2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Szájüregi daganatok

A szájüregi daganatok főként az ötven év felettieket érintik, különösen azokat, akik nem foglalkoznak szájüregük egészségével, elhanyagolják fogazatukat, dohányoznak, és rendszeresen fogyasztanak alkoholt.


Igazolódott, hogy a Human papilloma vírus (HPV) is szerepet játszhat a garat daganatok kialakulásában. Ez a vírus már a fiatalabb korosztályt is érintheti, terjedésében a szexuális érintkezés sem kizárható – mondta dr. Redl Pál a Fogorvostudományi Kar Arc- állcsont és szájsebészeti nem önálló tanszék vezetője. – A szájüregben gyakran állnak fenn olyan nyálkahártya elváltozások, melyek felhívják a figyelmet arra, hogy a későbbiekben nagyobb valószínűsége van a daganat kialakulásának. Ezeket az elváltozásokat időben kezelve, a beteget ellenőrzésbe vonva megelőzhető a betegség, vagy már ha kialakult a kór, akkor a korai elváltozások sikeresebben kezelhetők mint az előrehaladt folyamatok.

Vörös, vagy fehér foltok

A daganat megjelenhet az ajkon, ínyen, szájfenéken, nyelven, szájpadláson, garatban és a nyálmirigyekben. Betegségre utaló tünetek: vörösesen elszíneződött, vagy fehér, szemölcsös nyálkahártya terület, mely nem szűnik meg 1-2 hetes kezelés során sem. Az elszíneződéseken kívül fekély, nem gyógyuló seb is kialakulhat a szájüregben. Aki ezeket a tüneteket észleli, annak érdemes mihamarabb fogorvoshoz fordulni. A szakember szájsebészeti szakrendelésre szóló beutalóval látja el a beteget.

Operáció, sugár-és kémiai kezelés

Sebészi, sugár-és kemoterápiás eljárások jelentik a kezelési lehetőségeket. Előrehaladott esetekben műtét során az állkapocs folytonosságát is meg kell szakítani (azaz kivenni egy darabot az állkapocsból) a daganat teljes eltávolítása érdekében. A seb gyógyulása után az arc helyreállító operációja következik. A rehabilitáció fontos célja a táplálkozási képesség helyreállítása, melyhez olykor a fogászati implantátumokat is felhasználnak.
Fontos a jó gyógyeredmények elérése érdekében a rendszeres szájüregi szűrővizsgálat, mely a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen keresztül valósítható meg a legkönnyebben.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.