2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Sürgősségi Orvostani Klinika alakul a Debreceni Egyetemen

Az ország első Sürgősségi Orvostani Klinikájának megalakulását jelentették be a III. Sürgősségi Orvostani Fórum áprilisi rendezvényén.


A Sürgősségi Orvostani Fórum továbbképző konferenciát dr. Szabó Zoltán a Belgyógyászati Intézet keretein belül működő Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetője 2015-ben hívta életre. A tudományos rendezvény áprilisban harmadik alkalommal biztosította a továbbképzést az e területen tevékenykedő szakembereknek. A sürgősségi ellátás elsődlegesen azt a szemléletet jelenti, hogy a beteg köré kell gyűjteni azt az ellátási készséget, ami a gyors és hatékony diagnosztikához és ellátáshoz szükséges – ismertette a konferencia sajtótájékoztatóján dr. Berényi Tamás a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke. E szemlélet formáláshoz és széleskörű megismertetéséhez fontos eszközként szolgál a Sürgősségi Orvostani Fórum, mely évről évre egyre nagyobb érdeklődésnek örvend. A továbbképzés fő célja, hogy a magas szintű szakmai információcsere mellett felhívja a figyelmet a sürgősségi orvosszakma értékeire és lehetőségeire, s ezáltal e szakterületen az orvosok, nővérek, mentőtisztek, ápolók utánpótlását is segítse – ismertette dr. Szabó Zoltán. Az utóbbi három évben a Debreceni Egyetem Sürgősségi Tanszékén jelentősen növekedett az orvosok létszáma, melyben szerepe volt a Sürgősségi Fórumon megjelenő új szakmai irányvonalak bemutatásának, s ennek köszönhetően formálódó új célkitűzéseknek is.
Az e szakterületen elért eddigi eredményeket a Debreceni Egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a Szenátus azzal ismerte el, hogy 2017. áprilisi ülésén önálló Sürgősségi Orvostani Klinika létrehozásáról döntött.
Komoly műhely működik a Tanszék keretében, önállóságát, megbecsültségét és reprezentációját jelenti a Klinikává alakulása. Az Egyetemen kívüli üzenete a szakma megbecsülését is jelenti – tette hozzá dr. Berényi Tamás.
A polgári betegellátásban, az 1950-es években Amerikai Egyesült Államokban megjelent sürgősségi szemlélet és az ehhez kapcsolódó intézményi struktúra ma már Európában és így hazánkban is egyre nagyobb mértékű fejlődésen megy át, s egy virágzó, széles körben elismert szakmai szegmenssé alakult. Ennek a folyamatnak fontos része a Debreceni Egyetemen közeljövőben megalakuló önálló Sürgősségi Klinika is, mely egyben a Sürgősségi Tanszék eddigi betegellátási, oktatási és kutatási tevékenységének elismerését is jelenti.

Fotó: www.unideb.hu


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.