2019. Június 20. Rafael nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Lábujjhegyen jár a gyerek. Kóros?

A járás tanulásakor ez az egészséges babáknál is gyakori a lábujjhegyen járás. Ebben az esetben a gyermek azonban felszólításra képes letenni a talajra a sarkát is, és ha az Achilles-inát hajlítgatjuk, azaz a lábfejét felfelé hajlítjuk, nem érzünk ellenállást.


Többségüknél kialakul a szabályos járás. Ha a spiccelés 18 hónapos kor után is következetes, oda kell rá figyelnünk. Számos oka lehet. Ha lábfejdeformitás okozza (dongaláb, az Achilles-ín veleszületett megrövidülése például méhen belüli kényszertartás miatt), az már korábban feltűnik. Lehet egyszerűen családi vonás, valamelyik szülő is így tanult meg járni, amire a nagymamák emlékezhetnek.

Rugós hinta, bébikomp

Magam gyakrabban láttam olyan kisdedeknél, akiket hálós járókában tartottak (lábaival kapaszkodva gyakorolta a mászást), vagy akinél rugós hintát vagy bébikompot használtak. A szakirodalom nem egységes abban, hogy szükséges-e tenni valamit ezekben a várhatóan jól végződő esetekben. Magam a lábfej és a lábszár közti 90 fok tartására magas szárú cipőt javasolok, és azt, hogy – elsősorban fürdetéskor a meleg vízben – a lábfej hajlítgatásával nyújtsák a gyermek Achilles-inát.

Veszélyeztetett koraszülöttek

Sajnos azonban a lóláb tartás gyakran betegség tünete. Jele lehet szülési károsodásnak, az izomzat fokozott tónusával járó spasztikus (görcsös) bénulásnak. Ez akkor keletkezik, ha az újszülött agyát oxigénhiány vagy agyvérzés károsítja. Éretlen, ezért a kihordott újszülöttektől eltérő vérellátású agyuk miatt elsősorban a koraszülöttek veszélyeztetettek. Az ő jellemző kórképük a diplegia spastica, amikor a két alsó végtag bénul spasztikusan. Ezeknél a babáknál a kóros izomtónus eloszlás többnyire a lábszárak kereszteződésében is megnyilvánul. Veszélyeztetettségük miatt a koraszülötteket hazaadás előtt ez irányban is megvizsgálják. A speciális vizsgálat felfedi a gyanújeleket, így korán elkezdődhet a kezelés. Súlyosabb esetekben mégis kialakul az Achilles-ín olyan rövidülése, amin a neuro-vagy fizikoterápia már nem segít. Ilyenkor a spaszticitást csökkentő botulotoxin injekció vagy az Achilles-ín műtéti meghosszabbítása teszi lehetővé, hogy a gyermek az egész talpán megtanuljon járni.

Fejlődési rendellenességek

A számos kórok közül megemlítem még a gerincvelő fejlődési rendellenességeit, a ritka gyulladásos vagy degeneratív ideg és izombetegségeket, melyek különböző életkorban vezetnek a lólábtartáshoz. Közülük a leggyakoribb a Duschenne-féle izomsorvadás, ami 3-5 éves kortól okoz tüneteket, és ahol a térdfeszítő izmok gyengeségét kompenzálja a lólábtartás. Féloldali lábujjhegyezés alakulhat ki, ha az egyik alsó végtag elmarad a növekedésben. A spasztikus lólábtartásnál jóval ritkább, hogy a lábfej „esik”, tónustalan. Mindig kóros. A facebookon böngészve lehet olvasni a spiccelés és az autizmus összefüggéséről. Nem vagyok autizmus szakértő, de epilepsziájuk miatt számos autistát kezelek. Egyiküknél sem észleltem ezt az eltérést. Ha valóban gyakoribb, mint az átlagnépességben, az okát abban látnám, hogy magatartási zavaruk miatt az autisták hajlamosabbak szokatlan, sztereotip mozgásformákra.

Dr. György Ilona
gyermekideggyógyász
Gyermekklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.