2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Jöhet a nyár...

Elérkezett a várva várt nyári szünidő. Kezdődik a fagyi- és strandszezon, a mezítláb járás. A sok öröm mellett figyeljünk oda az esetleges nyári fertőzések megelőzésére.


Ha gyermekünk még kétéves kor alatti, nagyon jól érzi magát, ha van otthon kiskert, a kerti babapancsoló felfújható kismedencében. Panelházban is ki lehet tenni egy kis kádat az erkélyre. A tiszta, kellemesen meleg vízben jót lehet játszani. A strandok, wellness hétvégék, repülőutak még nem nekik valók!

Fokozatosság

Ezeken a helyeken a kicsik gyakran megfertőződnek és a vidámnak induló pihenés, lázcsillapítással és orvoshoz járással telik el. Az apróságokkal lehet kirándulni, egy-egy erdei sétára, állatkertbe, vízpart mellé, de figyelembe kell venni, hogy ők még néhány óra alatt elfáradnak, s biztosítani kell nekik pihenést, meseolvasást, alvást a hűvösben. Velük és a nagyobb gyerekekkel is érdemes délelőtt 11 óra előtt és délután 3 után vízbe, napra menni. Ha fokozatosan, már májustól szoktatjuk őket a szabad levegőhöz, napfényhez, nem ég meg a bőrük. Oda kell figyelni arra is, hogy sok folyadékot kínáljunk nekik, és ez nem jeges, hűtött, hanem szobahőmérsékletű ital legyen.

Alapos kézmosás

Nyáron, főleg a zsúfolt fürdőhelyek zuhanyozóinak, mosdóinak látogatása után fontos az alapos, szappanos kézmosás. Mezítláb nem érdemes ezeken a helyeken járni. Medencébe lépés előtt, és utána is érdemes jól lezuhanyozni gyermekeinket. Ügyeljünk arra is, hogy nagy melegben a nedves törülközőkön, fürdőlepedőkön is gyorsabban szaporodnak a baktériumok, gombák ezért két-háromnaponta cseréljük le a család által közösen használt kéztörlőt, és napközben is gyakran tegyük ki a napra vagy szárítóra száradni. A strandtörölközőket is érdemes alaposan kimosni, napon szárítani.

Nyalánkságok

Vigyázzunk a tejes, tejszínes ételekkel! Ilyeneket büfékben, gyorstalpalókban ne vegyünk! Ha nem friss az étel, máris ott van a szalmonella okozta hasmenés. A fagyasztópultból elővett jégkrémekben általában megbízhatunk, illetve az olyan fagyizókban, ahol megfelelő a hűtés, és nagy a forgalom, mert ott biztos, hogy nincs ideje sokat állni a nyalánkságnak. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Szabadtéri hússütésnél ezért az alaposságra törekedjünk. A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt az ételt nem elég csak megmelegíteni, újra át kell forrósítani.

Ásványvíz

Ha más országba utazunk, akkor nagyon ügyeljünk arra, hogy lehetőleg flakonos ásványvizet igyunk, illetve rendszeresen mossunk kezet, mert a baktériumok és a fertőzések is „kézről-kézre” szaporodnak. Az utazók betegségét 80 százalékban baktériumok okozzák, ám néha járulékos tényező lehet a szokatlan étel vagy ital, illetve annak elkészítési módja, de vírusfertőzés is tetézheti a bajt.
Ha mindezeket szem előtt tartjuk, vidám, gondtalan nyaralásunk lesz.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.