2019. Május 27. Hella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Megnyílt a Debreceni Hospice Ház

A Debreceni Hospice Ház Alapítvány azzal a céllal jött létre 2015-ben, hogy a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek létrehozza az életvégi fekvőbeteg-szakellátási rendszert, meg tartva az otthonápolási hálózat működését. Az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Porkoláb Gyöngyi számol be az eredményekről.


A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Bartók Béla úti, felújított Belgyógyászati Tömbjének 2. emeletén nyílt meg 2017 februárjában a 20 ágyas Hospice-Palliatív Terápiás Osztály. A hospice részleg a már csak tüneti kezelésben részesíthető gyógyíthatatlan betegek teljes ellátását vállalja, testi-lelki szenvedéseit, fájdalmait enyhíti, méltóságának, nyugalmának garantálásával. Az ellátás központjában a fájdalomcsillapítás, a többi tünet enyhítése, illetve a szociális, lelki és spirituális problémák kezelése áll. A palliatív ellátás hatókörébe tartozik a beteg, a család és a közösség.

Ingyenes betegellátás

Az osztályon betegellátás 20 betegágyon történik, melyek mindegyikéhez saját vizes blokk tartozik, mindezek mellett közösségi tér, tálaló konyha, külön betegfürdető helyiség, kegyeleti szoba áll rendelkezésre. Az ellátást a régióban egyedülálló módon biztosító osztály az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott, és az ellátás minden formája ingyenes a beteg számára. Az intézeti felvétel előzetes szakorvosi, vagy fő nővéri konzultáció alapján történik – ismertette a kuratórium elnöke.

Karitatív oktatás

A betegek ellátásában az orvosok és szakápolók mellett szakpszichológusok, mentálhigiénés szakember, lelkész, illetve pap, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás, valamint önkéntesek vesznek részt – mondta Gál Mária, az alapítvány kuratóriumának tagja, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ ápolási igazgatója. Ismertette, hogy a szakdolgozók egy 40 órás speciális képzést követően dolgozhatnak a hospice házban. Az első csoport már elvégezte a tanfolyamot. Oktatásukat karitatív módon végezték a Klinikai Központ dolgozói, akik évente két tanfolyamot terveznek tartani a jelentkezőknek. A további önkéntes képzést szintén jótékonysági munkában végzik majd az Kenézy-kórház egészségügyi szakdolgozóival közösen. Jelentkezni a Hospice Ház Alapítvány honlapján lehet: debrecenihospicehaz.hu

Önálló épület

A februárban átmeneti helyén, a Kórház felújított épületszárnyában megnyílt osztály a későbbiekben a Kórház egyik felújításra kerülő, különálló épületében (volt gyermek infektológia) működik tovább. Az új helyen a kórtermek mellett kegyeleti szobát, ambulanciát, várótermet, orvosi, pszichológusi szobát, irodákat, öltözőket, oktatótermet, és a napi betegellátáshoz szükséges helyiségeket alakítanak ki. Debrecenben az otthoni hospice szakellátás 2009-ben kezdte el működését a Magyar Hospice Alapítványon belül. Feladata azoknak a súlyos állapotú betegeknek a gondozása, akik előrehaladott állapotuk ellenére is otthonukban kívánnak maradni.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.