2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Csontvelővizsgálat

A Belgyógyászati Klinika B épületének egyik profilja a hematológiai betegek ellátása. A hematológia a vér, illetve a vérképző-és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó tudomány.


A hematológus szakorvosok mindennapos vizsgálómódszere a csontvelő aspiráció és a csontbiopszia. A beavatkozásoknak fontos szerepük van főleg a rosszindulatú hematológiai betegségek diagnózisának megerősítésében, vagy kizárásában. A csontvelő aspiráció (folyékony csontvelő kiszívása) helye a szegycsont, csípőlapát. Érzéstelenítés után aspirációs tűvel behatolunk a csontba, fecskendővel kiszívjuk a csontvelőt, és a tű kivételét követően steril fedő- és nyomókötést helyezünk fel a beavatkozás helyére. A csontbiopsziát a csípőlapátból végezzük. Érzéstelenítés után az orvos biopsziás tűvel megfúrja a csontot, eltávolítja a 1-3 centiméter átmérőjű csonthengert, és amennyiben szükséges, aspirációt is végez. A tű kivételét követően steril fedő és nyomókötéssel látjuk el a szúrás helyét.  A diagnózistól függően csontvelőt pl.:áramlási citometria, genetika vizsgálatokra, a csonthengert szövettani feldolgozásra küldjük. Csontbiopszia a diagnózis megállapításához szükséges, de nem minden hematológiai kórkép esetében. Aspirációt a diagnózis megállításához és a kezelések között végzünk (terápiás válasz).  A vizsgálat helyét befolyásolhatja az egyén anatómiai deformitása, korábbi műtéti beavatkozás. Amennyiben nincs kizáró ok, a beteg kérését is figyelembe vesszük a beavatkozás helyét illetően. A betegeket rendszerint vártatlanul éri a csontvelővizsgálat szükségessége. pl. új beteg, eltérést mutató labor értékek. A kezelések közötti kontrollvizsgálatot (csontvelő) a kezelőorvos a beteggel megbeszéli.
A beteg minden részletre kiterjedő felvilágosítása nélkülözhetetlen a beavatkozás előtt. A vizsgálat előtti érzéstelenítés, a beteg lelki vezetése illetve a kommunikáció egyénre szabott.

Dr. Baráthné Szikora Éva
laborasszisztens
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.