2018. December 15. Valér nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Karácsonyi receptek a dietetikustól

Az ünnepek alatt is érdemes egészséges ételeket készíteni családunknak. Megízesíthetjük főztünket változatos fúűszerekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Mit főzzünk? Erre a mindennapi kérdésre írt ünnepi recepteket a dietetikai szolgálat vezetője.  


Gombás burgonyakrémleves

Hozzávalók 5 személyre:
60 dkg burgonya, 20 dkg vöröshagyma, 30 dkga sampinyon gomba, 0,5 l tej, alaplé,
1,5 dl tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld, libazsír, só, őrölt bors,babérlevél, vegamix, majoránna.

Elkészítése:

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékban üvegesítjük, hozzáadjuk a szeletelt gombát, megpirítjuk, majd beletesszük a burgonyát. Tejjel és alaplével (víz+ vegamix, ha nincs húsleves leve), felöntjük, befűszerezzük (só, őrölt bors, babérlevél, majoránna), és megfőzzük. Tejföllel, hőkiegyenlítéssel dúsítjuk. Miután megpuhult a burgonya, turmixoljuk a levest. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzöldet keverünk bele.

Hideg céklaleves

Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg nyers cékla, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg fejeskáposzta,
2 gerezd fokhagyma, 6 dkg vaj, 1,5 dl tejföl, 3 db tojás, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vegamix, (almaecet).
Tálaláshoz: főtt tojás karikák, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A meghámozott céklát durvára reszeljük, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A káposztát és a póréhagymát finomra szeleteljük. A háromféle hagymát vajon 3-4 perc alatt megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát és a céklát, így pároljuk kb. 6-8 percig. Közben hozzáadjuk a fűszereket (só, őrölt bors) Mikor már sistereg, felengedjük kb. 8 dl vízzel, és ízesítjük vegamix-szel. Forrástól számítva, lassú tűzön főzzük 25-30 percig, majd simára turmixoljuk. Ha langyosra hűlt, akkor keverjük bele a tejfölt, és ízlés szerint ecetet.

Kukorica-krémleves hallal vagy csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg halfilé, 60 dkg kukorica (konzerv, vagy mirelit, 10 dkg burgonya (tisztítva), 1 db póréhagyma, 2 evőkanál kapor (szárított), 1 dl tejföl, libazsír, só, őrölt bors, fűszerpaprika, fokhagymapor.

Elkészítése:

Felforrósítunk libazsírt, majd megfuttatjuk rajta a vékonyra felkarikázott burgonyát, és a vékonyan felszeletelt hagymát. Ezután felöntjük 5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kukoricát, és megfőzzük. Amikor minden megpuhult, akkor a tejföllel és a kaporral együtt összeturmixoljuk. Tányérokba merjük a levest, és rászórjuk a halkockákat. A halkockákhoz a halfilét kis darabokra vágjuk, sóval, borssal, fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával összekeverjük, majd kizsírozott teflonserpenyőben óvatos „forgatás” mellett megpirítjuk.


Baconos hal

Hozzávalók:
50 dkg szálkamentes halfilé, 20 dkg bacon, 40 dkg vöröshagyma, 8 dkg trappista sajt,
3 dl tejföl, libazsír, liszt, só, fűszerpaprika, őrölt bors, kapor (1 csomó, vagy két bő evőkanál szárított)

Elkészítése:

A bacont apró kockákra vágjuk, majd a saját zsírján kisütjük, és az edényből kiszedjük. A hagymát negyedekbe vágjuk, vékonyan felszeleteljük, megdinszteljük, majd a kisült baconkockák közé keverjük. A besózott halszeleteket fűszeres lisztbe (liszt, őrölt bors, fűszerpaprika) forgatjuk, és libazsírral kikent serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukon lesütjük. Ezután közé, és köré öntjük a kaporral kikevert tejfölt, majd egyenletesen ráterítjük a hagymás bacont. Megszórjuk reszelt sajttal, fedőt teszünk rá, és amíg a tejföl átmelegszik, addig a sajt is ráolvad.


Brokkolitorta

Hozzávalók:
1 kg brokkoli, 20 dkg liszt, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 30 dkg csirkemell, 2 dl tejföl, libazsír,
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, vegamix (natúr), fokhagyma, fűszerpaprika

Elkészítése:

A brokkolit feldaraboljuk és kevés vegamix-szel, fokhagymával ízesített vízben fedő alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. 20 dkg lisztből, 1 db tojásból, a vajból és negyed teáskanálnyi sóból tésztát készítünk. Egy kivajazott tortaformába belesimítjuk a tészta kétharmad részét, a maradékból pedig peremet formázunk. A tésztára szórjuk a libazsírban kisütött fűszeres csirkemell csíkokat, majd rátesszük a kihűlt brokkolit és leöntjük a mártással. Mártás: 3 db tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió.
Előmelegített sütőben kb. 200 - 220 Celsius-fokon 30 percig sütjük.


Zöldséges spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
16 dkg spagetti tészta, 30 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg hagyma, 20 dkg konzerv- kukorica (mirelit is jó), libazsír, ( reszelt sajt), só, őrölt bors, bazsalikom, kakukkfű, fokhagymapor

Elkészítése:

A negyed karikára vágott hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vékony karikára vágott sárgarépát, és egy kis idő múlva a felszeletelt gombát. A zöldségeket fedő alatt készre pároljuk. Közben fűszerezzük (só, őrölt bors, bazsalikom, kakukkfű, fokhagymapor)
Ha a répa is megpuhult, hozzátesszük a konzerv kukoricát, és összemelegítjük. Közben sós vízben megfőzzük a tésztát. Leszűrjük, libazsírral összekeverjük, majd lazán közéforgatjuk a zöldségeket
(Megszórhatjuk reszelt sajttal)


Vitamindús kölesköret
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg köles, 20 dkg fejeskáposzta, 20 dkg kápia paprika, 30 dkg lilahagyma, 10 dkg zeller, 7 gerezd fokhagyma, libazsír, őrölt bors, só, vegamix, majoránna, őrölt kömény, fűszerpaprika, bazsalikom, kakukkfű, kurkuma

Elkészítése:

A kölest dupla annyi vízzel, kevés sóval, kurkumával feltesszük főni. Mikor felforrt, lefedjük és eloltjuk a lángot (a köles a gőzben megpuhul).A hagymát négybe vágjuk, majd vékony szeletekre. A zellert vékony csíkokra vágjuk. A káposztát is csíkokra vágjuk. A hagymát üvegesre pároljuk a libazsíron, majd hozzáadjuk a zellert. Pár percig pirítjuk. Ezután rászórjuk a fűszerpaprikát, majd rátesszük a káposztát, az átnyomott fokhagymát, befűszerezzük (só, vegamix, majoránna, őrölt kömény), és megpároljuk.
A kész köleshez hozzáforgatjuk a zöldségeket.

Brokkolival rakott pulyka
Hozzávalók (egy tepsihez):
80 dkg pulykamell, 40 dkg sárgarépa, 50 dkg vöröshagyma, 2 kg brokkoli, 8 db tojás,
2 dl tejföl, 4 dl joghurt, 15 dkg liszt, 5 dkg sajt, libazsír, só, fokhagyma, őrölt bors, szerecsendió, fűszerpaprika, petrezselyemzöld (díszítéshez)

Elkészítése:

A vékonyan felkarikázott hagymát libazsíron lepirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott sárgarépát, és azt is lepirítjuk. Pici folyadékot adunk hozzá, lefedjük, és készre pároljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával. A brokkolit roppanósra főzzük sóval, borssal, fokhagymával ízesített vízben. A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, ízesítjük (só, őrölt bors, fűszerpaprika), majd kizsírozott tepsibe tesszük, és elősütjük. Ezután ráhalmozzuk a hagymás répát, majd arra a brokkolit. Az egészet leöntjük a joghurtból, tejfölből, tojásból, lisztből kikavart, sóval, szerecsendióval, fűszerpaprikával ízesített mártással, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben összesütjük.
Tálaláskor vágott petrezselymet szórhatunk rá.

Mazsolás pulykamellragu kókuszos rizzsel

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg pulykamellfilé (vagy csirkemell), 15 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 25 dkg rizs,
10 dkg kókuszreszelék, libazsír, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, őrölt fehér bors, fűszerpaprika, chili

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát teflonserpenyőben hevített libazsíron (2 dkg) üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a sózott, borsozott, fűszerpaprikával megszórt, vékony csíkokra vágott pulykamellet, és együtt pirítjuk tovább. Akkor jó, ha már a hús nem engedi a levét. Ekkor hozzátesszük a megmosott mazsolát, felöntjük a borral, és annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítjük chilivel, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Közben elkészítjük a köretet: libazsíron a szokásos módon megpároljuk a rizst, és ha kész, összekeverjük a kókuszreszelékkel.


Gesztenyés rakott pulyka
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg pulykamell (vagy csirkemell), 15 dkg fagyasztott gesztenyepüré, 15 dkg aszalt szilva
5 dkg reszelt sajt, 8 dkg bacon, egy evőkanál liszt, libazsír a kikenéshez, só

Elkészítése:

A húst nagyon vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megsózzuk, és libazsírral kikent jénai edénybe rakjuk úgy, hogy a szeletek nagyon szorosan legyenek. Megszórjuk a tetejét a liszttel, és a négyoldalú reszelőnk „nagy lyukán” ráreszeljük a gesztenyepürét. Az aszalt szilvát megfelezzük, és egyenletesen szétosztjuk a gesztenyén. A szilva tetejére kerül a reszelt sajt, majd a sajtra a szalonna. Előmelegített sütőben (fólia nélkül) kb. 220 fokon megsütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

Céklás lilahagymával töltött alma
Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyobb alma, 40 dkg cékla, 15 dkg lilahagyma, libazsír, só, őrölt bors, kakukkfű

Elkészítése:

A meghámozott nyers céklát lereszeljük. A lilahagymát vékony karikákra vágjuk. Megpároljuk (félig) a hagymát a libazsíron, majd hozzátesszük a céklát, fűszerezzük (só, kakukkfű) és roppanósra sütjük. Az almát megmossuk, félbevágjuk. Kiszedjük a belsejét úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon. Megtöltjük a félig sült zöldséggel, tepsibe rakjuk, és 170 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Húsok mellé rendkívül finom, energiaszegény köret.

Hagymás lencse

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse, 40 dkg lilahagyma, 45 dkg póréhagyma, 10 dkg pritaminpaprika, 8 dkg vöröshagyma, fokhagyma, libazsír, só, babérlevél, ecet,

Elkészítése:

Sóval, babérlevéllel, vöröshagymával ízesített vízben főzzük a lencsét, de inkább roppanós legyen, nem kell szétfőzni. Leszűrjük, lecsöpögtetjük. A lilahagymát, a póréhagymát és a pritaminpaprikát megtisztítjuk, majd nagyon apró kockákra vágjuk. Serpenyőben forrósított libazsírra tesszük a zöldségeket a lencsével együtt. Hozzáadunk még zúzott fokhagymát, pár csepp ecetet, egy kis sót, majd kevergetve addig sütjük, míg a zöldségek roppanósra nem sülnek. A végén mindent összekeverünk.

Különleges céklasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg cékla,30 dkg alma,3 dl kefir,5 dkg dió,10 dkg köményes sajt, 1 evőkanál citromlé
1 csokor snidling (vagy petrezselyemzöld), só, fehérbors, őrölt kömény

Elkészítése:

A héjában megfőzött céklát meghámozzuk, kockára vágjuk, majd hozzákeverjük a meghámozott, felkockázott és citromlével meglocsolt almát, és az apró kockákra vágott sajtot. A kefirt sóval, az apróra vágott snidling háromnegyed részével és gorombára vágott dióval ízesítjük, és a salátára öntjük. Hűtőben összeérleljük. A maradék snidlinggel díszítve tálaljuk

Káposztasaláta almával

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg fehér káposzta, 30 dkg alma, 15 dkg ecetes uborka, 15 dkg körte, 10 dkg lilahagyma, aszalt szilva, dió, vegamix, ecet, mesterséges édesítő, só, őrölt bors, őrölt kömény, 1 kávéskanál mustár, szárított petrezselyemzöld (vagy friss)

Elkészítése:

A torzsájától megtisztított káposztát, az uborkát, a hagymát, a körtét és héjastól az almát - vékony csíkokra vágjuk. A csíkokat egy mély tálban összekeverjük. Közékeverjük a nagyon apróra felvágott aszalt szilvát. Páclevet készítünk só, vegamix, ecet, őrölt bors, őrölt kömény, mustár és édesítőszer felhasználásával, majd ráöntjük a zöldségekre. A tetejét megszórjuk pirított dióval, és petrezselyemzölddel.


Zelleres saláta

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg alma, 20 dkg zeller, 15 dkg fejes káposzta, 15 dkg csemegekukorica (konzerv), 5 dkg dióbél, 3 dl joghurt, só, őrölt köménymag, őrölt bors, zellerlevél, mustár, citromlé

Elkészítése:

Az almát héjastól, valamint a megtisztított zellert és a káposztát vékony csíkokra vágjuk. Ha a kukorica nem konzerv, akkor puhára pároljuk. A diót nagyon apróra összetörjük (zacskóban), és lepirítjuk. A joghurtot beízesítjük (só, őrölt köménymag, őrölt bors, mustár, citromlé), majd belekeverjük a pirított diót.  Az almás zöldségmixet összekeverjük az öntettel, és a tetejét megszórjuk vágott zellerlevéllel.

Sütőtökös süti

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg megsült tök, 2,5 dkg vaj, 4 db tojás, 20 dkg teljeskiőrlésű liszt, 1 cs. sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 5 dkg aszalt szilva, aprított dió, édesítőszer

Elkészítése:

A megsült tököt a tojások sárgájával, és az olvasztott vajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a fahéjjal, sütőporral elkevert lisztet és a nagyon apróra vágott aszalt szilvát. Ezután lazán hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (vagy: kiskanállal halmokat teszünk, ezeket a kanál hátlapjával ellapítjuk), majd. 190 C fokon kb. 20 percig sütjük.


Kókuszos-céklás sütemény
Hozzávalók:
60 dkg alma, 40 dkg cékla (tisztított), 10 dkg kókuszreszelék,  10 dkg teljeskiőrlésű liszt, 15 dkg darált dió, 5 dkg mazsola, 4 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, édesítő

Elkészítése:

A céklát apró kockákra vágva megpároljuk, almát meghámozzuk, felkockázzuk. Az összes gyümölcsöt (céklát is) botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kókuszreszeléket, a teljeskiőrlésű lisztet, mazsolát, sütőport, fahéjat. A kemény habbá vert fehérjét óvatosan két részletben beleforgatjuk. Tortaformát kivajazunk, azt őrölt dióval vastagon behintjük. Megsütjük.

Körtés lasagne

Hozzávalók 4 személyre:
12 lasagne-lap, 5 db körte, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál cukor, 4 db tojás
2 cs. vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál fahéj, 40 dkg túró, 1 dl joghurt
2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál durvára vágott dió

Elkészítése:

A lasagne-lapokat az utasítás szerint megfőzzük. A körtéket meghámozzuk, megfelezzük, beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és felöntjük vízzel úgy, hogy épp ellepje. Addig főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs. A tojások sárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, a túróval, a joghurttal, a mazsolával, a fahéjjal, a porcukorral, és óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből vert habot. Egy sütőtálba sütőpapírt teszünk, majd ráhelyezünk egy réteg lasagnét. Ezután megkenjük a túrós masszával, ráteszünk körtét, és így ismételjük a rétegeket. Végül túróval zárunk, amit megszórunk durvára vágott dióval. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 Celsius-fokon, kb. 40 percig sütjük.

Sütőtökfelfújt

Hozzávalók:
1 kg sütőtök (tisztítva), 6 dkg vaj, 9 dkg finomliszt, 6,6 dl tej, 6 db tojás, só, mézes-sütemény fűszerkeverék, cseppfolyós édesítőszer

Elkészítése:

A sütőtököt felkockázzuk, majd nagyon picit sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és áttörjük vagy merülő-mixerrel pépesítjük. Vajból, lisztből, tejből sűrű mártást főzünk. A tűzről levéve mézes-sütemény fűszerkeverékkel ízesítjük. A tökpürét hozzáadjuk, a tojások sárgáját beledolgozzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Pudingformákat (vagy egy sütőformát) kivajazunk, morzsával behintünk, és a tökös masszával háromnegyedig töltjük. Tepsibe rakjuk, amibe annyi vizet öntünk, amennyi a forma feléig ér.
Végül előmelegített sütőben közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 percig sütjük-pároljuk. Tányérra borítva tálaljuk.

Almás mák-torta
Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojássárgája, 1 egész tojás, 10 dkg darált dió, 10 dkg darált mák,
1 teáskanál sütőpor, édesítőszer
Az almás réteghez: 8-10 db alma, 1 teáskanál fahéj, édesítőszer
A habhoz: 6 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 5 dkg darált mák, édesítőszer

Elkészítése:

Először az almás réteget készítjük el, amihez az almát lereszeljük és fahéjjal közepes lángon, néha átkeverve megpároljuk. Akkor jó, ha a leve nagyjából elpárolgott már.
Amíg párolódik az alma, elkészítjük a tésztát, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy kisebb formába nyomkodjuk. Erre tesszük a párolt almát. Elsimítjuk, majd 150 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Mielőtt letelne a 20 perc, a tojásfehérjéből, citromléből, édesítőszerrel kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mákot is. Az almás rétegre kenjük, majd újabb 15 percre visszatesszük a sütőbe.


Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszeripari mérnök,
a Dietetikai Szolgálat vezetője

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.