2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Lépések a jobb onkológiai sebészeti ellátásért

Az onkológiai sebészeti ellátás javítására kezdeményezett lépéssorozatot dr. Damjanovich László professzor, a Sebészeti Klinika igazgatója.


Az idén májustól a Magyar Sebész Társaság két évre megválasztott elnöke indítványának lényege, hogy a megyei kórház szintű és az annál magasabb kategóriájú intézményekben javasolja ellátni a sebészeti beavatkozással kezelhető daganatos betegeket. Mint mondta, ma szinte minden sebészeti osztály végez onkológiai műtéteteket, pedig nincsenek meg mindenütt a megfelelő feltételek. Egyrészt a kis intézményekben kevés a sebész, általában három-öt szakember látja el a betegeket, ezért túlterheltek az orvosok az azonnali ellátást igénylő (akut) betegek kezelésével. Másrészt nincs lehetőségük komplex ellátásra, mert nincsenek az intézményben megfelelő gépek, berendezések, illetve nincsenek a sok segítséget nyújtó társszakmák: sugárterápia, belgyógyászati onkológia, intervenciós radiológia. (Utóbbi kifejezés a radiológiai módszerekkel végzett beavatkozást jelenti.)
A megfelelő szintű intézményben végzett onkológiai sebészeti ellátást nem lehet egyik percről a másikra bevezetni, ezért a sebész társaság elnöke kéri a társszakmák és az egészségügyi kormányzat segítségét. Közismert, hogy Magyarország a legrosszabb helyen áll az Európai Unióban a daganatos betegségeket tekintve. Nem ismert, hogy miért ilyen magas a daganatos betegek száma. Az első helyen a tüdődaganatok állnak, majd a vastag-és végbélrák következik és utóbbi betegségeknél a túlélés is rosszabb arányú.
–Ezért javaslom ezt a lépést, hogy minél hamarabb olyan intézménybe kerüljön a beteg, ahol végleges ellátást kap. Érdemes lenne fejleszteni az egyetemek, országos intézetek és megyei kórházak lehetőségeit úgy az eszközös vizsgálatok, beavatkozások területén, mint a magasan képzett szakemberekkel történő ellátás oldalán. Célszerű idekoncentrálni a daganatos betegek sebészi ellátását is, ahogy az megtörtént a gyógyszeres, kemoterápiás szinten már évekkel ezelőtt – mondta a professzor. – Nagy szükség van jól képzett onkológus sebészekre, hiszen a komplex kezelésen belül a gyógyulást leginkább elősegítő lépés maga a műtét. Jövőre rendezzük a szakma kétévenkénti legnagyobb kongresszusát és egyik célunk, hogy előmozdítsuk a sebész illetve a rezidensképzést. Különösen a gyakorlati képzésen változtatnánk, az oktatókórházak is terv alapján képeznék a sebészeket. Ha az oktatókórház címet viselik, akkor folyamatosan biztosítani kell a lehetőséget a színvonalas gyakorlati képzésre.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.