2020. Szeptember 29. Mihály nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Deréktáji fájdalom

Deréktáji fájdalom az emberek mintegy 80 százalékánál fordul elő valamikor életük folyamán. Mivel az esetek túlnyomó többsége néhány napos fizikai kíméletet követően magától is gyógyul, kezdetben sokan nem is tekintik betegségnek, inkább csak életüket átmenetileg nehezítő kellemetlenségnek. Ugyanakkor a tünetek egyre gyakrabban is jelentkezhetnek, hetekig-hónapokig tarthatnak, s a tartós fájdalom, mozgáskorlátozottság a mindennapokat megkeserítő betegségként jelenik meg.


Az isiászként, lumbágóként említett betegségek esetén is a legjobb módszer a megelőzés, amit még panaszmentes időszakban vagy a kezdeti tünetek enyhülésével célszerű elkezdeni. A betegség elsődleges oka a gerinc túlterhelése, mely az előember két lábra állásával és felegyenesedésével vált erőteljessé. A testsúly a gerincet függőleges irányba terhelte, és a csigolyák közötti porckorongok teherbírása az evolúció évmilliói alatt sem tudott alkalmazkodni ehhez a megváltozott helyzethez. Emellett az elmúlt néhány évtized káros életmódbeli változásai, a tartós ülőmunka, a mozgásszegény életmód, gyakori elhízás további terhelést okoz gerincünknek, és fokozza a derékfájások gyakoriságát. Az ülőidegzsába, vagy közismert orvosi nevén az isiász a gerincből kilépő ideggyökök nyomásából származó, a derékból az alsó végtagba sugárzó fájdalmat jelent. A combban, lábszárban és lábakban jelentkező fájdalom mellett érzéskiesést, zsibbadást vagy izomgyengeséget, bénulást is okozhat.

Porckorongsérv

Leggyakoribb oka a csigolyaközti porckorongok kiboltosulása vagy sérve, de okozhat hasonló tüneteket a gerinc csigolyáinak másodlagos csontkinövésekkel járó kopásos betegsége vagy a gerinccsatorna szűkülete is, és – nagyon ritkán – gyulladásos vagy daganatos megbetegedés is. Az isiász okozta fájdalom kezdete és intenzitása sokféle lehet. Az egészen enyhe, inkább csak kellemetlenséget okozó érzéstől a szinte elviselhetetlen, lüktető fájdalomig terjedő panaszok az esetek többségében hirtelen jelentkeznek, gyakran rossz mozdulatot követően, de fokozatosan is erősödhet a fájdalom. A tipikus ülőideg zsába esetén a fájdalom az egyik alsó végtagba sugárzik. A fájdalom mozdulatokra, köhögésre, tüsszentésre is fokozódhat, s zsibbadásérzés is társulhat hozzá. Amennyiben az idegkárosodás súlyos, izomgyengeség alakulhat ki, melynek gyakori nyilvánvaló jele a lábfej lógása és ennek következtében a láb csapása járáskor, vagy a lábujjhegyre vagy sarokra állás nehezítettsége. A széklet vagy vizelettartás nehezítettsége vagy képtelensége, illetve a bénulásos tünetek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek, mert az időveszteség és a megfelelő kezelés elmaradása visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Kímélet

Az isiászos fájdalom jelentkezése esetén a legfontosabb a gerinc nyugalomba helyezése, kímélete. A rendelőben való hosszas sorban állás helyett sokkal hasznosabb a pihentetés, fekvés, egyszerű, vény nélkül is beszerezhető fájdalomcsillapítók használata. Az esetek többségében a panaszok néhány nap alatt jelentősen csökkennek, vagy megszűnnek. Tartósan fennálló, nagy fájdalom esetén erősebb fájdalomcsillapítók vagy izomlazító hatású gyógyszerek alkalmazhatók. Amennyiben ezekkel a beavatkozásokkal a panaszok nem csökkennek jelentősen, akkor célszerű reumatológushoz fordulni. Mivel hazánkban a degeneratív gerincbetegségek kezelésében a gyógyfürdők szakorvosai rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal, és a kezeléshez szükséges háttér is ezekben a szakintézetekben áll legteljesebben rendelkezésre, célszerű ezeket a szakrendeléseket felkeresni. Hirtelen jelentkező fájdalom esetén fizioterápia nem javasolt, ez inkább tartósan fennálló, krónikus fájdalom esetén jön szóba. A derékfájás tartóssá válása vagy gyakori kiújulásának veszélye az esetek többségében néhány életmódbeli szabály betartásával csökkenthető. Fontos a rendszeres testmozgás, melyek közül megelőzésre a gyógytornász által betanított, a beteg aktuális állapotához igazított és félévente-évente ellenőrzött gyógytorna rendszeres (heti 2-3 alkalommal) történő végzése, szabadidős tevékenységként pedig úszás, kerékpározás, lovaglás javasolt. Fontos a gerinc függőleges terhelését okozó mozgások (pl. állva történő súlyzózás) kerülése. Tartós ülés esetén célszerű a derékhajlatot megtámasztó, a combot vagy a térdet nem nyomó szék használata. Helyes testtartással és a lehajlás, földről történő nehezebb tárgyak egyenes gerinccel, guggolással történő emelésével is csökkenthetjük az isiász kialakulásának és kiújulásának veszélyét. A megfelelő fekvőhely kiválasztásánál fontos szempont legyen, hogy a matrac rugalmasan alkalmazkodjon a gerincgörbületekhez.

Dr. Szántó Sándor
egyetemi docens
Belgyógyászati Klinika
Reumatológia

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.