2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Előzzük meg az ételfertőzéseket!

A nyári nagy melegben különösen csábítóak a tejes fagylaltok, a könnyű, tojáshabos krémesek, a hidegkonyhai saláták, a tenger gyümölcsei, a szárnyashúsok. A finom falatokat óvatosan kell kezelni az élelmiszer-fertőzések, mint a leggyakoribb, a szalmonella fertőzése elkerülése miatt.


A heveny emésztőszervi tüneteket okozó szalmonelláknak közös jellegzetessége a széles gazdaspecifitás, azaz mind emberek, mind különböző állatfajok hordozhatnak ilyen típusú szalmonellákat – mondta dr. Kónya József a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója. – A béltartalom és a széklet lehet a további fertőzések forrása. A szalmonellás élelmiszer- fertőzések leggyakrabban baromfi vagy sertés eredetűek, de egyes hobbiállatok is hordozhatnak fertőző baktériumokat. A háziállatok feldolgozása közben (házi vágás) az állat béltartalmával szennyeződhet a nyers hús. A tojás a kloákában fertőződhet a kórokozó baktériummal. Az állati termékeken kívül a föld közelében termő gyümölcsök is fertőzőek lehetnek. Például a földieper, mert a rászálló rovarok, legyek állati ürülékről is átvihetik rájuk a kórokozókat.

Szalmonella

Az élelmiszer nyersanyagok szalmonella szennyezettsége önmagában nem elégséges feltétele a megbetegedésnek, mert itt még rendszerint alacsony a kórokozó csíraszáma. Azonban a készételt fertőző kórokozók megfelelő körülmények között – különösen nyári melegben – órák alatt felszaporodhatnak az ételben. Akkor okoznak bajt, ha kellő csíraszámban bejutnak az emberi szervezetbe. A kórokozót székletével ürítő embertől is megfertőződhetnek az élelmiszerek a nem megfelelő személyi higiéné miatt. Jó tudni, hogy nem minden embernél okoznak tüneteket a kórokozók, tehát vannak, akik nem tudnak betegségükről. Ezért rendkívül fontos a személyi higiéné betartása (pl. WC használat utáni kézmosás). Ha mégis megtörténik a baj, akkor ismerjük fel az ételmérgezés tüneteit: hányás, hasi fájdalmak, amely kisgyermekeknél és idős embereknél életveszélyes kiszáradáshoz is vezethet. Ezért rendkívül fontos mihamarabb felkeresni az orvost. A kezelés elsősorban folyadék- és elektrolitpótlásból áll.

Konyhahigiénia

Fertőzést okozhat a nem megfelelő konyhahigiénia is. Megelőzhető a baj, ha a hűtőszekrényben tároljuk a tojást, s elkészítés előtt langyos, mosószeres vízzel megmossuk, majd azonnal felhasználjuk. Ha a hűtőszekrényben engedjük fel a fagyasztott húst, ügyeljünk arra, hogy a nyers húslé ne csepegjen le a többi ételre. Megfelelő hőfokon süssük-főzzük meg ételeinket. A sült, főtt ételt ne ugyanazokkal a mosatlan konyhai eszközökkel dolgozzuk fe,l amelyekkel előzőleg a nyerset. Mihamarabb hűtsük le az ételt és tároljuk jégszekrényben.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.