2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Ember az arc mögött

Társadalomba való beilleszkedésünket nagymértékben befolyásolhatja külső megjelenésünk. Küllemünk miatt, legyen velünk született vagy szerzett, kerülhetünk életünk során előnyös vagy hátrányos helyzetbe egyaránt. Bőrünk állapotát és épségét különböző betegségek befolyásolhatják. Az arcunkat érintő egyik leggyakoribb betegség az acne, vagy köznapi nevén a pattanásos bőr.


A kezeletlen, vagy későn felismert esetekben nem ritkán maradandó hegekkel gyógyuló bőrbetegség kezdeti időpontja a serdülőkorra tehető. Fokozott lelki érzékenység miatt nagy terhet jelent a tinédzser és környezete számára, mellyel gyakran csak megkésve foglalkoznak. Az acnét kiváltó okok között említhetjük a hormonális hatást, az ennek eredményeképpen létrejövő fokozott faggyútermelést, továbbá mechanikai ártalmak (pattanások nyomkodása, helytelen bőrápolás) és a bőrön lévő baktériumok is kiválhatják a bőr gyulladását.

Mitesszerek

Az acne jellemző bőrtünete a kis, fekete tetejű csomócskák a bőr alatt, a köznyelv szerinti használatban mitesszerek (comedo). Ezeket a fiatalok előszeretettel próbálják eltávolítani, de nem mindig szakszerűen (piszkos kéz). A próbálkozások következményeként gyulladás léphet fel, jellemző rá a bőrpír, duzzanat, fájdalom, meleg tapintat. Súlyosabb formájában gennykeltőkkel is felülfertőződik az elváltozás, amiből akár tályog is kialakulhat. Ilyenkor gyakori a velejáró hőemelkedés, láz, és nem utolsósorban az arc bőrének megváltozása miatti hangulati zavarok, melyek súlyos depresszióhoz is vezethetnek. Kezelésként számos lehetőség ismert, mint a fokozott faggyútermelés visszaszorítása, gyulladás csökkentők (külsőleg-belsőleg) alkalmazása, szakszerű mechanikai tisztítás, szükség esetén pedig a keletkezett tályog kiürítése. A nélkülözhetetlen pszichológiai támogatás segíti az önbizalom visszaállítását, a megváltozott énkép elfogadását. A hosszan tartó krónikus betegség során fontos, hogy a beteg, a hozzátartozó és a kezelő személyzet megfelelő kapcsolatot alakítson ki, a betegek merjenek kérdéseikkel szakemberhez fordulni annak érdekében, hogy betegségük már korai stádiumban kezelhető legyen. A korszerű kezelési módoknak és a megfelelő felvilágosításnak köszönhetően ma már nem lehetne heges az arcbőrük a fiataloknak.

Helyes bőrápolás

Fontosnak tartjuk a fiatalok felvilágosítását és oktatását. Ha pattanásos a bőrük, forduljanak szakképzett kozmetikushoz bőrük tisztítása miatt. Problémás esetben keressenek fel bőrgyógyászt. A klinikai szakrendeléseken megtanítjuk a betegeket a helyes bőrápolásra és az ehhez kötődő higiénés szabályokra, továbbá szükség esetén pszichés támogatást is nyújtunk. A betegség jól kezelhető és súlyos formájának kialakulása megelőzhető, amennyiben a beteg elsajátítja a helyes bőrápolást: csak kézmosást követően, tiszta kézzel nyúljon a bőréhez, ne használjon alkoholos szárító jellegű bőrtisztítókat, ne nyomkodja a pattanásait hagyja inkább szakemberre, kerülje továbbá a túlzott smink használatát. A pszichés vezetésben kulcsfontosságú, hogy tartson jó kapcsolatot szüleivel, kortársaival, éljen társasági életet és hogy ne érezze magát a megváltozott külseje miatt kevesebb értékű, kirekesztett embernek. Ezáltal elkerülhető az elszigetelődés, megelőzhető az elmagányosodás és a depresszió. Mindezen csapatmunka – melyet a klinikai gyógyító, kezelő munkatársak és a tinédzser együttesen végeznek – eredménye, hogy a környezet már nem csak a fiatal heges arcát látja, hanem az embert az arc mögött. Meg kell tanulnia a serdülőnek, hogy értékes ember megváltozott külseje ellenére, ki kell emelni és erősíteni a pozitív tulajdonságait, így megkönnyíthető a lázadó tinédzser kor is.

Palincsákné Nagy Henrietta
ápoló
Tóth Andrea diplomás ápoló
Bőrgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.