2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Alacsony növésűeknek

Gyermekklinika gyermekendokrinológiai szakrendelése a Hajdú-Bihar megyei betegek mellett fogadja a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyéből és a környező megyékből érkező gyermekendokrin betegeket is – ismertette dr. Ilyés István a, Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék emeritusz professzora.


A rendelés egyike az ország öt növekedési hormon centrumának. A legtöbb gyermeket növekedési elmaradás és pajzsmirigybetegség gyanúja miatt utalják be a szakrendelésre az orvosok. – A növekedési hormon hiánya veleszületett és szerzett betegség lehet – mondta a professzor. – Ha a hormon hiányára derül fény, a páciens dokumentációját a Növekedési Hormon Bizottság elé terjesztik. A Bizottság dönti el, hogy részesülhet- e a páciens növekedési hormon kezelésben. A növekedés befejezéséig folytatott terápia magas költségeit az egészségbiztosítási pénztár fedezi. A bioszintetikus növekedési hormon terápiával elérhető a normális felnőttkori végmagasság. A szakrendelés kezeli és gondozza a különböző pajzsmirigybetegségekben szenvedő, így a veleszületett csökkent pajzsmirigy működésű gyermekeket is. A betegség az újszülött egyetlen vércseppjéből végzett szűrővizsgálattal felismerhető. Fennállása esetén sürgős gyógyszeres terápia szükséges. Kezeletlen esetekben súlyos értelmi fogyatékosság kialakulásához vezet. Az utóbbi 20 évben – a szűrővizsgálat bevezetése óta –, ezzel nem kell számolni. A rendelésen gondozzák a strúmás gyermekeket, diagnosztizálják a ritkán előforduló gyermekendokrinológiai kórképeket is. Ide irányítják azokat az elhízott gyermekeket is, akiknél endokrineltérést vagy anyagcserezavart feltételeznek.
öbbségüknél egyszerű elhízás áll fenn, ami életmód változtatással, a fizikai aktivitás fokozásával és étrendi kezeléssel befolyásolható. A kezelés jelentősége nagy, mert az elhízás zsíranyagcsere és szénhidrátanyagcsere zavart okozhat, melyek akár a 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethetne.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.