2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Társszakmák együttműködése a modern szívkatéteres laboratóriumban

Jelenleg az eszközös szív- és érrendszeri beavatkozások sokadik virágkorát éljük. A már évtizedek óta végzett kardiológiai beavatkozások, mint a koszorúér angiográfia (érfestés), a koszorúér-tágítás, a szív-elektrofizológiai vizsgálat és katéteres abláció mellett újabban olyan beavatkozásokat végeznek, amelyek jelentősen kibővítik a szívkatéteres laboratóriumban kezelhető betegségek körét.


Ilyen, a debreceni klinikán is végzett műtét a katéteres aortabillentyű- beültetés (TAVI), a bal pitvari fülcsezárás, a pitvari és kamrai sövényhiány katéteres úton történő zárása, a vese artériák katéteres denervációja (a veseartériát behálózó idegfonat rádiófrekvenciás égetése), illetve a nagy verőerek súlyos szűkületeinek szintén transzkatéteres módon vagy részben transzkatéteres módon történő kezelése – ismertette dr. Csanádi Zoltán professzor, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgató-helyettese.

Csapatmunka

A szív- és érrendszeri betegségek említett megoldásai nem csak a beavatkozásra alkalmas betegek körének bővülését tették lehetővé, de a társszakmákban tevékenykedők együttműködését, a kardiovaszkuláris team kialakulását is életre hívták. A laboratóriumokban ma már nem csak a koszorúér problémák és a szívritmuszavarok ellátására szakosodottt kardiológusok dolgoznak, hanem szívsebész kollégák, intervencionális radiológusok, érsebészek is és altatóorvosok is. A beavatkozások bonyolultsága – és a ritkán – de azért előforduló szövődmények biztonságos ellátása mellett olyankor is szükség van a társszakmák jelenlétére, amikor sebészi és katéteres technika együtt képes az adott probléma megoldására, például koszorúér- és szívbillentyű- betegség együttes fennállásakor a billentyűcserét katéteres úton, a koszorúér- áthidalást pedig ezzel egy időben minimál invazív (a beteg számára a legkisebb megterhelést jelentő) sebészeti beavatkozással lehet gyógyítani.

Háromdimenziós képalkotás és informatikai integráció


Az egyre összetetteb, csapatmunkát igénylő beavatkozások indokolják újabban az úgynevezett hibrid- laboratóriumok kialakítását, ahol a műszerezettség és a hely mérete valamennyi beavatkozás elvégzését lehetővé teszi. Ezekben a műtőkben rendelkezésre állnak a nagy felbontású röntgenkészülékek, szívultrahang, a szívműtéthez szükséges berendezések, mint például a szívmotor, műtőlámpák, altatógép és a megnövekedett létszámú stábnak is elegendő helye van a munkához. A háromdimenziós röntgen technika is megjelent ezekben a modern laboratóriumokban, ezt teszi lehetővé a rotációs angiográfia. Ez a computertomográfiához (CT) hasonló módon 3D-s képet ad az éppen a vizsgálóasztalon fekvő betegről. Ilyen berendezés jelenleg még nincs a klinikán, de a közeljövőben szeretnénk egyet a szív elektrofiziológiai laboratóriumban üzembe helyezni. Fontos technikai jellemzője a hibrid laboroknak, hogy a többnyire központi helyet elfoglaló röntgen berendezés szükség esetén elmozdítható, helyet teremtve az éppen szükséges egyéb eszközöknek. Ugyancsak fontos igény az informatikai integráció. Ez azt jelenti, hogy a sokféle adat (pl. a beteg életműködéseit jelző adatok, a röntgen- vagy ultrahangos képek) nem külön monitorokon jelennek meg, hanem egy magas felbontású LCD-, azaz folyékony kristály kijelzőn láthatók olyan elosztásban és méretben, amilyenre az adott pillanatban szükség van.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.