2019. Május 26. Fülöp, Evelin nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A gyermekvállalás optimális időpontja

A gazdasági, társadalmi és a családban bekövetkezett változások hatására napjainkban egyre több nő felsőfokú végzettségű, felső vezető, sokszor családfenntartó, ezért a gyermekvállalási anyai életkor észlelhetően kitolódik,nem az élettanilag legkedvezőbb életkorok idejére esik. Élettanilag a gyermekvállalásra legoptimálisabb időpont – a nő részéről – a 18-35 éves életkor. A férfiak részéről a felső „korhatár" tíz évvel több, tehát 18-40 éves kor.


Terhesgondozás

Női részről ezen életkor alatt és felett nagyobb kockázatúnak ítéljük a terhesség vállalását. A korábban említett életkorúnál idősebb nő és férfi esetén nemcsak az infertilitás vetődik fel, mint az életkor előrehaladtával fokozottan jelentkező tényező, de a különböző fejlődési, gyakran kromoszóma-rendellenességek is halmozottan fordulhatnak elő. A terhesgondozás egyik fő szerepe a magzatnál esetleg előforduló (súlyos) fejlődési rendellenességek szűrése. Ezek klasszikusan: a 12 hetes ultrahangvizsgálat; a 16 hetesen anyai vérből történő, a méhlepény által termelt speciális fehérjék és hormonok mennyiségi kimutatása;és a 18 hetes ultrahang. Amennyiben ezek a vizsgálatok kórosat jeleznek, vagy akár anyai, akár apai részről a közvetlen hozzátartozóknál súlyos, diagnosztizálható fejlődési rendellenesség ismert, vagy a szülők életkora 35, illetve 45 évnél magasabb, úgy magzati kromoszómavizsgálatot ajánlunk, a méhlepénykezdeményből (CVS) vagy a magzatvízből (GAC) történő mintavétellel. Súlyos kromoszómaanomália esetén vetélésindukciót javaslunk. Vannak olyan súlyos, az ultrahang által jelzett fejlődési rendellenességek, amik gyanúja esetén azonnal terhességmegszakítást tartunk indokoltnak, további kiegészítő vizsgálatok nélkül. A 35 éves anyai életkortól nő, a 40. életévtől pedig jelentősen nő a magzati rendellenességek valószínűsége. Férfiak esetében a kockázati életkor 40, illetve 45 évtől növekszik. Ugyanakkor nemcsak a magzati ártalom valószínűsége nagyobb, de az anyánál a terhességgel és szüléssel kapcsolatban előforduló kórformák, szövődmények előfordulása is. Ezekben az esetekben különös jelentősége van a fiatalabb terheseknek is ajánlható egészséges életmódnak, táplálkozásnak és a magzatvédő vitaminoknak. Utóbbiakat nemcsak igazolt terhesség esetén, de már a tervezett fogantatás időszakában érdemes rendszeresen szedni.

Ajánlott vizsgálatok

35 éves kortól ajánlható, 40 éves kor fölött javasolható a prenatális diagnosztikai módszerek közül a chorionboholy-mintavétel (CVS) vagy amniocentesis (GAC). Ezen vizsgálatok megnyugtató eredménye birtokában és rendszeres, speciális vizsgálatokkal kiegészített terhesgondozással a szövődmények sokszor megelőzhetők vagy időben orvosolhatók. 18 éves életkortól nemcsak azért lesz felnőtt korú valaki, mert szellemi képességei erre prepredesztinálják, de ekkor válik fizikailag is felnőtté. Nemcsak erőnlétileg kerül olyan formába, melyet a terhesség – mondjuk meg – nem könnyű kiviselése megkíván, de női nemi szervei és hormonháztartása is ekkorra teljesedik ki. Ezért a magzati genetikai rendellenességek, a terhességi kóros folyamatok és patológiás szülés valószínűsége nagyobb túl fiatal szülőnők esetén. Hasonló kórformák fordulnak elő a magzat és az anya vonatkozásában, mint az idős szülő nők esetén.

Egészséges élet

Ami igaz az egészséges életmódra általában, az különösen érvényes a gyermekvállalás időszakában. Táplálkozzunk egészségesen, sportoljunk, legyünk sokat friss levegőn, tartózkodjuk a káros környezeti ártalmaktól, mértékkel fogyaszszunk alkoholt, ne dohányozzunk. Ellenben vannak olyan betegségek, így különböző anyagcsere-, szív-érrendszeri, mozgásszervi, daganatos, immunbetegségek, melyek ismeretében a terhesség nem javasolható, mert további egészségkárosodáshoz vezethet. Ismert, különösen a méh mint „befogadó és intenzív növekedésre képes közeg" vonatkozásában, hogy mintegy emlékszik a korábbi terhességekre. A gyakorlatban mégis azt tartjuk, ha a korábbi szülés és a jelenlegi között legalább tíz év eltelt, úgy – különösen a szülés vonatkozásában – a méh úgy működik, mint egy „először szülőé". A terhesség kihordása és a szülés nagyon megviseli a méhet és a környezetét. Egészséges nőnél a méh, a függesztő szalagok és a medencefenék regenerálódásához általában egy év szükséges, nem beszélve arról, hogy az anyatejjel való táplálás az újszülött számára mennyire fontos. Ezért újabb terhességet a szoptatás befejezése után, de legalább egy évvel az előző szülés után ajánlunk.

Dr. Sápy Tamás
egyetemi adjunktus
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.