2019. Február 22. Gerzson nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Diétával befolyásolható betegség

A keringési betegségek a legnagyobb népbetegségek közé tartoznak. Évente több tízezren veszítik életüket vagy válnak rokkanttá szívinfarktus vagy szélütés következtében Magyarországon. Ez az egészségveszteség az életmód racionalizálásával jelentős részben elkerülhető lenne.


A keringési betegségek kialakulásához számos kockázati tényező járul hozzá, melyek egy része befolyásolható. A megváltoztatható tényezők közül nagy jelentőséggel bír az egészségtelen táplálkozás, valamint a részben ennek következtében kialakuló elhízás, melynek hasi típusa szerepet játszik a keringési betegségek létrejöttében. Bizonyított, hogy fogyással a cukor-és a magas vérnyomás betegségben szenvedőknél, valamint a kóros vérzsír értékekkel rendelkezőknél is javulás érhető el, csökkentve a keringési betegségek kialakulásának vagy ismételt előfordulásának kockázatát. Az egészségeseknek és a keringési betegségekben szenvedőknek szóló táplálkozási ajánlások lényegében megegyeznek: naponta többszöri zöldség-, gyümölcs- és teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztása, zsírok helyett az olajak előnyben részesítése, az állati fehérjék és tejtermékek bevitelének mérséklése, só- és cukorfogyasztás csökkentése.

Diétás tanácsadás

Kutatásunk célja a keringési betegségben szenvedők táplálkozási szokásainak, a diétás tanácsadás gyakorlatának, és az elhízott betegek testsúlycsökkentési hatékonyságának megismerése volt. A felmérésben részt vevő 1999 és 2006 között nem halálos szívinfarktust illetve szélütést elszenvedett 674 beteget a Háziorvosi Morbiditási Adatgyűjtési Program (HMAP) által lefedett megyékből választottuk ki. (A HMAP a krónikus, nem fertőző betegségekről gyűjt adatokat.) Az adatfelvétel a háziorvosok által kitöltött adatlap (a beteg vizsgálatainak eredményei, fennálló betegségei, alkalmazott kezelések), és a betegek által kitöltött kérdőív segítségével történt. Az elhízás mértékét a testtömeg-index (BMI, azaz Body Mass Index) és a haskörfogat értékek alapján határoztuk meg.

Testtömegindex, haskörfogat

A BMI, tápláltsági állapotot kifejező mérőszám. Kiszámításának képlete: testtömeg (kg) / a testmagasság méterben kifejezett négyzetével. Pl. egy 60 kg testtömegű, 170 cm magas nő BMI-jét a következőképpen számítjuk ki: 60 kg / (1,70 m x 1,70 m= 2,89 m2), azaz 60 kg / 2,89 m2 = 20,76 kg/m2. Kategóriák: <18,5 kg/m2 sovány, 18,5-24,99 kg/m2 normál, 25-29,99 kg/m2 túlsúlyos, 30-39,99 kg/m2 elhízott,> 40 kg/m2 súlyosan elhízott. Haskörfogat alapján is megállapítható az elhízás. Nők esetében a 80 cm-nél, férfiaknál a 94 cm-nél nagyobb haskörfogat értékkel rendelkezők tartoznak az elhízott kategóriába.

Túlsúly, elhízás

A betegek 44 százaléka nő (295 fő), 56 százaléka (379 fő) férfi, átlagéletkoruk 67 év volt. A gondozottak 17 százalékára volt jellemző az ajánlásoknak megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ahogyan a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztása 14 százalékukra. A betegek 45 százaléka használt olajat az ételkészítéshez. Az orvosoknak közel 80 százaléka mondta, hogy adott, a betegek 73 százaléka, hogy kapott diétás tanácsot. A nők 77 százaléka, a férfiak 70 százaléka diétázott. 30-30 százalékuk zsír-, vagy sószegény diétát követett, míg a betegek csupán 15 százaléka fogyókúrázott. Eredményeink alapján a nők 33 százaléka túlsúlyos, 47 százalékuk elhízott volt és csupán 18 százalékuknak volt megfelelő a testtömeg-indexe. A férfiak 83 százalékának volt kóros és mindössze 16 százalékuknak normális BMI értéke. A nők 93 százalékának, a férfiak 79 százalékának volt magas a haskörfogat értéke.

Táplálkozási ajánlás, lelki gondozás

Vizsgálatunk rámutatott, hogy bár a betegek nagy része diétázott, mégis magas volt a túlsúlyosak és elhízottak aránya, melynek valószínű oka a nem megfelelően tartott diéta. Általában a háziorvosok nem rendelkeztek elég idővel és kellő felkészültséggel e betegek diétás vezetését illetően, ugyanakkor a betegek együttműködési készsége is sok esetben elmarasztalható volt. Javasolt lenne dietetikusok és pszichológusok bevonása a keringési betegségben szenvedők hatékony gondozásának céljából, a kockázati tényezők csökkentésének, ezáltal az újabb szívinfarktus vagy szélütés elkerülésének érdekében.

Földvári Anett
Témavezető dr. Sándor János
Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézet Biostatisztikai és Epidemiológiai Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.