lábujjhegyen járás.

Merev testtartás

Az autizmussal élő egyénekre jellemző, hogy e különös mozgásformák mellett megfigyelhető az izomtónus csökkenése, merev testtartás, és nehézkes számukra a test helyzetének térbeli kontrollálása is. Koordinációs- és egyensúlyi képességeik is csökkent mértékűek. Számos tanulmány igazolja, hogy mozgásfejlődésük gyógytornával segíthető és egyéb tüneteik is pozitív irányban változhatnak. Munkánk során tíz iskoláskorú, autisztikus spektrumzavarral élő gyermek mozgatórendszeri állapotát mértük fel és számukra 3 hónapos mozgásprogramot terveztünk. A tíz gyermekből kilenc elhízottnak bizonyult. Három főnél rendellenes mértékű gerincgörbületek voltak tapasztalhatóak. A törzsizomzat ereje mindenkinél nagymértékben csökkent volt és az egyensúlyi-, illetve koordinációs képességek terén is találtunk eltéréseket. A rendszeres gyógytorna foglalkozások során a testtartásért és egyensúlyi stabilitásért felelős izomzat erősítésére, valamint a gerinc hajlékonyságának fokozására fektettünk nagy hangsúlyt. Tornatermi eszközök bevonásával, valamint csoportos feladatokkal és közös játékokkal tettük színesebbé a munkát, így a gyermekek is élvezték az együtt töltött alkalmakat. Három hónap elteltével a túlsúly szempontjából három gyermeknél volt tapasztalható pozitív irányú változás, a törzsizomzat erejében átlagosan 28 százalékos izomerő növekedést figyeltünk meg. A gerinc görbületei fiziológiás irányba változtak. Az egyensúlyi és koordinációs képességeik tekintetében hat gyermek jobb eredményt ért el a teszteken a terápia után.

Növekvő koncentráció

Eredményeink alapján elmondható, hogy az autisztikus spektrumzavarral élő gyermekeknél fellelhető mozgatórendszeri problémák megfelelő gyógytorna alkalmazásával csökkenthetők, illetve kiküszöbölhetők. A rendszeres fizikai aktivitás a gyerekek általános állapotára is jó hatással van és a csoportos foglalkozások pszichés hatása is felhasználható a specifikus fejlesztés szempontjából. Emellett a gyermekek koncentrációs képességét is nagymértékben fejlesztik a gyógytorna órák, amely a tanulásukat is elősegíti. Magyarországon az autizmussal élő gyermekek egészségügyi ellátása során rutinszerűen nem alkalmaznak gyógytornát, illetve gyógytornász sem vesz részt a gyermekek fejlesztésében. Pozitív példák igazolják, hogy kívánatos lenne gyógytornász bevonása is az autisztikus spektrumzavarral élő egyének terápiás programjába.

Németh Dóra
gyógytornász hallgató
Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék
Konzulens tanárok: Dr. Cseri Julianna, Takács Dániel

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.