2020. Szeptember 23. Tekla nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Meg kell előzni a cukorbetegség szövődményeit

A cukorbetegek körülbelül 95 százalékát a II-es típusú diabéteszesek alkotják, akiket korábban időskori cukorbetegeknek neveztek. Mára a diabétesznek ez a fajtája egyre fiatalabb életkorra tevődik át és rohamosan emelkedik a betegek száma.


A jóléti társadalmakban, elsősorban az USA-ban már tizenéves korban jelentkező eseteket is regisztráltak. Az életkor szerinti eltolódás és a betegszám drasztikus emelkedése a civilizált életformából következő mozgásszegény életmóddal és elhízással magyarázható. A betegségre jellemző, hogy lappangva alakul ki. Kezdete és kialakulása között átlagosan 7 év telik el, és ekkor a betegek mintegy 30-40 százalékában már valamilyen érszövődmény kimutatható. A II-es típusú diabéteszre dominálóan a nagyerek károsodása jellemző, de a betegség a kisereket is megtámadhatja. A nagyér károsodás következménye, hogy a szívinfarktus és az agyi katasztrófák 3–4-szer gyakrabban fordulnak elő a II-es típusú diabéteszeseken, mint egészségesek között. A szemfenék ereinek károsodása súlyos esetben vaksághoz, míg a vese ereinek érintettsége veseelégtelenséghez vezethet.

Diabéteszes láb

Külön kategóriát képez az úgynevezett diabéteszes láb, mely nagyobb részt a perifériás idegi károsodás következménye, de az érszűkületnek is sokszor szerepe van benne. Az érzőidegek működészavara miatt a beteg nem érzi megfelelően a lábát kívülről érő ingereket – például ha valami megszúrja, vagy feltöri a kényelmetlen cipő – könnyebben sérül és az így létrejövő kisebb sérülésekből fekélyek alakulhatnak ki. A betegek lábzsibbadásra, hangyamászás-szerű érzésre panaszkodnak és – paradox módon a kívülről jövő ingerrel szembeni érzéketlenség ellenére – spontán fájdalmaik lehetnek, melyek elsősorban éjszaka zavarják nyugalmát. Az idegi károsodás a belső szerveket ellátó rostokat is érintheti, lényegében az egész szervezetet. Zavart okozhat a szív érrendszer, emésztőszervi traktus, vizeletkiválasztó rendszer, a szexualitás stb. területén. A szövődményekkel kapcsolatban fontos hangsúlyozni a megelőzés szükségességét. A szövődmények ugyanis sokáig nem okoznak semmilyen panaszt. A már kialakult szövődményeket megszüntetni nem lehet, csak a tüneteket tudjuk enyhíteni vagy a folyamat előrehaladását lassítani.

Rendszeres vizsgálatok

Lényeges tehát a következő vizsgálatok rendszeres végzése és a kezelés. Évente legalább egy alkalommal szemészeti vizsgálat, EKG készítés, vizeletvizsgálat, lábvizsgálat szükséges. Azt is tudatosítani kell a betegekben, hogy érszövődmények ellen a legjobb a megfelelő szénhidrátháztartás biztosítása és különösen a szív-érrendszeri és veseszövődmények esetén a vérnyomás rendezése áll. Megvalósításukban a gyógyszerszedés mellett a diéta megfelelő tartásának és a rendszeres testmozgásnak is fontos szerepe van.

Dr. Káplár Miklós
diabetológus
Belgyógyászati Klinika A épület

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.