2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Korai magömlés

A szexuális együttlét valódi célja a magömlés, más néven ejakuláció. Kevesen tudják, hogy a mellékhere az ürített ondómennyiség kevesebb, mint 10 százalékát adja, a többi az ondóhólyag és a prosztata szekrétuma.


Előbbi a hímivarsejtek mozgási energiáját fenntartó táplálékot adja, és védi a hímivarsejteket a hüvelyben, utóbbi pedig a méhnyak nyák áthatolásában segíti a hímivarsejteket. Az ejakuláció bár a központi idegrendszer által szabályozott mechanizmus, gerincvelő sérült páciensek esetében is kiváltható a magömlés, megfelelő stimulációval.

Az egészséges magömlés

Az ejakuláció létrejöttéhez rendkívül fontos a férfi szaporítórendszer egészsége. A szexuális együttlét során először megindul a mellékheréből a hímivarsejtek lassú áramlása az ondóvezetékbe, majd közvetlenül a magömlés előtt ez a folyamat felgyorsul. A férfi húgycső kezdeti szakaszát a húgyhólyag alatt a dülmirigy (prosztata) veszi körül. Itt keveredik össze a mellékheréből származó, hímivarsejtekben gazdag folyadék az ondóhólyag és a prosztata váladékával. Nagyon fontos tény, hogy ehhez a hólyagnyaki simaizomzat ép működése is elengedhetetlen, hiszen ha ez nem zár rendesen, akkor a folyadék a húgyhólyagba kerülne. Ejakulációkor a húgycső körüli simaizmok ritmikus összehúzódása, valamint a húgycsőben kialakuló nyomásnövekedés „lövi ki” az ondót, hogy az a méhszájhoz kerülve segítse a hímivarsejtek továbbjutását a petesejt felé.

Lelki megrázkódtatás

A férfiak leggyakoribb szexuális zavara – a merevedési zavar mellett – a korai magömlés. Bár kevesebb szó esik róla, mind az előbb említett problémáról, minden életkorban a férfiak 20-25 százalékát érinti. Sokan nincsenek tisztában a kezelési lehetőségekkel, ezért nem kerül felszínre ez a tünet, megnehezítve így a páciensek szexuális életét, kihatva ez által a mindennapi tevékenységekre. Az esetek többségében a korai magömlés hátterében lelki megrázkódtatás áll, melynek megszüntetésével a tünetek is enyhülnek. A szexuális élet kezdetekor, új párkapcsolat kialakításakor fellépő szorongás megnehezítheti az intim kapcsolathoz szükséges meghitt légkör kialakítását. Megfelelő pszichés vezetéssel ezek az esetek könnyen orvosolhatók. Amennyiben ez nem segít, a makk érzékenységének csökkentése érzéstelenítő krém segítségével megnyújthatja a magömlésig eltelt időt. Az együttlét előtt felvitt, majd beszívódás után gondosan eltávolított krém eredményes lehet a kezelés során. Az évek óta fennálló, tartósabb korai magömlés kezelése már hazánkban is elérhető. A központi idegrendszerre ható gyógyszer hatására percekkel hosszabb lehet a szexuális együttlét, mindkét fél megelégedésére.

Fertőzés, cukorbetegség

A magömléssel kapcsolatos további problémák általában az ürített ondó mennyiségének változása következtében merülnek fel. Amennyiben az ondó mennyisége nő, a hátterében vagy hosszabb önmegtartóztatás, vagy ondóúti fertőzés állhat. Utóbbihoz általában más tünetek is társulnak. A csökkent térfogatú ejakulátum kapcsolódhat a prosztata és az ondóhólyag eltéréseihez. Elzáródásos kórképek, vagy beidegzési zavar, netán cukorbetegség vezethet hasonló eltéréshez. Nem szabad elfelejteni, ha valaki sokszor ürít ondót egy nap, az is csökkent mennyiséghez vezet, az ejakulációk számával arányosan. Az ondó eltűnésének hátterében állhat gyógyszer mellékhatás is. A jóindulatú prosztata- megnagyobbodás során széles körben alkalmazott izomlazító gyógyszerek egyik leggyakoribb mellékhatása a vérnyomáscsökkentés mellett az ejakulátum ürülésének hiánya. A készítmény alkalmazásának felfüggesztésével a tünet megszűnik. A hólyagnyakat károsító műtétek (prosztatagyalulás, beidegzésre ható hátsó hasi nyirokcsomók eltávolítása) az ejakulátum húgyhólyagban ürülését, és vizeléssel való távozását is okozhatják. Ilyen esetben is van lehetőség a gyermeknemzésre, azonban ez speciális előkészítést, és mesterséges megtermékenyítést foglal magában.
Amennyiben valaki ejakulációs zavart észlel magán, javasoljuk férfigyógyász (andrológus) szakorvos felkeresését a megfelelő kivizsgálás, és terápia indítása céljából.


Dr. Benyó Mátyás
adjunktus
Urológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.