2019. Május 26. Fülöp, Evelin nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Lelki baj okozza a beteges fogyást

Alig eszik kamasz vagy fiatal lányunk, s folyton méri magát? Számolja a kalóriákat, esetleg túlzásba viszi a sportolást? Ha így él, és vékonyabbra fogyott fogyókúrájával, mint kellett volna, akkor evészavarban szenved (anorexia). Jó tudni, hogy ez komoly pszichiátriai betegség, s halálozási aránya hosszabb távon 10-20 százalék is lehet.


Mi az oka, hogy egy „ártatlan" fogyókúrának induló diéta ilyen súlyos következményeket hozhat? – kérdeztük dr. Ferencz Ákos pszichiátert.  – A lelki okokból kialakuló testi (pszichoszomatikus) betegséget nehéz felismerni, mert nincs a társadalom köztudatában, hogy mennyire kell a panaszokat komolyan venni. Emellett a betegek szégyellik, rejtegetik betegségüket, ezért nem kérnek és kapnak segítséget. Az evészavar mindig komoly lelki problémákról árulkodik, gyakran legordítóbb jeleként. A 15-30 év közötti nők közül kb. minden 10. érintett, de a résztünetek akár az 50 százalékot is elérhetik ebben a csoportban – mondta a szakember. – Többféle evészavar létezik, a legismertebbek az anorexia nervosa és a bulimia nervosa.

Kóros soványság

Az anorexia serdülőkorban alakul ki. A fiatal folyamatosan szigorú diétát tart, elvárható testsúlyánál legalább 15 százalékkal soványabb, de önmagát ekkor is irreálisan kövérnek látja. A hónapokig tartó koplalás látványos következményeként a menstruáció megszűnik, a haj hullani kezd, de idővel még súlyosabb szövődmények alakulnak ki. A bulimia kezdete a fiatal felnőttkorra esik, gyakran anorexiából alakul át. Alakjukkal ők is sokat foglalkoznak, de testsúlyuk általában a normális tartományban marad, akár túlsúlyosak is lehetnek. Diétájukat rendszeres falásrohamok szakítják meg, amikor a normális mennyiség 2-3-szorosát is megeszik. Ezt bűntudat követi, amit önhánytatással, has-és vízhajtózással, további koplalással enyhítenek. Néhányan egészségük rovására sportolnak. Mind az anorexiások, mind a bulimiások kerülik az étkezést mások jelenlétében. Az evészavarok oka többféle lehet. A család mellett a kortársak és a média szerepe is hangsúlyos. A média által közvetített szépségideál a nádszálvékony alak, így bizonyos foglalkozásoknál – modellek, táncosok – követelmény a folyamatos koplalás. A serdülőknek rendkívül fontos kortársaik elismerése, legtöbbjük komoly erőfeszítésekre hajlandó, hogy megfeleljen a szépségideálnak. A szülők véleménye a serdülő lány számára is különösen fontos, testével kapcsolatos, ártatlannak szánt viccelődéseik mély sebeket vághatnak. A kamasznak nagy változás a nagylánnyá, nővé, leendő anyává érés, melyet testi jelekből – alakváltozás, menstruáció, szőrzet megjelenése – is észlel magán. Elfogadásuk nem egyszerű. Nem csoda, hogy a kritikus vagy éppen a karcsúságot méltató megjegyzésekre érzékenyen reagál. A betegség oka az is lehet, hogy sokszor a páciensek szülei is túlsúlyosak vagy diétáznak, mások rendszeresen étellel hallgattatják el síró kisgyermeküket. A családtagok között gyakori a depresszió, a szorongás és az alkoholfüggőség. A panaszok hátterében olykor súlyos testi, lelki vagy szexuális bántalmazásra is fény derül.

Családi problémák

Gyakoribb, hogy az evészavaros fiatal rejtett családi problémák tünethordozója. Az anorexiás, bulimiás lányok szigorú légkörű családban nevelkednek, ahol magasak a követelmények, a szabályok merevek, de nemritkán ellentmondásosak, a problémákról nem szabad beszélni. A szülők saját bizonytalanságukat kendőzik el, amikor egymás közti konfliktusaikba gyermeküket is bevonják. Akár vasszigor, akár elhanyagolás vagy túlzott védelmezés révén a szülők akaratlanul is gátolják gyermekük önállósági törekvéseit. A tinédzser tehetetlennek érzi magát, hiszen minden pillanatát beszabályozzák, ellenőrzik szülei, nem dönthet dolgai felől. Végül – tudattalanul – saját testében találja meg az egyetlen lehetőséget, hogy valami fölött tetszése szerint rendelkezzen. Az evészavarok kézen fogva járnak más pszichés zavarokkal: szorongás, depresszió, szerfüggőség. A kóros viselkedés idővel függetlenedik a környezet elvárásaitól, a tökéletességre való törekvés és a test kontrollálása belső igénnyé válik. Ahogy a sérült énkép és a vele járó szenvedés állandósul, a fiatal felnőttnél személyiségzavar alakul ki. Ekkor már nagyon nehéz elérni a gyógyulást. A testi szövődmények közül kiemelendő az anyagcsere és a hormonháztartás felborulása, a mindennapos hányásból eredő nyelőcsőrepedés, a szívritmuszavarok. Nem ritka, hogy az éhezés több szervrendszer elégtelenséghez és akár néhány év alatt halálhoz vezet. A panaszok leküzdésében és a háttérben álló problémák megoldásában is segít a pszichoterápia. Családterápiára is érdemes gondolni, különösen fiatalabb páciensek esetében.
A Pszichiátriai Tanszékre beutaló nélkül is jelentkezhetnek az evészavaros betegek, illetve családtagjaik. Időpont kérhető az 52/411-600 telefonszám 55214-es mellékén.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.