2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Lágyrész-reumatizmusok

Lágyrész-reumatizmus alatt az ízület környéki lágyrészek, inak, ínhüvelyek nyáktömlők, szalagok, izmok betegségeit értjük.


A lágyrész-reumatizmusok tárgykörébe tartó betegségek gyakoriak, szinte mindennapos az előfordulásuk. Viszonylag egyszerűen felismerhető kórképekről van szó, melyek sok esetben akut ellátást igényelnek annak érdekében, hogy ne váljanak idült problémává. A kiváltó okok között szerepelhet például túlerőltetés, monoton, a mozgásszerveket egyoldalúan terhelő tevékenység, vagy foglalkozási ártalom, esetleg baleset. Bizonyos esetekben fertőzéses eredet, vagy pszichés túlterhelés is felmerülhet a háttérben. A panaszok, tünetek közül kiemelhető a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, a nyomásérzékenység, illetve az érintett terület duzzanata.

Ínhüvelygyulladás

A lágyrész reumatizmusok közé sorolható legismertebb megbetegedés az ínhüvelygyulladás. Okozhatja túlzott megerőltetés, de itt is szóba jöhet akár fertőzés (pl. tbc), vagy kopásos eltérések. Előfordul, hogy visszatérő ínhüvelygyulladás hívja fel a figyelmet a később kialakuló krónikus sokízületi gyulladásra. Jellegzetes és gyakori a vállízület nyáktömlőjének, ínhüvelyének vagy ízületi tokjának gyulladása.

Teniszkönyök

Az íntapadások helyének fájdalmas gyulladása például a teniszkönyök, ahol teniszezés, vagy más hasonló mozgásokkal járó túlerőltetés állhat a háttérben. A nyáktömlők gyulladását bursitisnek nevezzük. Jellegzetes előfordulásai a váll, a könyök, a térd és a csípő körüli nyáktömlők gyulladásai. Szintén itt lehet megemlíteni a tenyér bőnyéjének zsugorodásos gyulladását, a Dupuytren-kontraktúrát. Gyakran előfordulhat társuló betegségekkel együtt (pl. cukorbetegség, májbetegség).

Pihentetés, gyulladáscsökkentés

A diagnózis felállítása a beteg vizsgálatával történik. A kezelés során legfontosabb az érintett testrész tehermentesítése, nyugalomba helyezése (pl. rugalmas pólya, gipszsín). A hűtő, gyulladáscsökkentő borogatás, jegelés jótékony hatással bír. Esetenként a gyulladásos folyadék leszívása, majd gyulladáscsökkentő injekció beadása szükséges lehet. Fontos lenne a kiváltó ok megszüntetése, de ez sajnos nem mindig lehetséges (pl. foglalkozási ártalom). A kezelés során további kitűnő lehetőség a fizioterápia, gyógytorna. Összességében jóindulatú betegségekről van szó, melyek azonban sokszor hajlamosak a kiújulásra. Makacs esetekben a fájdalmas helyre adott szteroid injekció, nem szteroid gyulladáscsökkentők, röntgenbesugárzás is szükségessé válhat.

Dr. Szabó Zoltán
Reumatológia
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.