2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Komoly szövődményeket okozhat az orbánc

Az orbánc a bőr felületes, illetve mélyebb rétegének gyulladása, melyet bakteriális fertőzés okoz. Az esetek 30 százalékában a Streptococcus pyogenes nevű baktérium fertőzése miatt alakul ki – mondta dr. Törőcsik Dániel, a Bőrgyógyászati Klinika adjunktusa.


A baktériumok apró, akár szabad szemmel nem látható, vagy nagyobb sérülésen, sebeken keresztül (pl. a lábujjak közti berepedések, lábszárfekélyek), ún. behatolási kapukon át jutnak be a bőrbe. Különösen ki vannak téve az orbáncnak az érszűkületben szenvedők és a korábban mélyvénás trombózison átesettek, akiknek az érintett végtagjuk keringése maradandóan károsodott. Továbbá a cukor- és az alkoholbetegek, akik lábai érzőfunkciója jelentősen csökkent, és így gyakran számukra észrevétlenül keletkezett, nehezen gyógyuló sérülések felülfertőződése vezet az orbánc kialakulásához. Hónalji nyirokcsomók eltávolításával járó műtétek (leggyakrabban daganat miatti emlőműtétek), amelyek során sérül a felső végtag nyirokelvezetése, szintén szerepet játszhatnak az orbánc későbbi kialakulásában.

Baktérium, kábítószer

Fiataloknál sokkal gyakoribb, hogy az arcon lévő rovarcsípések, gyakran egyéb sebek, esetleg pattanások felülfertőződése során kerülnek a bőrbe a baktériumok, és így az arcon jelentkezik az orbánc. Hazánkban nem jellemző, de mindenképpen meg kell említeni a vénás kábítószert használókat is, akiknél a nem steril tű használata a fertőzés forrása. Fontos tudni az orbáncról, hogy a kórokozók a kezelések ellenére megbújhatnak a nyirokutakban, és évente akár 3-4 alkalommal is újra súlyos tüneteket okozhatnak. A betegség tünetei: a behatolási kapu körül megjelenő gyorsan terjedő pirosság, duzzanat, az érintett testfelület meleg tapintata, fájdalma, valamint a végtag korlátozott mozgathatósága. Mivel az orbánc jellegzetesen a szöveteken, illetve nyirokutakon keresztül terjed, így az érintett testrész nyirokcsomói is megnagyobbodnak.

Láz, fejfájás, hányinger

A betegség szinte mindig lázzal jár, fejfájással, hányingerrel társulva. Előfordulhat, hogy idős embereknél, az immunműködést csökkentő kezelésben részesülőknél pl. transzplantációt követő kezelések, illetve hematológiai kórképekben szenvedők vagy a szervezet immunvédekezésének csökkent működése esetén (AIDS-es betegeknél) láz nélkül is megjelenhet az orbánc. Súlyosabb formája esetén a bőr hólyagosodik, bevérzik, és az életet veszélyeztető szövetelhalás is létrejöhet, mely rövid időn belül „vérmérgezéshez" vezethet, azonnali intenzív terápiás, nem ritkán sebészeti ellátást igényelve. A fertőzés olyan anyagok termelődéséhez is vezethet, melyek az orbánc elmúlását követően, jóval később (hetek, hónapok múlva) okozhatnak vesegyulladást.

Antibiotikum, gyulladáscsökkentés

Az orbánc kezelésére antibiotikumot használunk. Fontos a gyulladást okozó baktérium laboratóriumi körülmények között történő kitenyésztése, illetve annak antibiotikum-érzékenységének meghatározása, amennyiben az lehetséges. Helyileg bőrnyugtató, tisztán tartó és gyulladáscsökkentő kezeléseket alkalmazunk. Továbbá ágynyugalmat javaslunk és a végtag felpolcolását. A gyulladással járó ödéma, az ágyhoz kötöttség és a beteg esetleges egyéb betegségei miatt fontos állapotát szorosan követni, különös figyelemmel a trombózis veszélyére, így nemritkán trombózist megelőző kezelést is alkalmazni kell. Az orbánc megelőzhető a megfelelő higiéniával, sérülés esetén a seb szakszerű ellátásával, de a legfontosabb az esetleges alapbetegségek kezelése, úgymint megfelelően kezelt cukorbetegség, illetve a visszeres, vénás panaszok esetén rugalmas pólyák, harisnyák viselése.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.