2020. Szeptember 23. Tekla nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A természetet nem lehet becsapni

Idősödve is mindenki szeretné megőrizni a fiatalság látszatát, de a ráncok figyelmeztetnek az idő múlására. – Születésünktől fogva öregeszünk. Ennek egyik fontos eleme szerveztünk víztartalmának csökkenése. Az öregedés folyamata részben öröklött, de függ a környezeti tényezőktől (napfény, dohányzás, légszennyezés, időjárás stb.) is – mondta dr. Remenyik Éva a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója.


Az öregedés során a bőr elvékonyodik, sápadttá, viaszossá, ráncossá válik. Azonban nem mindenki egyformán öregszik. Intenzitása függ biológiai óránktól (génekben meghatározott életkor), öröklött génjeinktől, s attól, hogy szervezetünk mennyire tudja a környezeti hatásokat kiküszöbölni. Kedvezően befolyásolják ezt pl. a gyökfogó anyagok (C, E vitamin, karotin stb.) megfelelő mennyiségének szervezetbe juttatása. Ezért hasznos a zöldségben, gyümölcsben, folyadékban gazdag mediterrán étrend. A húsban, tejben gazdag ételek pont ellenkező hatást váltanak ki. A bőr rugalmassága elvesztésének oka a vízvesztésen kívül, hogy a szövetek nem látják el korábbi funkciójukat s a gravitációnak engednek: csüng a nyak bőre, táskák állandósulnak a szem körül, vékonyodik a felső ajak. A leggyorsabban öregíti a bőrt a napfény ultraibolya sugárzása és a szolárium, sürgeti a folyamatot a dohányzás, az életmód, a különféle betegségek.

Ráncok

A ráncok kezelésénél elsődleges a környezeti hatások kivédése, így például a dohányzás kerülése és a fényvédelem. A bőr tisztítására nem érdemes olyan szert használni, ami erősen eltávolítja a rajta lévő zsírréteget. A hidratáló krémek folyamatos használat során védik a bőr nedvességtartalmát, az éjszakai zsíros krémek megakadályozzák kiszáradását. A vizet természetes vízmegkötő anyagokkal lehet a szarurétegben tartani, melyek a jó minőségű kozmetikumok alkotórészei. A kollagén óriási molekulái csak injekció formájában szívódnak fel. A bőrfiatalító krémek fontos alkotói az A–vitamin származékok és a gyümölcssavak (alfa-hidroxi sav, AHA). Utóbbiak eltávolítják a hám felső rétegeit, új hámot alakítanak ki és fokozzák az irha sejtjeinek kollagénrost-termelődést. A magas koncentrációban alkalmazott AHA-val és egyéb kémiai savas hámlasztásos módszerrel el lehet távolítani az egész hámot s újra képeztetni.


Fiatalítás

Ezt a mély peelinget orvos végzi. Ezt a hatást csiszolással vagy lézeres elpárologtatással is el lehet érni. A fájdalmas kezelés után a sebgyógyulás hetekig tart és hónapokig szükséges a fokozott fényvédelem. Részben helyettesítheti ezt magas energiájú villanófény. A ráncokat ki lehet simítani feltöltéssel is úgy, hogy az irhába kollagént illetve kötőszöveti (hialuronsavat) vagy más mesterséges anyagot juttatnak injekcióval. Lehet zsírt beültetni, szilikon iplanátumot s más szövetbarát anyagot is. A botox kezelés a botolium-toxinnal (egyfajta idegméreg) történik, az izommal együtt mozgó ráncok kezelésére szolgál s kb. fél évig hatékony. A ráncfelvarrást 40-50 éves kor felett alkalmazzák. Hatása hosszú, de nem örökre szóló, hiszen a természetet nem lehet becsapni. Túlzásba vitt alkalmazásának következménye lehet a mimikaszegény arc. Minden beavatkozásnak lehetnek szövődményei, mint allergia, bőrgennyedés, lebenyelhalás, hegképződés, gyulladás.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.