2020. Szeptember 30. Jeromos nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Ha tél, akkor nátha?

Orrdugulás, tüsszögés, torokfájdalom, köhögés. Ősszel, télen sajnos jól ismertek ezek a tünetek.


Az egyszerű náthát vírusfertőzés okozza. A betegség 5-7 nap alatt magától gyógyul, de tünetein sokat lehet enyhíteni. Ha tehetjük, a náthás rossz közérzetű gyermeket tartsuk otthon. Gondoskodjunk bő folyadékellátásáról, nyugalmáról. Így kisebb az esélye a bakteriális felülfertőződésnek, mely a szövődmények forrása.

A szintén vírus által okozott influenza esetén már nemcsak hőemelkedést, vizes orrfolyást észlelünk, hanem végtag- és izomfájdalom, általános gyengeség, hidegrázás, magas láz jelentkezik. Az előbb említett teendők itt is fontosak. A láz a szervezet védelmi mechanizmusa, mivel a magasabb testhőmérséklet nem kedvez a kórokozók túlélésének. Lázat akkor csillapítsunk, ha 38 Celsius-fok fölé emelkedik, ha a gyermek közérzete rossz, illetve ha lázgörcsre hajlamos. Orrcseppek használatával segíthetjük gyermekünk szabad légzését, az orrváladék kiürülését. A hosszantartó használat kerülendő. Két-három nap elegendő lehet. Az orrváladék sűrű, sárgára, zölddé válása bakteriális felülfertőződést jelent, és ilyenkor antibiotikumra is szükség van. A kellemetlen orrtünetek mellett torokszárazság, kaparó, szúró érzés jelzi a nyálkahártya gyulladását, kiszáradását. Meleg folyadék kortyolása, és nagyobb gyermeknél az érzéstelenítőt is tartalmazó tüneti szerek, cukorkák, szirupok segíthetnek. A náthás gyermek néhány nap múlva köhögni kezd. A köhögés természetes tünet, a szervezet védő reflexe. Segít a légutak tisztántartásában, a kórokozók eltávolításában. Az ilyen hatékony, ún. produktív köhögést nem szabad csillapítani. Szívem szerint azt javasolnám, felejtsük el gyermekkorban a köhögéscsillapítókat. Tapadós, nehezen felköhöghető váladék esetén néhány napig (nem hetekig) használhatunk köptetőket, amik fellazítják, folyósítják, és így könnyebben kiüríthetővé teszik a váladékot.

Ha a kisgyermek éjszakai, kínzó, száraz, ugató köhögésre, belégzési nehezítettségre ébred, valószínűleg kruppos rohama van. Ilyenkor hideg levegő (ablak nyitása), illetve otthoni porlasztóval hideg pára belélegeztetése oldja a rohamot. Otthon a gyakorlott szülő az orvos által felírt szteroidos kúpot is adhatja, az előírt mennyiségben. Más a helyzet az asztmás hörghurutnál, amikor zihálás, kilégzési nehezítettség, sípoló légzés jelentkezik. Ilyenkor hörgőtágító segíthet.

Megelőzhetők-e ezek a téli légúti betegségek? Sajnos azt kell mondjam, hogy inkább csak enyhíthető gyakoriságuk. A váladék eltávolítása (kisgyermeknél a gépi orrszívás) kezdettől fogva fontos. Ha lehet, teljes gyógyulás után vigyük újra közösségbe a gyermeket. Azok, akik rendszeresen sokat vannak a szabadban, egészségesen táplálkoznak, figyelnek a folyadékfogyasztásra, edzettebbek lesznek. A téli sportolás nagyon jó, de figyelni kell a fokozatosságra. Fontos a megfelelő öltözet. A szabadban sportolva óránként 10-15 percet meleg helyiségben, meleg italt kortyolva célszerű eltölteni.

Dr. Papp Ágnes
egyetemi tanársegéd
Gyermekklinika


Forrás: Egészségcentrum 5. évfolyam 4. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.