2019. Február 18. Bernadett nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Doboztól a gyomorig

A csecsemőtáplálás a gyermekgyógyászat örökzöld témája, valószínűleg azért, mert az élet első éve az emberi élet különleges időszaka – elsősorban a növekedés, a fejlődés sajátosságai miatt. Ebben az időszakban táplálás célja az energia pótlása mellett a testfelépítés és a későbbi, esetleg csak felnőttkorban jelentkező betegségek megelőzése.


Ugyanakkor figyelembe kell venni a csecsemő fejletlen gyomor-bél traktusát és éretlen immunrendszerét. Újszülött korban az immunrendszer még nem éri el végleges érettségét, ezért az újszülöttek és a csecsemők speciális védelemre szorulnak. Az újszülött-és csecsemőtáplálás mindvégig változatlan, állandó eleme, a legszigorúbb tudományos elemzések próbáit kiállt első számú győztese ma is az anyatej. Az újszülött és a fiatal csecsemő természetes, ideális és optimális táplálása a szoptatás. Az anyatej összetétele a megfelelő mennyiségben és minőségben garantálja a csecsemő szervezte számára azokat az alapvető tápanyagokat, amelyek az élet első évében az intenzív fejlődéshez szükségesek.

Mesterséges táplálás


Természetesen az utóbbi évtizedek hatékony, a szoptatást joggal támogató világméretű egészségügyi programjai ellenére is a fiatal csecsemők egy része különböző okokból az élet első félévében nem anyatejet, hanem mesterséges táplálást, csecsemőtápszert kap. Okai pl. az anya sugár-vagy kemoterápiás kezelése, tbc-s megbetegedése, HIV-pozitivitása, AIDS-e. A csecsemő nyelési képtelensége, bizonyos anyagcsere betegségei.

Összetétel

A tápszerek alapanyaga általában tehéntej, de ha nincs az anyának teje, akkor sem szabad tehéntejet adni a csecsemőnek, hanem életkorának megfelelő anyatej helyettesítő tápszerrel kell táplálni. Az anyatej összetételének, változó voltának ismeretében ma már csúcstechnológiai eljárásokkal előállított tápszerek állnak rendelkezésre, melyek összetételét részint közelítik az anyatejéhez, részint figyelembe veszik a mesterséges táplálásból eredő gondokat: rosszabb a felszívódás és a biológiai hozzáférhetőség. Ennek ellenére köztudott, hogy a legjobban összeállított, egyénre szabott tápszeres táplálás sem egyenértékű a szoptatással. Az azonban kétségtelen, hogy a korszerű tápszerekkel történő táplálás nagy fölényben van a korábban hazánkban is alkalmazott, és jelenleg gazdasági okokra hivatkozással ismételten terjedő tehéntej alapú tejhígításokhoz képest. A hazánkban forgalomban lévő tápszerek a legszigorúbban ellenőrzött termékek. a a tejporbólé készült tápszereket részesítjük előnyben. A tápszerek fehérje és szénhidrát tartalma az anyatejhez hasonló. A fehérjetartalom tekintetében a tápszerek speciális formáját jelentik azok a készítmények, melyekben a tehéntej fehérjét hidrolízis útján kisebb polipeptidekre hasítják, csökkentve ezáltal a fehérje antigenitását. A részlegesen hidrolizált készítmények betegségmegelőzésre alkalmasak. Vannak olyan készítmények, melyek az allergiára magas rizikójú csecsemők mesterséges táplálásában alkalmazhatóak. Az összetett szénhidrátok alkalmazását az indokolja, hogy a belőlük keletkező glukóz felszívódása így egyenletesebb, bár kétségtelen, hogy női tej ezeket a komponenseket nem tartalmazza. A szacharóz tartalom miatt a tápszer édesebb. A csecsemőt az a veszély fenyegeti, hogy szívesen többet fogyaszt, és a fiziológiásnál nagyobb ütemben gyarapszik.

Tápanyag

A tápszerek ásványi anyag tartalmát az anyatej és a tehéntej ásványi anyag tartalma közöttire állítják be: 0,25-0,40g/100ml. Kritikus alkotórész a vas, miután a tehéntej alapú tápszerből csak 4-8 százalék szívódik fel, így a vastartalmat az anyatejének többszörösére kell emelni. A tápszerek kalória tartalma: anyatejpótlók esetében 60-75kcal/100ml, azaz 251-314 kJ/100ml, az anyatejével megegyezően. A tápszerigény mennyiségileg emiatt megegyezik a szoptatott csecsemőével. A megfelelő tápszer kiválasztását befolyásolja: a csecsemő kora, születési ideje, súlya, egészségi állapota. Tápszerek felosztása: életkor szerint, gyógytápszerek szerint. A hidrolizált, antireflux tápszerek bukás és reflux esetén szükségesek. Vannak koraszülötteknek, kis súlyú újszülötteknek adható tápszerek, ésl elassult fejlődésű csecsemőknek valótápszerek, továbbá szénhidrát anyagcsere-zavar, epilepsziás betegség esetén adható tápszerek.
A tápszer elkészítése: szigorú higiénés szabályok betartása mellett 100 fokra felforralt, majd lehűtött vízzel kell elkészíteni.30 ml vízhez egy adagoló kanál tápszert keverni. Intézetekben a tejkonyha készíti előre sterilezett üvegekben.

Meleg, bensőséges légkör

Végezetül pedig a tápszer nem mumus, nem méreg és bár valóban nem versenyezhet az anyatej értékeivel mégiscsak egy táplálkozási forma. Attól még jó anyák lehetünk és a cumisüvegből való táplálást is alakíthatjuk úgy, hogy meleg, bensőséges érzelmi légkörben menjen végbe, amelyet a babával való összebújással koronázzuk meg!

Torma Edina
csecsmő-és gyermekápoló
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.