2021. Július 24. Kinga, Kincső nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Szélütéses beteg ápolása

Magyarországon a szélütés (stroke) következtében kialakuló fogyatékosság népegészségügyi jelentőségű.


Az ápolási szükségletek kielégítése mellett a legfőbb cél a beteg önellátó képességnek mielőbbi visszaállítása. A Neurológiai Klinika intenzív osztályán az orvosok mellett felkészült és összeszokott ápolói team várja a szélütést szenvedett betegeket. Az eredményes kezelés érdekében, a tünetek észlelésétől számított 3-4,5 órán belül el kell végezni az vérrögoldó kezelést. Mind a beteg, mind az ápolók számára sikerélmény, ha a beteg tünetmentesen gyógyul, egészségesen tér haza és folytathatja munkáját. Bizonyos esetben a betegek lassan épülnek fel, vagy maradandó egészség károsodásuk lesz – pl. a végtagok gyengesége, merevsége, járászavar, beszédzavar, nyelészavar – fekvőbetegként élnek tovább, gondozásra, állandó felügyeletre lesz szükségük.

Ültetés, állítás, sétáltatás

A korai rehabilitáció már osztályunkon elkezdődik. Gyógytornász, logopédus foglalkozik a betegekkel, a nővéri team pedig az osztályon rendelkezésre álló eszközökkel, a megmaradt képességeiktől függően, ülteti, állítja, sétáltatja a betegeket. Az ápolási idő betegenként változó, de az akut szak után a hozzátartozókat is bevonjuk a beteg ellátásába, ezzel is előkészítjük a beteg otthoni ápolását. Megtanítjuk pl. a gége kanül cseréjét, ellátását, váladék leszívását. Nyelési nehezítettség esetén a gyógyszertárakban kapható sűrítő por alkalmazható, amivel a nyelést biztonságosabbá tudjuk tenni, kivédve ezzel a félrenyelés veszélyét. Táplálási tanácsokkal látjuk el a hozzátartozót, tartós gyomorszonda (PEG) esetén ennek tisztán tartására, a seb környékének gondozására oktatjuk. Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyszerelés, táplálás lehetőleg ugyanabban az időben történjen.

Gyógyászati segédeszközök


A kórházi ápolás befejezésekor az orvos, szükség esetén javaslatot tesz otthonápolási szolgáltatás igénybevételére. Ez alapján a háziorvos jogosult a szolgáltatás elrendelésére. Évente 56 vizit vehető igénybe, amely hosszabbítható. Már a kórházi bentfekvés ideje alatt el kell kezdeni a segédeszközök beszerzését és olyan ágy kiválasztását, amellyel a felfekvés kivédhető. Gyógyászati segédeszköz boltban beszerezhető pl. WC magasító, kifordítható kád ülőke. Külön figyelmet érdemel a lakás akadálymentesítése, amelyhez különböző juttatásokat, vissza nem térítendő támogatásokat vehetnek igénybe a családtagok.
A stroke-os beteg ápolása nehéz és türelmet igénylő feladat, nagyon sok változtatást igényel a család mindennapi életében.


Horváth Imréné
osztályvezető ápoló
Neurológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.