2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gerincsérüléses betegek gyógyhajlama

A gerincvelő sérülése bekövetkezhet daganatos betegség, baleset, gyulladásos betegség vagy a gerincet körülvevő szövetek, izmok egyéb rendellenességei miatt. Ezekben a betegségekben közös, hogy a gerinc és az általa védett idegek is károsodnak. A sérülés miatt elveszhet a gerinc idegek működése, azaz kerekesszékbe kerülhet a beteg ideiglenesen vagy véglegesen.


Ha a gerincidegek károsodnak - bármilyen betegség következtében -, a műtétet lehetőleg 24-48 órán belül el kell végezni, hogy érdemi esély legyen a neurológiai tünetek javulásra. A károsodás tünetei daganatos, vérzéses, gyulladásos beteg esetében egyre súlyosabb mozgásnehezítettség, fokozódó fájdalom a betegség helyén, és onnan lefelé sugárzóan azoknak az idegi képleteknek megfelelően, amiket összenyom. Emellett érzészavar, mozgáskiesés, széket-és vizeletvisszatartási zavarok jelentkeznek – mondta dr. Ruszthi Péter, az Idegsebészeti Klinika idegsebésze.

Idegek felszabadítása

Műtét esetén legfontosabb az összenyomott idegi elemek felszabadítása, a nyomás csökkentése. Ha daganatos betegnél a daganat vagy annak eltávolításának következtében instabilitás alakulhat ki a gerinc területén, azt stabilizálni kell. Gyakori, hogy pl. csontritkulás miatt ék alakban összenő a csigolya, és elmozdulnak az alatta és felette lévő csigolyák. Ahhoz, hogy visszaállítsák a gerinc eredeti statikáját a csigolyákba, csavarokat kell bevezetni és ezeket titániumrúdhoz kell rögzíteni. Az operáció utáni időszakban derül ki, hogy visszatér-e a beteg lábának mozgása. Tudni kell, hogy az ideg könnyen károsodik és nehezen regenerálódik. Ha a gerincpályák összeköttetése megszakad, nem találja meg az idegsejt az utat, hogy felépítse a korábbi kapcsolatot. Jelenleg nincs olyan műtéti technika, amely az elszakadt gerincvelőt korrigálja.

Csontritkulás

Az idősödéssel a csontritkulás egyre fokozódik, a csigolya- összenyomódások miatti csigolyatörések több beteget érintenek, mint amennyit a combnyaktörés. Előfordul, hogy amikor a 60-80 éves beteg panaszkodik, hogy fáj a gerince, nem készül röntgen, nem derül fény a betegségére, pedig csigolyafeltöltéssel lehetne a baját orvosolni.

Gyulladás

Ha bárhol a szervezetben gyulladás alakul ki, vagy ha legyengül az immunrendszer, okozhatja a porckorong gyulladását, ami károsítja a környező csigolyákat. A gyulladás gennyes váladékot termel, fájdalmat, bénulást okozhat. Amíg nincs idegrendszeri probléma, addig gyógyszeres kezelés történik. A farmakoterápia hosszú, mert a porckorongba nagyon nehezen jut be az antibiotikum. Ha a fent említett érzéskiesés, vizelet- és széklettartási zavarok jelentkeznek, akkor műtét szükséges.

Baleset

Szerencsétlenség esetén a jó szándékú emberek segítenének pórul járt embertársukon, de sokszor nem tudják, hogy nyúljanak hozzá, segítenek, vagy inkább ártanak neki, ha megmozdítják. A szabály az, hogy hívni kell a mentőket, és csak annyira megmozdítani a beteget, hogy szabadon lélegezhessen. A mentőknek speciális eszközeik vannak a gerincsérült betegek szállítására. Szinte soha nem lehet előre látni, mennyire épül fel a sérült, gyakran nagyon súlyos állapotból teljesen meggyógyul, máskor pedig csekély sérülés miatt is kerekesszékbe kerül.

Őssejt-kezelés

Hallani az őssejt-kísérletekről Kínából, Ukrajnából, Oroszországból, de még nem láttam olyan beteget, aki felállt volna a kerekesszékből az őssejt kezelés hatására. Akik újra járnak a bénulás után, azoknak volt valamelyes akaratlagos izommozgásuk az operáció előtt is, azaz nem volt végzetes a gerincvelői károsodásuk. Azokat az idegcsoportokat kell minél többször mozgatni, gyakorlatoztatni, edzeni, amelyekben van valamennyi mozgás, hogy előbb-utóbb megtanulják az ingerületet elvinni a sejtekhez. Nagyon sokat számít az akaraterő. Ha a beteg álmában is arra koncentrál, hogy mozduljon meg akár csak a kisláb ujja is, annak sikerülni fog. Aki feladja, aki nem küzd, annak esetében nem lesz javulás. Nagyon jó rehabilitáció és lelki vezetés kell a betegek gyógyulásához. Ezek nélkül nincs gerincsebészet. Mindannyian tapasztaljuk, hogy az orvostudomány folyamatosan fejlődik, lehet, hogy előrelépés lesz az őssejt terápiában és visszahozható lesz a súlyosan károsodott izom működése is.

Császi Erzsébet

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.