2019. Május 27. Hella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Hová lett a boldogság? – Az időskori depresszió terápiás lehetőségei

„Gyógyító erő a szeretet. Ki teste, ki lelke egészségét köszönheti e csodának, ki teljes emberségét." (Tatiosz)


Az öregedés számos testi, lelki, funkcionális valamint pszichoszociális változással jár, mely összességében jelentősen befolyásolja az ember életét. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy amint a nappalok és éjszakák váltakozása, úgy az öregedés is teljesen természetes folyamat, megállítani vagy visszafordítani egyetlen ember sem képes.

A felfedezések kezdete

Habár számos kutató tett már nagymérvű lépéseket afelé, hogy megfejtse, miért is történik mindezen folyamatok összessége az emberi szervezetben, ezek a kutatások a tudományos élet színterén maradtak. Egyik sem tudott üdvözítő megoldást nyújtani a problémára. Maradt tehát a miértekre történő válaszok buzgó kutatása, és az a nagyszabású feladat, hogy jelen ismereteinkkel megpróbáljuk hozzásegíteni időseinket egy olyan életszakasz helyes szemléletéhez, amely nemhogy lezárása az életnek, hanem épphogy a felfedezések kezdete.

Figyeljünk az idős emberekre

Számos tényező idézhet elő testi betegséget ebben a korosztályban, amelyeket nem szabad könnyelműen kezelnünk. Akár maga az egyedüllét, vagy szociális nehézségek is generálhatnak fizikális tüneteket. Ez országszerte élő probléma, annál is inkább, mert egyre növekvőben van az idősek aránya a társadalomban - ami önmagában csodálatos tény, hiszen évről-évre növekszik a várható élettartam, viszont fontos lenne, hogy a megváltozott munkaerő-piaci viszonyok, valamint az egészségügy fokozott leterheltsége miatt, minél tovább megőrizzük szeretteink és önmagunk mentális, ezáltal testi egészségét. Bizonyára sokunk életében előfordultak már depressziós epizódok, amikor úgy éreztük, képtelenek vagyunk megbirkózni az elénk tornyosuló nehézségekkel, problémákkal. Idősek esetében azonban különösen komolyan kell vennünk a lehangoltság tüneteit, hiszen gyakran elmegyünk a probléma mellett, mondván ez az időskorral jár. Sajnos a depresszió komoly betegség, nem ritkán öngyilkossághoz is vezethet, ezért fontos odafigyelnünk a környezetünkben élő idősekre. Szerencsére gyógyszerekkel és egyéb terápiával kezelhető, gyógyítható kórfolyamat, amennyiben időben fény derül rá.

Mit tehetünk a búskomorság ellen?

Elsősorban az a legfontosabb, hogy az idős ember olyan tevékenységeket végezzen, amiben örömét leli, valamint próbáljuk meg rábírni, hogy közösségbe menjen, tartson fent kapcsolatokat. Magányos, egyedül élő időseknél az sem probléma, ha esetleg egy kis házi kedvenc lesz a társasága, ugyanis az állat gondozása eleve strukturálttá teszi az idős beteg napját. Sétáltatnia, etetnie kell, ezáltal máris közösségbe kerül, emberekkel találkozik, kimegy az utcára. Sok esetben nem túlzás azt mondani, hogy életmentő lehet ez a tevékenység. Sok idős számára nehéz elfogadni az öregedés jeleit, a ráncokat az arcon, és az egyre csökkenő teherbírást. A szakember javaslata szerint, amint reggel belenézünk a tükörbe, próbáljunk meg néhány kedves, pozitív és önbizalmat növelő szót mondani magunknak. Talán nem is gondolnánk, hogy ez milyen nehéz. De a pozitív önértékelés és önmagunk elfogadása létfontosságú lelkünk egészségének megőrzése érdekében.

Kérjünk segítséget!

Bátran kérjük szakember segítségét, ha úgy érezzük, vagy azt tapasztaljuk szeretteink körében, hogy nem tudnak megbirkózni problémáikkal, és semmiképp ne vegyünk könnyelműen a hangulati változásokat, hiszen lehet, hogy az időben nyújtott segítő kéz életmentő lehet. Vegyük észre az olykor szavak nélküli segélykiáltásokat, és vigyázzunk időseinkre, hiszen az öregkor nem az élet végének közeledtét jelenti, hanem egy sokkal gazdagabb, kalandokkal teli és csodás kor kezdetét, amelyben a jelszó: sohasem késő az álmokat valóra váltani.

Luciné Teráz Lilla
Ápoló szak
Egészségügyi Kar
Debreceni Egyetem
Témavezető: Dr. Kiss János főiskolai docens

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.