2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Szél hozott, szél visz el

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak...” A hűvös szelek sajnos füvek, fák porát is hozzák, és a pollenallergiások tüsszögnek, szemük, orruk viszket.


Allergia gyermekkorban is előfordul. A közösségbe bekerülő gyerekeknél a gyakoribbá váró vírusfertőzések kiválthatnak asztmás jellegű hörghurutot. Ez a gyerekek növekedésével, immunrendszerük érésével, erősödésével enyhül, megszűnik.

Szénanátha

A játszószőnyegekből származó poratka és gyomok pora, allergiás alapú tüneteket okozhat. Akkor kell erre gondolnunk, ha a kisgyermek szeme viszket, orrát dörzsöli, köhécsel, sípoló légzése jelentkezik, a terhelést nem bírja, orra szinte egész évben csorog, vizes váladék ürül belőle. A szénanátha a nagyobb, iskolás gyerekeket is megviseli. Nem tudnak órán figyelni, éjszaka nem alusznak jól, másnap fáradtak. Számos gyógyszer van, melyekkel a tünetek enyhíthetők. A nyálkahártya vizenyőjét csökkentő orrsprayk, viszketést is csillapító antihisztaminok, tüdőbe lélegzendő nehézlégzést és gyulladást csökkentő szerek. Ez utóbbiakat a gyerekek korához igazítják, segédeszközzel illetve anélkül használhatók. Előnyük, hogy közvetlenül ott hatnak, ahol kell, a légutakban. Reggel és este használhatók, iskola előtt és után. A szülő így jobban tudja ellenőrizni a helyes gyógyszerhasználatot.

Asztma

Főleg a serdülőknél fontos ez, akik úgy vélik, hogy ők nem betegek, bírnak futni és semmi szükségük asztmapipára. A légzésfunkciós vizsgálat viszont jelzi az orvos számára a rejtőző bajt. Az asztma ugyanis olyan, mint egy vulkán, a gyulladás mindig ott parázslik a mélyben, és egy-egy vírusfertőzés, fizikai terhelés, poros környezet lángra lobbanthatja azt, nehézlégzés, fulladást okozva. Ezért fontos az asztma ellenes gyógyszerek folyamatos használata. Az ilyen gyógyszereket szükség esetén évekig lehet és kell használni, mellékhatás nélkül. Az antihisztaminokat mindig estére javasoljuk, enyhe nyugtató hatásuk miatt. Bár a mai modern szereknél már ez a mellékhatás elhanyagolható. A hörgőtágító tabletták, szirupok, sprayk okozhatnak átmeneti nyugtalanságot, kézremegést, ami azonban hamar szűnik. Így előnyük sokkal nagyobb, mint esetleges mellékhatásuk. A parlagfű allergia igen sok gondot okoz, ezért jó, ha rendben tartjuk környezetünket és kiirtjuk a gyomot.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.