2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Jóindulatú emlődaganatok

A rosszindulatú emlődaganatoktól való félelem miatt rémületre adhatnak okot a következő tünetek: csomó, fájdalom, és behúzódások a mellben, az emlő tejszerű vagy véres váladékozása.


Azonban nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, jóindulatú emlődaganat is lehet a panaszok oka. Viszont mindig fel kell keresni a háziorvost a panaszokkal, aki emlőszakrendelésre irányítja a beteget. – A jóindulatú emlődaganatok általában jól körülírtak, nem szűrik be a környező szöveteket és áttéteket sem adnak, mivel a vér- és nyirokerekbe nem törnek be, így az életet nem veszélyeztetik. Megjelenhetnek nőknél és – ritkábban – férfiaknál is – tudtuk meg dr. Kósa Csabától a Sebészeti Klinika szakorvosától. – A leggyakoribb a fibroadenoma, mely jóindulatú kötőszöveti csomó és tipikusan fiatal nők betegsége, a pubertáskortól jelentkezhet és gyakran többszörös, mindkét emlőt érintheti. Szintén gyakori az úgynevezett masztopátia, mely ciszták és gyakran fájdalmas mirigycsomók formájában jelentkezik. A folyadékkal teli tömlők, a ciszták 4-5 centiméteresre is megnőhetnek és lezárhatják a tejjáratokat. Ezek 30-50 év közötti nőknél alakulhatnak ki, többnyire hormonális változások miatt. Jóindulatú elváltozás kialakulhat a zsírszövet elhalása miatt is, ennek elkülönítése a rosszindulatú daganatoktól gyakran csak mintavétellel lehetséges. A zsírszövet elhalás általában az emlő sérülését követően alakul ki (pl. kisebb ütés miatt, amire nem is emlékszik később a beteg). Meg kell említeni még a tejjáratokat bélelő sejtek jóindulatú burjánzását, ami az emlő váladékozásával jár.

Szövettani mintavétel

Nagyon fontos vizsgálatok során elkülöníteni a jóindulatú daganatokat a rosszindulatúaktól – folytatta a sebész. – A tapintásos vizsgálatot követheti a mell radiológiai vizsgálata. A beteg korától függően ez lehet mammográfia, ultrahang vagy mindkettő. Kétséges esetben biopszia egészíti ki a kivizsgálást. Ez az emlő bőrén át ultrahang-vezérelt szúrással végzett mintavételt jelenti. A szúrás helyének érzéstelenítésével történik a mintavétel. A mintát szövettanászok vizsgálják, megnézik, hogy jó vagy rosszindulatúak-e benne a sejtek. Sebészi kezelésére akkor van szükség, ha az elváltozás hosszabb időn át fennálló panaszt okoz, ha fáj, ha erőteljes növekedést mutat, és ha a szövettan rosszindulatú daganatot mutat ki. Ezekben az esetekben kioperálják a daganatot. Ciszta esetében leszívják a folyadéktartalmát, de ha folyamatosan visszatelítődik, akkor szintén megműtik.

Önvizsgálat

Ezért rendkívül fontos az önvizsgálat, melyet húsz éves kortól kezdve a menstruációt követő héten havonta egy alkalommal végezzünk el tükör előtt! Ismerjük meg mellünket, tapintatát, formáját! Ha bármilyen elváltozást tapasztalunk méretében, formájában, például ránc jelentkezik rajta, behúzódás mutatkozik, tömöttséget, csomót veszünk észre benne, váladékozást észlelünk, forduljunk orvoshoz! Éljünk a mammográfiai szűrővizsgálattal, melyre 45-65 éves korig kétévente kapnak behívót a nők. Érdemes tudni, hogy a jóindulatú emlődaganatok sokkal gyakoribbak, mint a rosszindulatúak. Életük során a nők közel felét érinti. A jóindulatú daganatból nagyon ritkán alakul ki rosszindulatú, de minden elváltozással meg kell keresni a sebészt, hogy elkülönítse a jóindulatút a rosszindulatútól.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.