2021. Január 26. Vanda, Paula nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Életmódváltás kardiológiai gyógytornával

A mai modern társadalomban élő emberek mindennapos munkája gyakran nem jár annyi fizikai megterheléssel, amennyire az egészségük megőrzése érdekében szükségük volna.


Számos ok miatt a munka utáni hosszabb-rövidebb időszakot is kevesen fordítják aktív pihenésre. A megélhetési nehézségek miatt munkájukat sokszor egy másik követi, és nem pihenés, regenerálódás. Hazánkra tehát jellemző, hogy a népesség fizikai aktivitása jelentősen csökkent. Felmérések alapján a népesség 80-90 százaléka állítja, hogy nem mozog eleget. Köztudott, mégsem veszik elég komolyan, hogy a mozgásszegény életmód számos betegség forrása lehet, így önmagában is fokozza a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Közvetlen összefüggés fedezhető fel az inaktivitás és a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás között is.

Változtassunk szokásainkon!

Egészségünk érdekében fontos lenne idejében változtatni szokásainkon. Debrecenben, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika betegeinek rehabilitációját hárman látjuk el, mint gyógytornászok. A szívsebészeten a rehabilitáció már a műtét előtt elkezdődik. A betegtájékoztatás során megismerkedünk a betegekkel, tájékoztatjuk őket a műtét utáni gyógytorna jelentőségéről, megtanítjuk a helyes légző tornát és köhögéstechnikát. A kardiológián mindez a szívinfarktus ellátást követően az intenzív osztályon, illetve később a fekvőbeteg-osztályon válik lehetővé. A kardiológiai betegek rehabilitációja három szakaszból áll. Az első fázis az akut történéstől számított első két hétig tart. Ezen időszak alatt rehabilitációs tevékenységünk célja a hosszú ágynyugalommal járó káros hatások megelőzése, a kockázati tényezők csökkentésének megkezdése, valamint a beteg szomatikus és pszichés állapotának felmérése. A gyógytorna az intenzív osztályon kezdődik, és a beteg távozásáig az osztályon folytatódik. Hangsúlyozzuk a helyes életmód kialakításának fontosságát, amiben különböző betegtájékoztató füzetek is segítséget nyújtanak. Ismertetjük a különböző időszakokhoz tartozó helyes és kerülendő mozgásformákat.

Könnyű gyakorlatok

A második rehabilitációs szakasz a lábadozó fázis. Ennek korai szakasza a harmadik héttől a harmadik hónapig tart. A debreceni és a környéki, szívműtéten, illetve infarktuson átesett betegeknek egyaránt lehetőségük van ambuláns gyógytornára a Szívsebészeti Klinikán: hetente két alkalommal. A foglalkozásokon alacsony intenzitású, könnyű gyakorlatokat és légző tornát végeztetünk egyénre, amíg a korai terheléses EKG elvégezhetővé válik. Ez a vizsgálat az Egészségügyi Járóbeteg Központban történik. A lábadozás késői szakasza ezt követően a 6. hónapig tart: orvosi felügyelettel folytatódik a fizikai edzésprogram, az Egyetem Testnevelési Tanszékén. A harmadik rehabilitációs szakasz a fenntartó fázis, amely a betegek egész életén át javasolt. Ezt a rendszeres mozgásprogramot a Debreceni Szív Egyesület keretein belül lehet folytatni. A kardiológiai rehabilitáció nagy jelentőséggel bír a sikeres szívműtét, illetve a kardiológiai beavatkozások eredményeinek hosszú távú megőrzésében, az érelmeszesedés rosszabbodásának megakadályozásában. A rendszeres testmozgás kedvezően befolyásolja a vérnyomást, cukorbetegséget, a koleszterinszintet, javítja a betegek fizikai és lelki állapotát. Mindezzel hozzásegíti a betegeket a hatékony életmódváltáshoz. Éppen ezért fontos tájékoztatnunk a betegeket az ambuláns rehabilitáció kedvező hatásairól, pozitív eredményeiről.

Tóviziné Ábrók Erika, Kormosné Gulyás Ilona, Széll Gábor
gyógytornász
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.