2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Hullik, korpásodik, zsírosodik

Számos beteg keresi fel a Bőrgyógyászati Klinikát hajhullás miatt, míg másoknak a fejbőr különböző kóros elváltozásai okoznak problémát. A különböző hajhullásokhoz gyakran társulnak a fejbőr tünetei.


Jó tudni, hogy napi 100-110 hajszál elvesztése természetes, mindenkinél egyaránt észlelhető folyamat. Ennél jelentősen nagyobb napi hajveszteség esetén érdemes bejelentkezni kozmetológiai szakrendelésünkre – mondta dr. Gál Mónika bőrgyógyász. – A hajhullásnak többféle formája létezik. Hullhat a haj diffúzan, a fejbőr egészét egyenletesen érintve, valamint lehet a hajvesztés foltos is. Utóbbi veszélyesebb, nehezebben kezelhető, mely akár teljes kopaszságot, ritkább esetekben a szemöldök, szempillák és a testszőrzet elvesztését is jelentheti.

Visszafordítható vagy nem?

Mind a diffúz, mind a körülírt hajhullás lehet visszafordítható vagy progresszív is. A visszafordítható, diffúz hajhullások közé tartoznak a röntgensugárzás, egyes kemoterápiás szerek okozta hajvesztések, valamint a terhesség alatt érvényesülő hormonális hatás eredményeképp a hajnövekedési ciklus lelassul, majd a gátlás alól felszabadult hajszálak a szülést követő 3-5 hónapban csaknem egyszerre hullnak ki. Ez a néha ijesztő méreteket öltő hajvesztés azonban néhány hét alatt lecseng és visszaáll a terhesség előtti szinkronitás. Sok beteg keresi fel a Bőrgyógyászati Klinikát hajhullás miatt, míg másoknak a fejbőr különböző kóros elváltozásai okoznak problémát. A különböző hajhullásokhoz gyakran társulnak a fejbőr tünetei. A visszafordítható diffúz hajhullásokat okozhatja még a szervezetet érintő fertőzés, táplálkozási zavarok, vegyszerek, gyógyszerek, különböző stresszhatások. Ezekben az esetekben nem alakul ki látható kopaszság. A foltos hajhullások egy részénél hegesedés következtében nem várható visszanövés, ezekben az esetekben nagyon lényeges, hogy minél hamarabb felállítsuk a diagnózist. Igen gyakori probléma az androgén típusú hajhullás, amelyet leggyakrabban férfiaknál láthatunk, öröklött hajlamon alapul, a homlok megemelkedésével, a fejtetőn láthatóvá váló kopasz folttal jár. A közhittel ellentétben nőknél is előfordulhat és csak ritkán áll a hátterében valódi hormoneltérés.

Kivizsgálás

A számos lehetséges kóreredet és eltérő klinikai forma egy komplex kivizsgálást tesz szükségessé, hogy effektív, oki kezelést alkalmazhassunk. Ez laborvizsgálatokból, különböző a hajszálat és a fejbőrt érintő vizsgálati módszerekből, egyes esetekben góckutatásból tevődik össze. A hajhullásokat igen gyakran kíséri a fejbőr seborrhoeás gyulladása, mely elnevezés a bő faggyútermelésre utal. Ez az erőteljes korpásodással, a fejbőr viszkető gyulladásával járó kórkép nem ritka, főleg a férfiakat érinti. S bár öröklött hajlamon alapul, ezáltal teljességgel nem gyógyítható, viszont nagyon jól kezelhető. Különböző faggyútermelést befolyásoló samponok, ecsetelők, diétás megszorítások állnak lehetőségünkre a kezelésében.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.