2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Rákbetegek lelki segítése

Az Onkológiai Klinika Onkológiai Osztályán 2004 óta a kemoterápiás és más „testi" kezeléseket hatékonyan egészíti ki a pszichoterápia, egyre bővülő repertoárral.


Annak, aki – sokszor előzmények nélkül, hirtelen – szembesül rákbetegsége tényével, élete egyszer s mindenkorra megváltozik. Ha gyógyulni szeretne, kényszerlépések sorozatával találja szemben magát. Sokszor megoperálják, méghozzá minél hamarabb. Ezután kemoterápia, esetleg sugárterápia következik. Többnyire mellékhatásokkal, amiket a cél érdekében el kell viselni. A beavatkozások néha mélyreható, maradandó változásokat okoznak a test működésében, a testképben. Az állandó kórházjárás –kezelés, kontroll – elszakítja az illetőt családjától. Esetenként abba kell hagynia munkáját, előfordul, hogy véglegesen. Ehhez néha fájdalmak vagy más, kellemetlen tünetek is társulnak. Az eredmény pedig még ekkor sem biztos. Kérdés-e, szüksége van-e egy ilyen helyzetben lévő embernek pszichés támogatásra is...? Mindezt régen tudjuk, és látjuk is betegeinknél. Mégis nagyon ritkán foglalkozunk mélyrehatóbban a lelkükkel. Nincs elég idő. És elég nehéz mit mondani. Nem lehet mindig okosat és vigasztalót, mert a valóság nem mindig vigasztaló. És ezek a kérdések, a gyakori halálközelség a szakemberek saját szorongásait is provokálják.

Pszicho-onkológia

Az onkológiai tanszéken a betegek igénye hívta életre a pszicho-onkológiát. Ismert tény, hogy a stressz és az általa a szervezetben elindított biológiai változások mind a daganat kialakulásában, mind a betegség lefolyásában szerepet játszanak. Ezt az életmóddal, táplálkozással együtt az érintett maga is képes befolyásolni, aktívan részt venni kezelési folyamatában, gyógyulásában. A stressz-distressz csökkentése javítja a pszichés „kondíciót". Amikor új beteg érkezik a tanszékre, pszichés állapotát ugyanúgy felmérjük, mint a fizikálisat. Az onkológiai tanszéken pszichiáter szakorvos segíti az onkológus munkáját. A páciens lehetőséget kap arra, hogy lelki változásait, félelmeit, reményeit, az életében tervezett változtatásokat szakemberrel beszélje meg. Gyakran a családban keletkező újdonsült vagy régi konfliktusait is, melyek néha elválaszthatatlanok a betegség kialakulásától. A családtagok és barátok jelentik a beteg fő támaszát, de a kórházban sokszor nélkülözni kell őket, érintettségük révén bizonyos témák pont velük nem beszélhetőek meg elfogulatlanul, és nem minden beteg mellett áll családi támaszrendszer. Ezt az első találkozás során felmérjük, a beteg kívánsága szerint a kezelés során bármikor kapcsolatba lépünk velük. Gyakran családterápiás beavatkozásra van szükség, ill. gyermek-pszichoterápiára. Pácienseink nagyobb részénél az önértékelés is átmeneti válságba kerül. A rendszeres pszichoterápia leggyakoribb témái ezek: hogyan lehet rejtett belső erőforrásainkat, „elveszthetetlen" értékeinket megtalálva tervezni a jövőt.

Kapaszkodó

A terapeuta feladata a támogató légkör megteremtése, amelyben a legnehezebb helyzetekben is meg kell próbálni megtalálni azt a pozitívumot, ami reális reményt ad, amibe a beteg hitelesen tud kapaszkodni. Az őszinteség és a páciens személye iránti nyitottság a kapcsolat alapkövei. Figyelembe kell venni a rákbetegek gyakori regresszióját, amely főleg érzelmi téren jelentkezik. Pácienseink egy része a négyszemközti, intim térben tud megnyílni, másoknak sokat segít, ha találkoznak gyógyultakkal. Számukra javasolható a csoportterápia, ahol a terápiás módszeren túl a csoporttagok közötti összetartozás élménye pozitív hatással van a betegekre. Tehetünk azért, hogy a betegség, kezelés idején jobb testi és lelki állapotban legyünk. Szorongásainkat jobb megbeszélni, információkkal csökkenteni, mint magunkban tartogatni. A rendszeres mozgás azok számára is elérhető, akik futni, úszni állapotuk vagy életkoruk miatt nem tudnak, de pl. jógázni, tornázni, gyalogolni igen. A tanszéken mindezt csoportos formában biztosítjuk. Nagyon népszerű az életmódcsoport, ahol a rákbetegek számára ajánlott diétával lehet megismerkedni, igazán „életszagúan". Az elméleti ismereteken túl az ételeket elkészítik a csoport tagjai, és megkóstolják... Talán azért is olyan kedvelt ez a program, mert végre nem a betegségről szól, hanem arról, hogy élni (és enni is...) jó, és hogyan őrizhetjük meg minél tovább egészségünket a tudatos táplálkozás által.

Lelki gyógyítás

A betegek nagy része sokféle gyógyszert szed, ezért pszichiátriai problémák esetén a pszichoterápiát részesítjük előnyben. Azonban, ha szükség van rá, feltétlenül kell gyógyszeresen is kezelni egyes tüneteket. A kínzó alvászavar, az értelmes tevékenységeket lehetetlenné tevő egész napos szorongás vagy lehangoltság hamar kimerítik pácienseink alkalmazkodókészségét, energia-tartalékait, amiket a gyógyulásban való aktív részvételre is fordíthatna. Ezt a „luxust" nem engedhetjük meg. Egy antidepresszáns vagy szorongásoldó kis dózisának szedése elhanyagolható kockázatot jelent az ilyen állapotok hosszas fennállásához képest. Végleges állapotú betegek tudatzavarának, pszichomotoros nyugtalanságának kezelésében is szerepe lehet pszicho-farmakoterápiának.

Várakozás

A rákbetegség hosszú időre szóló „program". Még sok évvel a betegség lezajlása után is kontrollokra kell járni, átélve a várakozás feszültségét. A maradványtünetek megnehezíthetik az addigi életvitel folytatását. A tartós pszichoterápiás gondozás hosszasan követi pácienseink életét, és az ismétlődő megpróbáltatásokon is segít túljutni. A daganatos betegekkel folytatott pszichoterápiás munka nagy lelki közelséget teremt, amelyben a terapeutának kell vigyáznia arra, hol húzódnak a személyes határok. Ezt a viszonyulást tanulni kell azoknak a szakembereknek, akik daganatos betegekkel szeretnének foglalkozni. Az egyetemi oktatásban nagyobb hangsúlyt kap a pszicho-onkológia, és ezzel, reményeink szerint, még fontosabbá válik maga az EMBER.


Dr. Mailáth Mónika
pszichiáter
Onkológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.