2018. Június 24. Iván nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Együtt egy egészséges(ebb) jövőért! – A prevenció jelentősége kisgyermekkorban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felmérése szerint Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben nagy szerepet játszik a mozgáshiány, s az egészségtelen életmód. A helyes táplálkozásra és a mozgás szeretetére való nevelést már az iskolákban el kell kezdeni, hiszen a betegségmegelőzés (prevenció) már gyermekkorban kezdődik! A mozgásra, sportra nevelés az egyik legfontosabb, amit a gyermekek egészsége érdekében megtehetünk.


A téma napi szintű aktualitására számos újságcikk, internetes portál, tanulmány hívja fel figyelmünket, melyek szerint Magyarország a legkevésbé egészségesen élő nemzetek élvonalába tartozik: 35 percenként meghal valaki a mozgásszegény életmód miatt! De a legtöbb emberben nem tudatosult, hogy az egészség mekkora érték, meg kellene őrizni, mert senki nem teszi meg helyettünk!

Az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya


Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 54 százalékban a legfőbb halálokok között a szív- és érrendszeri betegségek állnak. Jelenleg a szívizom elégtelen vérellátásának betegségében (ischémiás szívbetegség) szenvedő betegek száma már meghaladja az 1 milliót, a magas vérnyomással élőké pedig a 3 milliót. A számok is önmagukért beszélnek, akad tennivalónk bőven!
Az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban arról számoltak be a Cambridge-i Egyetem kutatói, hogy az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya! Tanulmányukban kimutatták, hogy évente kb. 676 ezer európai haláleset mögött húzódik meg a mozgáshiány, s ha ezt felszámolnánk Európában, az közel 7,5 százalékkal csökkentené a halálozási rátát!

Mérlegen a magyar valóság


A legfrissebb adatok szerint a 15 év feletti (!) magyar lakosság 62,3 százaléka túlsúlyos! Jelenleg már a cukorbetegek száma 772 ezer, míg a keringési rendszer betegségei évente 60-70 ezer ember életét követelik hazánkban! Egyre nagyobb népegészségügyi probléma a csontritkulás, közel 3 millió magyar szenved depressziótól és élen járunk a rákhalálozásban is az Európai Unióban. Már a fiatal korcsoportot is érinti a magas koleszterinszint és egyre több beteg küszködik bélműködési zavarokkal. A hatékony megelőzés csakis kisgyermekkorban valósítható meg, később már csak a betegségek kezelésére van mód!

Miért hódítanak a „civilizációs” betegségek?


A ma embere zömében ülő munkát végez, alig mozog, azt a kevés szabadidejét, ami van, otthon, jobbára tv vagy számítógép előtt tölti, miközben nassol. A vacsora válik a legjelentősebb étkezéssé, hiszen napközben, a ránk nehezedő egyre nagyobb teher miatt a munkahelyen nincs idő enni sem. Hiányos, egyoldalú étkezés a jellemző, sok adalékanyagot, tartósítószert eszünk meg és nagyon kevés folyadékot fogyasztunk. S persze nem elhanyagolhatóak az egyre növekvő pszichikai és szociális terhek sem! Komoly életmódváltásra és tudatos gondolkodásra van szükségünk! A jövő nemzedékei, a mi gyermekeink ott ülnek az iskola padjaiban, ezért a jövő ez irányú alapköveit az iskola falai között kell lerakni.

A kulcsszó az ISKOLA!

Papp György, a Magyar Kézilabda Szövetség szakfelügyelője, az Európai Kézilabda Szövetség mesteredzője, több mint 33 év szakmai tapasztalat távlatában elmondta, hogy a mai fiatalok kevésbé aktívak, az internet világa igen nagy vonzerő. A reklámok üzenete, a társadalmi ideál: vékony nők, izmos férfiak, arra késztetik a fiatalokat, hogy eddzenek, konditerembe járjanak, sportoljanak. Serdülőkorban a sport kezd „divattá” válni, azonban a belső motiváció megléte nélkül a fiatalok hamar feladják, abbahagyják sajnos a sportot. A helyzet serdülőkorban kezd drámaivá válni, a fiatalok nagy többsége inaktívnak tekinthető.
A Magyar Diáksport Szövetség is kiemeli és fontosnak tartja, hogy egészségközpontú testnevelésre van szükség az iskolákban az egészségtudatos, jól orientált életvezetést hangsúlyozva. Hiszen a 21. században az egészséges és fizikailag aktív munkaerő biztosítása lesz a legnagyobb kihívás! A kulcsszó tehát valóban az ISKOLA!

„A kézilabda az iskolában”

Óvodás és kisiskolás korban egyetlen kulcsszó létezik, a JÁTÉK! A gyereknek szórakozás a sport. Az edzők, testnevelők feladata az, hogy játékossá tegyék a foglalkozásokat a gyermekek számára, miközben elsajátítják az alapmozgásokat. A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Kézilabda Szövetség immár két éve azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb magyar iskolában a mindennapos testnevelés délután kiváltható órái során, választható legyen a szivacskézilabdázás. Itt említjük meg, hogy a szivacskézilabda a gyermekek első, versenyélményt is nyújtó találkozása a labdával. A labda varázsával kelthető fel a gyermekek számára leginkább a mozgás, a rendszeres sportolás iránti vágy, ugyanakkor fegyelemre, rendre is nevel. A labda könnyen kézbe vehető, marokba fogható, így lényegében minden technikai elem elsajátítására alkalmas.
2016. szeptember 1-jén hatályba lépett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rendelete a „Szivacskézilabda kerettanterv 1-4. osztály” számára. Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség „A kézilabda az iskolában” programigazgatója egy kínai mondást idéz: „Egy gyermek élete, olyan, mint egy papírlap, mindenki nyomot hagy rajta." Ennek szellemében indult útjára 2013 szeptemberében „A kézilabda az iskolában” elnevezésű program, a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából társasági adós finanszírozásból. A programmal jelenleg 102 település 118 iskolájában dolgoznak, 126 testnevelő illetve edző és mintegy 4795 tanuló aktív részvételével. A program az utánpótlás nevelés mellett tömeges egészségnevelés is minden egyes résztvevő iskolában, méltó nyomot hagy a gyermekek életében, segíti a tudatos, egészséges életvezetés kialakítását már kisgyermekkorban. 2017 szeptemberétől 33 újabb iskola csatlakozik a programhoz. A Magyar Kézilabda Szövetség edzői, szakfelügyelői az ország különböző pontjain továbbképzéseket és szakmai napokat tartanak a pedagógusok számára az egészséges életmódra való nevelés jegyében. Papp György „A kézilabda az iskolában” program szakfelügyelője szerint nagyon jók a visszajelzések az iskolák részéről, a gyerekek, a szülők, mindannyian pozitívan ítélik meg a programot,melyben a csapatmunka a legfontosabb.

Sulikézi Fesztivál


Igen nagy sikert arat az ország több pontján megrendezett Sulikézi Fesztivál, mely a barátságok kovácsolódása mellett a gólszerzésről, a jókedvről és a rengeteg mozgásról szól a résztvevő iskolák csapatainak. A csapatoknak a fesztivál helyszínére való utaztatását, étkezési költségét, részvételi díját teljes egészében magára vállalta a Magyar Kézilabda Szövetség, így segíti a gyerekeket a mozgás szeretetéhez. A Sulikézi Fesztiválnak 7 állomása volt idén az ország keleti és nyugati felében, valamint Budapesten, ahová összesen 135 csapat nevezett be 1330 gyermekkel. A legutóbbi fesztivál helyszíne Balatonboglár volt, 2017. június 17-19. között. A Nemzeti Kézilabda Akadémia csarnokában rendezett háromnapos eseményen a játék mellett a jó hangulaté és a szórakozásé volt a főszerep. A három nap során 124 csapat több, mint 200 mérkőzést játszott.
Ahogyan az egészségügy más területén is a team munka növeli a hatékonyságot, így ez a prevenció területén is jól működhet. A téma fontosságát, valamint „A kézilabda az iskolában” elnevezésű program egészségfejlesztő, nevelő hatását támasztja alá, hogy a program előadás formájában már elhangzott Balatonfüreden, a Magyar Kardiológus Társaság országos kongresszusán, valamint bemutatják a szakemberek a IV. Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakdolgozói Tudományos kongresszusán 2017 szeptemberében, Siófokon.

Tegyünk közösen a jövőért, az egészséges(ebb) Magyarországért! Együtt sikerülhet!

Pavlenka Krisztina
diplomás ápoló, osztályvezető ápoló
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, Kardiológia
Klinikai Központ
Debreceni Egyetem

Papp György
mesteredző
Európai Kézilabda Szövetség
szakfelügyelő
Magyar Kézilabda Szövetség
Budapest

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség, internet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.